Videószerda: Egyedi fehéregyensúly színes háttérhez

Szuperjó vakus trükköt találtam a neten. Egy egyszerű vakufeltéttel, vagy akár csak egy színes fóliával feldobhatjuk a hátterünket, a Custom WB segítségével.

Az eljárás lényege pofonegyszerű: át kell verni a fényképezőgépet az egyedi fehéregyensúllyal. Az egyedi fehéregyensúly (menüben Custom WB vagy Egyedi FE) lényege, hogy mi mondjuk meg a gépnek mi a fehér. Canonnál – mint ahogy a videón látható – előre el kell készíteni egy referenciaképet (lehetőleg szürke vagy fehér homogén felület), és a Custom WB beállításakor ki kell választani a képek közül, hogy megadhassuk referenciaként a kamerának. Más gépeknél elképzelhető, hogy ez fordítva működik, először kell átállítani a fehéregyensúlyt Egyedi módba, és utána kéri a kamera, hogy az első exponálás a referenciakép legyen, ami alapján beállítja a fehéregyensúlyt.

Namármost a dolgunk pofonegyszerű, csak egy színfólia és egy vaku kell hozzá. A színfóliát először az objektív elé fogjuk és lefényképezünk így (vaku nélkül) egy fehér vagy szürke felületet, és megmondjuk a gépnek, hogy ez a fehér. Majd ugyanezt a fóliát a vakura helyezzük és készítünk egy vakus képet. Így amit a vaku megvilágít az színhelyes lesz (hiszen a színes fényt adtuk meg fehérnek), a környezet színei pedig elmásznak a komplementer (ellentétes) színek irányába, egészen absztrakt módon.

A videón látható példa talán kicsit szerencsétlen, mert piros fényű iroda a világon nincs, viszont nekem elsőre az a filmes hangulat ugrott be, amikor egy komor irodát zöldes neonfénnyel ábrázolnak. Ehhez nincs más teendőnk, mint egy vöröses, de inkább magentás fóliát használni, és készen is van a Hivatal c. kép. :) Ja nem, inkább a “FotóSarok garanciális ügyekért felelős munkatársa” c. kép. :)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Sandor Varszegi

    sportolók portréit szokták a nagy ámerikában így csinálni. kék ég a háttérben, arra lőnek egy jó hideg fehéret, aztán kompenzálják a sportolón narancs fóliával. példa képem nincs hirtelen, valamelyik könyvemben olvastam :)

  • Zsombor

    Nikonosokat kérdezem hogy nekik sikerült-e mert nekem nem nagyon akart működni!

  • András Sudár

    Joe McNally könyveket ajánlom, ő előszeretettel használja a technikát. Ugyanezt tudom ajánlalni ha szürke égből szeretnénk kékes felhőket varázsolni, csak ott narancs fóliával… Én használtam, működik…

  • Marcipan01

    Én két géppel is próbáltam, sem Nikonnal (D70) sem Fuji Finepix S9600-al nem sikerült. Egyikük sem hiszei el, hogy az elétartott színes fólia lehet fehér, és nem hajlandó bemérni.

  • Nálam meg az az érdekes helyzet állt elő, hogy a fent leírt technikával a fotó teljesen jól nézett ki az LCD-n, ami eredetileg fehér volt (kollega mögött a háttér) az frankón zöld lett, amit meg megvillantott a vaku (kollega feje) az meg színhelyes. De ahogy áttöltöttem a számítógépre a fotót (RAW) az zöld már nem volt annyira zöld, és a kollega feje brutál magenta színű lett). Mikor megnyitottam a RAW-t azt láttam, hogy a Tint (zöld-magenta fehéregyensúly csúszka) koppra van húzva, tovább már nem lehet tolni a zöld irányába, pedig kellene. Persze a színcsúszkákkal még lehetett korrigálni, de ebből arra következtettem, hogy a gép fehéregyensúly skálája tágabb mint az Adobe programoké, mégha papíron meg is egyezik.

  • Boros Gábor

    Az ötletet kipróbáltam három (Nikon D200, Leica VLux-1, Panasonic L1) géppel is, ráadásul még azzal is variáltam, hogy a vakuk hol a gépen voltak, hol pedig nem, azaz egész közel a modellhez. (CLS illetve rádiós kioldó).
    Mindhárom gépen van “custom white balance” beállítás, tehát mindenben a bemutatás szerint jártam el.
    Nem sikerült ilyen képeket lőni, messze nem. :(
    Vajon miért? Csak Canonnal megy az ötlet? Mert annak más az egyedi fehéregyensúly beállítási módja? (úgy tudom, más)

  • Florian Nagy

    Akinek nem sikerult az azert volt mert vmit nem csinal jol. Kikapcsolod a fokuszt a lencsen, oda teszed a kek foliat, a gepbe at alitod a feheregyesulyt napfenyre, keszitessz egy fotot. beteszed feher egyensulynak. ra teszed a foliat a vakura es vigyazol hogy a vaku es a modell kozott ne legyen tul nagy tavolsag hogy”minosegi”vaku feny erje majd ot. (ha a vakud alvanyon van akkor kel vigyazni hogy jol essen a modelre a feny). vissza kapcsa a fokuszt alencsen, gepbe a feher egyensulyt ra tenni a customra es mehet a fotozas.