Újabb DxO Mark király: Nikon D800E

Harsogtak a fotós fórumok, amikor a Nikon D800 a DxO tesztjén maga mögé utasított számos középformátumú gépet és az összes DSLR-t a piacon. Azért nem eszik olyan forrón a kását…

Az elvileg független DxO Labs teszteli rendszeresen laborkörülmények között a gépeket, bár mostanában olyan eredmények jönnek ki, ami erősen elgondolkodtató, már ami a hitelességet illeti. Valahogy a Nikon gépek manapság mindent visznek, olyannyira, hogy a DxO szerint a belépőszintű Nikon D3200 pontszám szerint pariban van a Canon 5D Mark III-mal, ugyanis a DxO Labs tesztjei azt mutatják, hogy a két érzékelő színmélysége megegyezik, dinamikatartományban a Nikon veri a Canont, ISO teljesítményben pedig a Mark III veri a D3200-at. Ez így elég hihetetlennek tűnik. Az pedig, hogy a D800 maga mögé utasította a középformátumú gépeket, úgy lehetséges, hogy a DxO ősrégi KF gépekkel hasonlította össze a Nikont, a legfiatalabb gép emlékeim szerint 2009-es vagy 2010-es volt a KF gépek közül, de akadt 2007-es is. De vonatkoztassunk el mindettől, ugyanis új eredmény született, a Nikon D800-at letaszította a trónról ikertestvére, az AA-szűrő nélküli változat, vagyis a Nikon D800E. Erre a modellre mondják mostanság, hogy a szegény fotós középformátuma. Íme az összehasonlítás.

Az értékek a következők: összpontszám, portré (színmélység), tájkép (dinamikatartomány), sport (ISO teljesítmény)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • ppr

    Elég vicces, főleg a Low-Light ISO eredmény… DxO-nál a felbontás növelésével ez javult??? Ráadásul nem igazán értem a D800 és a D800E közti különbséget is, mivel szvsz az AA szűrő meglétének vagy hiányának túl sok köze nincs az ISO teljesítményhez… no comment

    A dinamika tartományt meg se említsük mert a DxO-nél ez is javul a nagyobb felbontással és a csökkenő pixelmérettel… Ez már tényleg erősen vicc kategória!!!!