Összebarátkozott a Windows és a RAW

A Microsoft kiadott egy kodek csomagot, amivel a Windows “eszközspecifikus” fájlokat is felismer. Ez az esetünkben a nyers képfájlokat jelenti. MAC és Linux felhasználók lapozzanak tovább…

A legtöbb komoly fotós RAW formátumban fényképez, és a legtöbben erre specializált katalogizáló programot, RAW konvertert használnak a rendszerezéshez. Ennek egyik oka az, hogy egy Bridge vagy Lightroom széleskörű szolgáltatásokat nyújt, minden egy helyen van, a másik oka pedig az, hogy a Windows fájlkezelője eddig nem tudott előnézeti képet mutatni a RAW file-okról. Erre kínál gyógyírt a Microsoft új kodek csomagja, amit innen lehet letölteni. Segítségével kezelni tudjuk RAW fotóinkat a Windows Intézőjében is. Azt, hogy ez világmegváltó dolog lesz nem hinném, hiszen legtöbben már hozzászoktunk az egyéb programok használatához, ahol a fotókat megjelölhetjük, rangsorolhatjuk mindenféle csillagokkal, zászlókkal, színekkel. Ugyanakkor mégiscsak segítség lehet, mert az egyéb fájlkezelést többnyire azért a Windows Intézőben, Windows ablakokban végezzük, vegyük csak alapul például azt az esetet, ha valahová fel kell töltenünk egy RAW file-t. Akár Dropboxba, akár egy internetes alapú fájlküldőbe (ld. Told A Cuccot). Ekkor nem ritka, hogy a RAW katalogizálóban megjegyezzük a küldendő RAW fájlok nevét, majd a böngészőben a Tallózás gombra nyomva kikeressük.

Vagy vegyük a másik esetet, ha a fényképezőgépről a fotókat nem kártyaolvasóval nyerjük ki, hanem a gyárilag szolgáltatott USB kábellel. Ekkor a Windows a kameránkat fényképezőgépként kezeli és nem háttértárként, így ilyenkor a RAW file-ok gondot okoztak, ezzel a módszerrel nem lehetett letölteni őket a gépre. Az új kodek csomaggal már ez is lehetővé válik.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Gábor

    Ez már több, mint egy éve elérhető funkció, hiszen már tavaly júliusban is kiadott egy ilyet a Microsoft és ha nem is világmegváltó, de biztosan sokan letöltötték, különben nem adták volna ki ezt a mostani friss verziót.