Videószerda: Pro fotós gagyi kamerával

A DigitalREV-es srácok haláli jó sorozatba kezdtek. Az alapkiindulás az az elcsépelt szólás-mondás, miszerint “Nem a kamera teszi a jó fotóst”. Ezen felbuzdulva Kai profi fotósokat hív meg, és szappantartót ad a kezükbe, mondván “csináljatok jó képeket”. Ezúttal a népszerű blogger és oktató, Zack Arias volt az áldozat Hong Kong utcáin.

Az előző részben Chase Jarvisnak kellett bizonyítania egy LEGO kamerával, most pedig Zack Arias mutatja meg hogyan is kell jó szociofotókat készíteni…olcsó kompakt géppel. Aki nem ismerné, Zack Arias aka Z Man portré- és reklámfotós Amerikában, blogját sokan olvassák és rendszeresen tart workshopokat a híres egylámpás világítási stílusáról. Kai W a DigitalREV TV közismert műsorvezetője ezúttal Zacket kérte fel, hogy mutassa meg tudományát egy “Ferrari-piros” szappantartóval és egy slave vakuval. A videón én speciel igen jókat röhögtem, kezdődött azzal, hogy a slave vaku másik vaku fényére villanna el, de a kis szappantartót gyárilag nem lehet rávenni arra, hogy ne automatán vakuzzon, hanem mindig. Így Zack kénytelen volt viszonylag sötét helyeken fotózni, hogy célt érjen. Folytatódik a sztori a Apple pólós almaárus lánnyal, a zárkózott és a túlságosan is barátkozó hong kongiakkal, az önfelismeréssel, hogy egy kínai kisfiút akar egy sötét helyiségbe invitálni, hogy lefotózhassa, majd a családi vállalkozással, ahol a családtagok kihalásos alapon ülhetnek egy-egy íróasztallal közelebb a bejárathoz. Itt én már szakadtam a röhögéstől, mert persze mindezt megfűszerezi Zack laza stílusa. :) De nem is ez a lényeg, hanem a kommunikáció, a fellépés, a határozottság és a hozzáállás, amit Zack mutat, ahogy vadidegeneket szólít le, hogy fotózhassa őket. Ez persze néha kudarccal zárul, néha meg haverkodással, pacsizással. Gyönyörű és tanulságos! Az eredményről nem is beszélve…

A videó kicsit hosszú, meg angol nyelvű is, de remélem ez utóbbi tény egy 21. századi fejlett országban már nem okoz túl nagy gondot. ;)

UPDATE: úgy döntöttem a Chase Jarvis videót is beteszem ide a LEGO kamerával, hatalmas! :)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot