24mm Tilt/Shift optika jön a Samyangtól

Ugyan csak kiszivárgott fotóval rendelkezünk még, de az információt a Samyang is megerősítette. Jön az olcsó tilt-shift!

A Samyang csak manuális objektíveket gyárt, azok viszont jó minőségűek, szép a képük, masszív a felépítésük. Klasszikus fém és üveg. Az elektronika hiánya miatt azonban ezek az obik kedvező áron érhetők el, többnyire a “márkás” társaik árának fele, harmada, “csak” az autofókusz hiányát kell elviselnünk cserébe. Más tészta azonban az épület-, táj- és tárgyfotózáshoz használatos tilt-shift objektív. Aki nem ismerné, ezek az objektívek két olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amivel a normál obik nem. Az egyik a perspektíva korrekció (shift), ezzel úgy tudunk épületeket fotózni, hogy a függőleges vonalak nem rövidülnek, ha felfelé fotózunk, és ez igaz a vízszintes perspektívára is (utóbbi technikával úgy tudunk pl egy  tükrös szekrényt – látszólag – szemből fotózni, hogy nem látszunk a tükörben). A másik tulajdonsága az élességi sík eltolása (tilt), ekkor az objektív élességi síkját dönthetjük a képen. Ha a vízszintes síkra rádöntjük a élességet, extranagy mélységélességet kapunk, vagyis tokától bokáig minden éles lesz (pl. enteriőrfotó, tárgymakró), ha viszont ellenkező irányba döntjük az objektívet, extraszűk mélységélességet kapunk, ezzel lehet makett hatású tájképeket készíteni.

A tilt-shift objektívek egyik sajátossága viszont az, hogy nincs bennük autofókusz. Viszont mégis drágák. Itt jön a képbe a Samyang, amiben ugye alapból nincs AF és még olcsó is, de jó minőségű.

A pletykák szerint még a Photokina előtt bejelentik az új 24mm f/3.5 T/S objetkívüket. Kíváncsian várjuk, mert ha minden szép és jó, akkor ez komoly konkurencia lesz a Canon TS és a Nikon PC objektíveknek, és régóta tátongó piaci rést tömköd be a Samyang.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot