Videószerda helyett: Bőrbarnítás, bőrfehérítés

Ezen a héten kimaradt a Videószerda. Mea culpa. De pótolom, ma két retus videót posztolok, a jövő héten megrendezésre kerülő High-Fashion Beauty Retus workshopra való tekintettel.

Szóval volt már gond, hogy hófehér volt a bőre a modellnek, és jó lett volna ha picit napbarnítottabb? Vagy épp az lett volna jó az adott stílushoz, ha olyan a modelled bőre, mint Hófehérkének? Most mindkét verzióhoz találsz itt egy tutorial-videót Natalia Taffareltől, akinek a retus worksflow-ját fogja Alexovics Attila tanítani a július 21-én megrendezésre kerülő retus workshopunkon.

Kezdjük a bőrbarnítással:

Az eljárás lényege pofonegyszerű, és csak pár lépésből áll: Az alap rétegünket megduplázzuk (Ctrl+J), és az új rétegmásolat rétegmódját Multiply-ra (magyar PS-nél Szendvicspozitív) állítjuk. Ezzel a képünk besötétedik, de túlszaturált is lesz, ezért a rétegmásolatot színtelenítjük. Ezt az Image menü, Adjustments, Desaturate parancsával tehetjük meg (gyorsbillentyű egyébként a Ctrl+Shift+U vagy Alma+Shift+U). Ezzel a lépéssel gyakorlatilag sötétítettük a bőrt. Ha szeretnénk még jobban sötétíteni, Ctrl+J-vel duplázzuk meg a rétegmásolatot annyiszor amennyire sötét tónust szeretnénk. Ha már elsőre is túl sötét lett, akkor az Opacity csúszkával növelhetjük a Multiply réteg átlátszóságát, szabályozva ezzel a sötétítést. Érdemes azonban egyes részeket kihagyni a sötétítésből, ahogy Natalia is teszi a videóban, tehát a filmen látható módon maszkoljuk ki a szájat, a szemet, a hajat, a ruhát, esetlegesen a környezetet. Ezzel a módszerrel egyébként hajat is sötétíthetünk.

Bőrfehérítés:

A bőrfehérítés módja nagyjából ugyanez. Készítünk egy rétegmásolatot (Ctrl+J), amit színtelenítünk (Ctrl+Shift+U), a rétegmódját pedig Screenre állítjuk. Egy plusz lépést kell még beiktatnunk: az Image – Adjustments – Shadows/Highlights parancsot behozzuk, és a csúszkákkal kinyitjuk az árnyékokat és visszaveszünk picit a csúcsfényekből a videón látható módon. Ha ezzel megvagyunk egy rétegmaszkot használva tudjuk szabályozni, hogy az arc egyes részein mennyire hasson a világosítás. A videón látható, hogy a bőrön teljes mértékben, a szemek körül kb 50%-ban, az íriszen egyáltalán nem, a szemfehérjén és az ajkakon kismértékben. Ez persze képfüggő.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot