Instagram zoomal – Nikon Coolpix S800c

A cím kicsit megtévesztő, de lényegében erről van szó. A Nikon bemutatta első Android alapú kompakt gépét. Valahogy a dolog mégsem kerek…

Kompakt gépekkel nem igazán szoktam foglalkozni itt a blogon, ez alól csak néhány kivételt teszek. Az egyik ilyen a Canon G1x csúcskompakt volt, a nagy szenzor, a fényerős obi és sok funkció miatt. Ilyen kivétel a Nikon most bejelentett S800c fényképezőgépe is, melynek lényege, hogy egy – telefonokhoz képest – komoly optikával és szenzorral felszerelt Androidos cucc, amellyel épp csak telefonálni nem lehet.

A címben nem véletlen említettem az Instagramot. Ezzel a kütyüvel lehetővé válik, hogy a népszerű Instagram vagy épp Vignette fotó-appokkal egy kicsit tovább nyújtózkodjunk a mobiltelefonok fix kamerájánál. Kisfilmes léptékre átszámítva tízszeres, 25-250mm-es zoomtartományt kapunk, és 16 megapixeles felbontást, ami lazán kenterbe veri a csúcsmobilok kameráit is. Ebben picit több üveg van, és ha nem is sokkal, de a szenzora is nagyobb, mint pl az Iphone 4S-é (1/2.3″ vs. 1/3.2″). Az objektíve jóllehet nem olyan fényerős, ugyanis az Android-Nikonban a legnagyobb elérhető rekesz f/3.2 nagylátó, és f/5.8 tele állásban, az Iphone-é pedig f/2.4. Az viszont, hogy 10x-es optikai zoom áll rendelkezésre ezekhez a “művészellátó” appokhoz, az bizony jó dolog.

Az S800c-ben GPS és Wifi található, így geotagelhetjük a fotóinkat, használhatjuk navigációs eszközként (pl. Navigon, Sygic appokkal), illetve az elkészült fotóinkat megoszthatjuk a neten, emailben küldhetjük stb. Gyakorlatilag mindent lehet vele kivitelezni, amit egy okostelefonnal, ráadásul jobb képeket is készíthetünk vele, csak épp telefonálni nem tud. De miért nem? Szerintem ha beleerőltettek volna egy SIM-kártya helyet, még többen vennék, mert ez a kütyü nem nagyobb mint egy telefon, max kicsit dundibb, de aki szívesen mobilfotózik, az ezt a békát talán még lenyelte volna. Ráadásul Wifi sem áll mindenhol rendelkezésre, net nélkül az Android pedig félkarú óriás. Így most megint ott tartunk, hogy két ketyerét kell vinnünk magunkkal a nyaralásra, de ha más nem Skype-olhatunk a ‘zasszonnyal a hotelszoba és a medence közt, ha meg mindenáron a város közepén jön ránk a képmegosztósdi, akkor az okostelefonnal netet adunk az okosfényképezőnknek, és hajrá… De várjunk, akkor addig ki navigál? Na de most tényleg, meddig tartott volna SIM-et erőltetni ebbe a nyavalyás Nikonba? :( Persze kezdetnek nem rossz…

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot