Hamarosan itt a Photokina, lássuk mi várható?

Alig több mint egy hónap van a kétévente megrendezésre kerülő, neves Photokina kiállításig, melyet idén is mint mindig Kölnben tartanak. A gyártók mindig valami nagy dobással rukkolnak elő a Photokinára, lássuk mi várható most a Canon a Nikon és a kisebb gyártók háza táján az elkövetkező 1 hónapban.

Canon

A Canon ugye nemrég jelentette be az EOS M MILC gépét, de egyelőre csak két objektívvel. Azt rebesgetik, hogy a Photokináig lesz még pár MILC obi, amit bemutatnak. Sőt nem csak MILC üvegekkel fognak előrukkolni, hanem más, DSLR-re való obival is. Az alábbiakról szóltak a pletykák, aztán hogy mi lesz belőlük, az majd kiderül:

  • végre piacra kerül a 200-400mm f/4 1.4x L, beépített telekonverteres telezoom
  • utódot kap a népszerű 100-400mm f/4-5.6 L telezoom, az új verzió elvileg már nem tolózoomos lesz
  • új, L-es ultranagylátó zoomot adnak ki, valószínűleg a régóta várt 14-24mm-es obit, amivel a Nikon már jó ideje dicsekedhet
  • új fix 50-es objektívet adnak ki, az 50/1.4 vagy az 50/1.8 II utódját, a nagylátó fixek cseréjéből kiindulva elképzelhető, hogy IS-el
  • Új Tilt-Shift objektívek, vélhetőleg a 45mm TS és a 90mm TS kap utódot, de ezt a cserét a pletykák inkább jövő évre teszik
  • A Canon ezeken kívül szabadalmakat védetett le az alábbi típusokra, persze ez sokszor nem jelent semmit, de arra is volt már példa, hogy a szabadalom után egy hónappal megjelent az objektív. Ezek a következők: 24-70/2.8L IS, 600/5.6 DO, 800/5.6 DO, valamint 135/2.8 és 180/3.5  objektívek, melyek elvileg hasonló funkcióval bírnak mint a Nikon DC azaz Defocus Control lencséi.

Ezen kívül a Canon készül egy belépőszintű full-frame vázzal, mely jó eséllyel az 5D Mark II vázat váltja a kínálatban, árban pedig nagyjából a Mark II mostani árához lesz hasonlatos. A pletykák szerint az új váz 18 vagy 22 megapixeles lesz, 7D-hez hasonló felépítésű beépített vakuval, a 7D AF és fénymérő rendszerét kapja, szimpla Digic 5+ procija lesz, ISO 51.200 lesz a max érzékenysége, és 3,9 kép/mp a sorozatteljesítménye.

Sok esély nincs rá, de pletykálják azt is, hogy egy 1D jellegű, nagy megapixel számú (várhatóan 47) kamera is fog érkezni, ha nem is a Photokina előtt, de még idén, esetleg jövő tavasszal. Ha valóban 1D felépítésű lesz, akkor jó eséllyel drágább lesz, mint a Nikon D800.

Ennél azonban bizonyosabb információnak tűnik, hogy még idén ősszel a Canon kivezeti a 430EX-II rendszervakut a palettáról, és helyette jön egy rádióvezérlésre alkalmas utód, úgy ahogy az 580EX-et cserélték a 600EX-RT-re. Nem gondolnám, hogy rákényszerítenék a rádióvezérlést a jónépre, a 600EX-nek is elvileg létezik rádió nélküli változata, de Magyarországon valamiért nem árulják. Lehet csak azokba az országokba szánták a rádió nélkülit, ahol a 2,4GHz frekvencia nem szabad sáv. Viszont ilyen alapon a 430EX utódból is kell majd legyen rádió nélküli verzió.

Nikon

Nagy a hallgatás a Nikon D600 belépő szintű full-frame kamera körül. Már júniusban azt pötyögték, hogy július végéig megjelenik, olyan ismerősöm is van, akit a new yorki B&H-ban lebeszéltek a D800-ról, mondván várja ki a D600-at, mert mindjárt megérkezik, és az megfelelőbb lesz neki. Ehhez képest június eleje óta semmi hír a masináról. Remélhetőleg e hónapban bejelentik végre, már nagyon sokan várják, legutóbbi információk szerint a D800 és a D7000 “szerelemgyereke” lesz.

A Photokináig viszont megérkezik a Nikon J1 MILC utódja a Nikon J2. Álíltólag különösebben nagy változtatások nem lesznek az új verzión, de néhány kiegészítőt dobnak ki hozzá, például egy vízalatti tokot és új objektívet. A V1-nek egyelőre nem lesz utódja.

Fujifilm

Az X10 és X100 retro-modelleket hivatalosan is kivonták a forgalomból, így várható, hogy utódjuk érkezik. Egyes források szerint az utódok már cserélhető objektívesek lesznek, és az X-Pro 1 alá pozicionálják őket.

Sony

A pletykák azt súgják, hogy jön az A-99 fullframe lapkás SLT gépük. Két nagy dolog is várható ezzel kapcsolatban, az egyik, hogy állítólag 102 fókuszponttal fog rendelkezni, ami gyakorlatilag rekord, bár úgy tudni, hogy azért mind a 102 nem választható, csupán 40, a többi csak segédpont. A másik nagy dolog a Sony részéről, hogy úgy tűnik elhagyják a Minoltától örökölt fordított vakupapucsot, és ők is áttérnek az ISO szabványra, ami szerintük “butább” ám univerzálisabb megoldás. Jön még tőlük új, nagyteljesítményű vaku, 50/1.4-es Zeiss obi, 300/2.8 nagytele és két új NEX gép. Legalábbis így hírlik.

Hasselblad

A patinás középformátum-márka is nagy dobásra készül a Photokina előtt. Meghívókat küldtek ki egy sajtótájékoztatóra, amiben azt ígérik, hogy 2002-ben a H-rendszer bevezetésével átformálták a középformátum piacát, most, 10 évvel később újra ezt tervezik. Egyes okosok szerint a Hassy egy fullframe-nél kétszer nagyobb érzékelővel ellátott MILC-et szándékozik bevezetni a piacra.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Tamás01

    EOS 70D nem jön?

  • Sose olvasom el az ilyeneket, de most meggyőztél, hogy nem érdemes kimennem a Photokinára….mondjuk nem is tudom mire számítottam (mármint nem tőled vagy az írástól, hanem a kiállítástól).
    ,-DDD

  • Garfield

    Igen a 70D-re már én is nagyon várok. Ennél már csak a 7D mark II-re jobban, de az sajnos kevésbé valószínű.
    Mondjátok, hogy nagyon valószínű, hogy lesz 70D és esetleg 7D mark II hónapokon beül! :-)