Van még patron a Canonnál 2012-ben

A hírek szerint a Canon még nem lövöldözte el az összes töltényét ebben az évben. A Nikon D600 szinte biztosra vehető, hogy jön, de a Canon sem késlekedik a válasszal: egy brutál 7D frissítés és 4 új gépváz a jóslat még idén.

Arról hogy a Nikon kiad egy D600 nevezetű belépőszintű fullframe kamerát, az emberek már gyakorlatilag kész tényként beszélnek. Hallom az ismeretségi körömben, hallom a szaküzletben. Ráadásul egyik ismerősöm kint járt a new yorki B&H-nál (ami mint tudjuk a világ leghíresebb fotó-videó kereskedése és nagykere), ahol D800-at szeretett volna venni, de az eladók – az igényeit felmérve – lebeszélték róla, és azt mondták neki, hogy várja meg a D600-at, még júniusban be fogják jelenteni és azt vegye meg inkább. Egyszóval kint is kész tényként emlegetik.

A Canon sem rest hasonló ötletekkel előállni, lássuk sorban:

– 7D: nem mostanában lesz 7D Mark II, ugyanis egy nagyon komoly firmware frissítés jön a már piacon lévő masinához, amit minden jelenlegi 7D tulaj élvezhet majd. Nem szoktam firmware frissítésekről írni, de ez annyi extra funkció ad a gépnek, mintha egy (Nikon szakzsargonnal élve – kövezzetek meg) “7Ds”-t adnának ki. Az új extra funkciók a firmware frissítést követően a következők: 15 helyett 26 RAW képet tud sorozatban lőni majd a gép, gépen belül is lehet majd RAW file feldolgozni /csak teljes méretűt/, bekerül a 7D-be a RATE funkció vagyis csillagozni tudjuk a képeket 1-5-ig amit a Bridge/Lightroom felismer, maximalizálni lehet az AUTO-ISO értékét 400-6400 között, szabályozható audio-levels videófelvétel közben, JPEG képeket leméretezhetjük a gépben utólag is, GP-E2 GPS kiegészítő támogatása válik lehetővé, Q-gyorsmenü válik elérhetővé a képek visszanézése közben, az 1D-hez hasonlóan a képek file-neve egyedileg módosítható lesz a gép menüjében, időzónát állíthatunk be, téli-nyári átállással, illetve a nagyított képek gyorsabban lapozhatók lesznek majd.

– Belépőszintű FullFrame: a D600-ra reagálva a Canon is le kívánja cserélni a még forgalomban lévő 5D Mark II-t egy szintén olcsó(bb), belépőszintű fullframe gépre. Ezzel a húzással a jó öreg 5D Mark II végleg le fog kerülni a polcokról.

– Profi APS-C kamera: a 60D utódja fog érkezni, egyes pletykák szerint miután a 650D szintet lépett, ezért a jövendő 70D újra elfoglalja majd a prosumer kategóriát (ahogy az 50D tette annak idején), vagyis ez lesz a csúcs APS-C széria és a 7D-t nem folytatják. Erről nincs infó, csak találgatás, az viszont biztosnak tűnik, hogy jön a 60D utódja, a 70D még idén.

– Nagy megapixelszámú kamera: a D800 ellenfele lesz 30+ megapixellel, vélhetőleg 3D néven, melyet az 1D vázába építenek majd, tehát egy nagyobb darab gép lesz, beépített portrémarkolattal.

– MILC: a Canonnál is várható a tükörnélküli cserélhető objektíves rendszerkompakt. A már bejelentett Pancake 40/2.8 obi is ennek az egyik jele.

Kíváncsian várjuk az eredményt.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot