Hírek a nagy gyártók háza tájáról

A Canonnál, Nikonnál, Pentaxnál, Panasonicnál egyaránt pezseg az élet. Lássuk sorban ki mivel szándékozik előrukkolni.

ABC sorrend szerint vesszük végig.

Canon

A Canon lassacskán előrukkol az 1Dx-el. Júliusban még csak néhány kiválasztott sportfotós kapja meg, hogy a Olimpián dolgozhassanak vele, ezek azonban a hírek szerint csak ún. pre-production példányok, vagyis nem végleges verizók, az Olimpia után vissza kell adniuk őket a gyárnak. A polcokra előreláthatólag augusztus végén, szeptemberben kerül a masina. Majd’ egy év késéssel…

Meglehetősen biztos infónak tűnik azonban az, hogy a Canon piacra fog dobni egy új L-es nagylátót, mégpedig a Canon EF 14-24mm f/2.8L zoomot. Ilyen obija a Nikonnak már jó ideje van, így várható volt, hogy a Canon is meglépi. A szintén lassacskán megjelenő 200-400L IS 1.4x obival így lesz komplett majd az L-es zoom sor, vagyis a Canon zoom-álompark valahogy így fog kinézni:

  • 8-15mm f/4L Fisheye
  • 14-24mm f/2.8L
  • 24-70mm f/2.8L II
  • 70-200mm f/2.8L IS II
  • 200-400mm f/4L IS Extender 1.4x (ami ugye bekapcsolva a beépített 1.4-szerezőt, 280-560mm f/5.6 lesz)

Ezek már mind csupa új objektívek, melyek optikai teljesítménye messze felülmúlja elődeikét, lazán kiszolgálják a 20+ megapixeles gépeket.

Nikon

A Nikonnál kiszivárogtak az első fotók az új belépőszintű fullframe gépükről a Nikon D600-ról, ami itthon várhatóan 400-450ezer Ft között lesz majd.

A D600 mellé már be is jelentette a Nikon a kitobjektívjét. Persze ezt nem hangoztatták, de eléggé nyilvánvaló, hogy a két kütyü egy párt fog alkotni, amint polcokra kerül a D600. Az új obi az AF-S NIKKOR 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR, stabilizált fullframe alapzoom. Mintafotók az új obival itt.

Ezen kívül a pletykák azt súgják, hogy újabb firmware frissítés érkezik a Nikon D800-hoz, ami révén úgy tűnik a Nikon felköp és alááll, hogy finoman fejezzem mi magam. Az új firmware ugyanis többek közt javítani fogja a D800 LCD színeltolódását olyanra, amilyen a D700-on volt (korábban a Nikon azt nyilatkozta, hogy ez a jó szín, a D700 volt a rossz).

Panasonic

A Panától egy komoly szabadalom került napvilágra. Úgy tűnik sikerült megoldaniuk a pixelszintű ND szűrőt azzal, hogy képesek az egyes képérzékelő pontok expozíciós idejét külön-külön szabályozni. Így pofonegyszerű lesz pl. tájképhez átmenetes szürkeszűrőt használni az égboltra a hardver/szoftver együttműködésével, vagyis az eget rögzítő pixelek expozíciós ideje rövidebb lesz, mint a földet rögzítőké.

Pentax

A Pentax is kijön egy K-3 nevezetű fullframe kamerával még idén ősszel. A Canon és Nikon belépőszintű fullframe-ek mellett kérdéses, hogy mennyire tud majd labdába rúgni, mekkorát tud majd virítani a kis gyártó.

A gép specifikációi elvileg így néznek majd ki: 24 megapixel CMOS (úgy látszik ez most divat), ISO 100-25.600 (50-102.400), 29 AF pont, 200.000 expora tervezett zár, 6fps sorozat, FullHD videó, DX (APS-C mód) 12 megapixelen, SD kártya, ezüst és fekete szín. A Pentax úgy fogja hirdetni, hogy a világ legkompaktabb fullframe-DSLR-je.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Fmeli

    felköp és alááll :( aha, a fejlesztés nem egy folyamat?

    • Ezt arra értettem hogy 3 hete még váltig állította a Nikon hogy ez így jó és a D700 volt rossz. Erre most totál az ellenkezőjét cselekszik.