5DIII és 1Dx fókuszpontok – a Canon meghallgatja az imákat

Ódákat zengenek világszerte a Canon 5D Mark III és a Canon 1Dx autofókuszáról. Egyesek úgy emlegetik, hogy minden idők legjobb autofókusza a két gép 61 pontos rendszere. Egy hibája van csak: néha nem lehet látni…

Először a canonrumors.com szerzőjétől olvastam a problémáról, amit emberünk már úgy emleget, hogy 10 fotósból 9-nek meggyűlik a baja ezzel. Történetesen azzal, hogy szép és jó a két új Canon gép 61 AF-pontja, de mindegyik fekete, akkor is ha aktív, így sötét körülmények között (pl. esküvő) egész egyszerűen nem lehet látni, hogy melyik a kijelölt fókuszpont. A szerző elmondása szerint természetfotósok is panaszkodtak, hogy a fekete fókuszpontokkal nehéz lekövetni például egy repülő madár mozgását, vagy a sportfotósoknak egy játékost.

Mivel nem használtam még egyik géptípust sem (bár halkan jegyzem meg a madárkák azt csicsergik, hogy az 1Dx-et esetleg, netántán elsők között próbálhatjuk ki Magyarországon), ezért erről nem tudok nyilatkozni, de azt tudom, hogy az 5D Mark II-n is alig látni a fókuszpontokat, és sokszor én is tévesztek, amikor ráhelyezem a témára a szerintem aktív fókuszpontot, és élesítéskor veszem észre, hogy nem igazán sikerült eltalálni, mivel a mellette lévő villan fel pirosan. Az 50D-vel, 30D-vel sosem volt ilyen bajom, én a full-frame világosabb keresőjének tudtam be a jelenséget. Az 50D sötétebb, “homályosabb” keresőjében valahogy jobban kirajzolódnak a fekete AF pontok, akkor is ha a keresőben látható kép heterogén, “káoszos” (nyilván homogén felületeken szépen látszanak a pontok). Ráadásul ezeken a régebbi gépeken állandóan látni lehet mindegyik pontot, az újabb gépeken, mint az 5DIII vagy az 1Dx, viszont töküres a kereső, csak fókuszáláskor villannak fel az aktív pontok, illetve fókuszpont/zóna választáskor láthatjuk az összeset. Ennek oka legjobb tudomásom szerint az, hogy a régebbi gépeken a mattüvegre voltak vésve a fókuszpontok, az újabb gépeken pedig rávetítik a mattüvegre vagy féligáteresztő LCD-n keresztül nézünk a keresőbe…de javítsatok ki, ha rosszul tudom.) Az alábbi videón láthatjuk a problémás 5DIII és 1Dx keresőt (elég az elejét megnézni a szemléltetéshez):

Egy szó mint száz, a Canon azt nyilatkozta, hogy átérzik a fotósok problémáját, és dolgoznak az ügyön, bár azt is hozzá tették, hogy a megoldás nem biztos, hogy mindenkinek ínyére lesz. Valószínűleg egy firmware frissítés fog segíteni a dolgon, ugyanis a fókuszpontok képesek pirosan is megjelenni, hiszen fókuszpont választáskor is ezt teszik, bár miután már ez is digitálisan működik, az a gyanúm, hogy bármilyen színnel képesek világítani. Majd kiderül…

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot