Hasznos kellékek ételfotózáshoz

Néhány fotós blogon jelent meg a következő lista, az eredeti forrásról gőzöm sincs, én a petapixel.com-on olvastam. Hasznos eszközök ahhoz, hogy feldobjuk ételfotóinkat.

A boltban megvásárolt és a fotón látható kaják rendszerint köszönőviszonyban sincsenek egymással. Igaz én készítettem már ételfotót konzervkajából, ami a konzerv következő csomagolására került rá, így az a cég elmondhatja magáról, hogy a címkén valóban az az étel van, ami belül van. De ahhoz, hogy az kinézzen valahogy, nem keveset kellett babusgatni a benne található összetevőket: pl a húst le kellett mostni, kiválogatni a szebb darabokat és esztétikusan elhelyezni a főzelék tetején, kis zölddel díszíteni. Van épp egy paradicsomos húsgombócot fotóztam úgy, hogy a gombócokat kivettem lemostam, rátettem egy tányérra, a paradicsomszószt külön felmelegítettem, jól elkevertem és finoman rácsurgattam a gombócra, majd picit díszítettem. Mindjárt másképp nézett ki, mint a konzervből kibontva. A vicces az, hogy a dobozra meg ráírják a kép mellé: “Tálalási javaslat”. :D Kíváncsi lennék hány ember bíbelődik el így ezzel ebéd előtt.

Na kicsit eltértem a tárgytól. Az ételfotózás azért nem mindig ilyen egyszerű. Ha igazán igényes ételfotót szeretnénk, mint amilyeneket a szakácskönyvek és gasztromagazinok címlapján láthattok, ahhoz már kell néhány trükk. Íme ebből néhány:

  • Antacidum: népies nevén savlekötő tabletta. Szódába dobva komoly pezsgést és buborékokat érhetünk el vele.
  • Barna cipőpolír-paszta: grillezett húsokra kenve azok szépen fénylenek majd tőle, és úgy néznek ki mintha most sültek volna meg.
  • Kartonpapír: ételekbe téve (pl. hamburgerbe) az magasabbnak, dúsabbnak, tömegszerűbbnek hat
  • Színes waxok: felmelegítve különféle színes szószokat imitálhatunk velük
  • Pamut tampongolyók: vízbe áztatva, majd megmikrózva tehetjük az étel mögé, és instant gőzölgést kapunk a fotón.
  • Anyagvédő, impregnáló spray: palacsintára fújva az nem szív magába semmilyen folyadékot, szirupot
  • Fehér folyékony ragasztó: gabonapehely-félék fotózásához helyettesíthetjük vele a tejet
  • Glicerin: halételekre, zöldségekre fújva azok frissebbnek hatnak a fotón, vízzel keverve, szórófejjel fújva hosszantartó vízcseppeket kreálhatunk az üvegpoharak oldalán
  • Hajlakk: kiszáradt éltelekre fújva azok ismét frissnek tűnnek majd
  • Füstölő: ételek gőzölgését imitálhatjuk vele
  • Lakk: a rizsre felvíve az fényesebb lesz és nem ragad össze
  • Citrom kivonat: csomagolásra felvitt gyártási dátum/lejárati idő pecsét eltávolítására használhatjuk
  • Folyékony glükóz: tésztába keverve az forrónak és frissnek fog tűnni
  • Krumplipüré: fagylalt helyett használható, miután nem olvad el. Ételszínezékkel a kívánt színre módosítható. Húsba és más töltött termékekbe töltve tartást ad az ételnek. Arra figyeljünk csak, hogy széleken a valódi töltelék látsszon ne a püré.
  • Motorolaj: vacakul kinéző szirupokhoz, szószokhoz keverve azok szebben fénylenek majd a vakuvilágítás mellett.
  • Műanyag jégkocka: valódi helyett használják, mivel ez nem olvad el.
  • Borotvahab: a valódi felvert hab, tejszínhab helyett használják mert nem folyik szét és könnyebben formázható.
  • Dezodorspray: néhány gyümölcs esetén használják, hogy fényesebb legyen.
  • Fogpiszkáló: ételbe elrejtve használják az egyes összetevők egyben tartásához (pl. hamburger).
  • Gázforrasztó (szakácsfáklya): a húsok szélét szokás vele megpörkölni, pirosítani.
  • Vörösbor és sör: ezek nem igazán tudni mire használatosak, de a végére mindig kiderül, hogy a költségvetés jelentős részét teszik ki. Többnyire a fotózás után szokás felhasználni…na jó 2/3-át közben.

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot