A Like hatalma

Lehet ezzel a rövid, szubjektív írással a legtöbb embernek nem mondok újat, de talán mégis. A Facebook “like”-ok súlyáról beszélünk.

Rengeteg fotósnak és magát fotósnak képzelő embernek van már Facebook oldala, valamiféle Photography jelszó alatt. Az, hogy ez nem feltétlenül egy jó dolog, arról már írtak mások, én most nem erre szeretnék kitérni, hanem a jó fotók állítólagos nemzetközi mércéjéről, a like-ról.

Szerintem minden fotós akinek facebook oldala van, annak örül, ha minél több like-ot kap egy-egy feltöltött fotója. Ez azonban nem mindig jelenti azt, hogy az a fotó tényleg jó fotó. Ugyanis az átlag emberek ingerküszöbe rendszerint jóval alacsonyabban van, mint a szakmabelieké, a hozzáértőké. Persze kérdés, hogy mikor tekintünk egy jó fotót jó fotónak? Ha sok laikusnak tetszik, ha a szakmabelieknek tetszik, vagy ha maga a fotós elégedett vele? Az, hogy sok laikusnak tetszik, az személyes véleményem szerint nem jelenti önmagában azt, hogy az egy jó kép. Egy átlag ember jónak talál egy családi emlékképet is akár, ami ritka pillanatot, ritka helyszínt örökít meg, de közben helytelenül komponált, helytelenül exponált, életlen stb. Vagy vegyük a modellfotót. Sokan jónak tartanak olyan képeket, amin csak a modell csinos, de mint fotó egy kalap …, rosszul világított, előnytelen szögből vagy objektívvel készült, zavaró a háttér stb. Olyannal is találkoztam már, hogy egy komplett nyugdíjasklub állt egy egyébként egész szerény, kezdő természetfotós mögé, és a facebookon a nyugdíjas klub képviselői egy Máté Bencét csípőből lenyomó, vérprofi félistennek állítják be emberünket nyilvános fórumokon. Csalóka, de ha csak a like-okat és a kommenteket nézzük/nézi, akkor azt hiheti, hogy a képei népszerűek, tehát jók. Közben meg sokszor alulról nyaldossák az elfogadható szintet. Fene tudja, talán valamelyik nyugdíjas unokája, ezért ilyen lelkesek. Nincs ezzel baj, csak a fotós ne hagyja becsapni magát, ismerje fel, hogy még van hova fejlődnie.

Itt van például ez a fotóm. Azt hittem jó lesz. Nem sokan látták még, de aki látta azok közt vegyes volt a fogadtatás. Volt aki azt mondta gyönyörű, volt akinek nem tetszett. Mivel ez nem került facebookra és nem is fog, nem tudom mennyi like-ot gyűjtene, de a követőimet ismerve valószínűleg sokat. Mert nem a megszokott módon van világítva, mert egy szép, meztelen nő van rajta, és mert a kép próbál művészi lenni. Közben nem az. Valójában a lábak nem szimmetrikusak, a világítás sem szimmetrikus, úgy néz ki, mintha fél melle lenne a hölgynek, a fénnyel kiemeltem a szőrt az alkarján, és maga az egész ötlet sem túl egyedi.

Egyszóval, ha irdatlan mennyiségű like érkezne rá, akkor sem hinném el, hogy ez egy jó fotó. Van azonban egy féle like, ami ha érkezik, akkor örül a fejem, és elgondolkozom, hogy megérte. Ez az a bizonyos like, amelyik egy mesteremtől vagy egy általam nagyra becsült fotóstól érkezik. Ők ezeket a like-okat nem osztogatják csak úgy. Legalábbis eddig úgy tűnt, remélem, hogy így van, és ezúton biztatnék minden mestert, minden fotós mesterét és minden gyakorlott, tehetséges fényképészt, hogy csínján bánjon a mítikus facebook eszközzel. Az ő like-uknak ugyanis súlya van. Túlzásnak tűnhet, de ezzel igenis hatalom van a kezükben, mert a kép tulajdonosának az egy mérvadó szempont, hogy a mesterének vagy egy nála jobb fotósnak tetszik egy képe. Ez pedig a fejlődésére van hatással, ráadásul elég keményen.

Nem szaporítom tovább a szót, egy a lényeg.

Ha kezdő vagy feltörekvő fotós vagy, és tisztában akarsz lenni a saját szinteddel, fejlődni szeretnél, akkor ne adj túl nagy súlyt a rokonok, barátok, laikus ismerősök, wannabe modellek, tinilányok és tinifiúk véleményének, annál inkább figyeld, hogy mely’ képeidet kedveli a mestered vagy az a fotós akire felnézel. Ha nem érted miért épp azt kedveli és a másikat, ami neked tetszik miért nem, akkor kérdezd meg.

Ha viszont gyakorlott fotós vagy, esetleg tanítasz, vagy fiatalokat terelgetsz, akkor ne legyél bőkezű a like-olással. Ha jó a duma a képhez, de a kép vacak, ne like-old. Ha szexi a csaj vagy szép a táj/állat, akármi, de a fotón ordító hibák vannak, ne like-old. Csak akkor, ha az a kép tényleg jó, de legalábbis az aktuális fotós eddigi teljesítményéhez mérten fejlődést mutat. Ez fogja őt előre vinni és megerősíteni abban, hogy jó az amit csinál, vagy sem.

Ha gondoljátok írjátok meg kommentben a véleményeteket a témáról, kíváncsi vagyok, kinek számít a facebook elismerés, foglalkoztok-e vele, adtok-e neki jeletőséget?

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ezt jó lenne, ha sokan olvasnák és megértenék.
    Nem tartom magamat sokra, de tudom, hogy van súlya a like-jaimnak, nem is igazán osztogatom. Pont azért mert sok tehetséges, fiatalt fotóst félrevezethet.
    Sokuk egy lépésre van a sikertől, tehetségesebbek, mint én valaha is lehetnék, mégsem fog nekik összejönni, mert ordító hibákat követnek el konstans.
    Pedig semmi mást nem kellene csinálni csak a világ legjobb fotósainak a képeit megérteni.
    Én pedig nem fogok tanácsot adni senkinek, mert nekem sem adtak. Önmagában a tehetség semmit nem ér, ha valaki nem tudja (ki)használni az ezzel járó előnyöket.

    • Törölted? De puha vagy! :P

      • Inkabb, nem szeretnek magyarazkodni:)
        Kicsit visszaterve az eredeti temara: nekem nincs olyan kontaktom, akinek a like-jara buszke lennek (furcsa lenne egy Fener Tamastol vagy Teknos Miklostol), a tobbieke pedig semennyire sem erdekel:))

        [/trollface]

  • Alapvetően egyetértek, bennem az a problémakör merült fel, hogy hogyan tehet szert az ember valódi “mesterekre”. Ugyanis sajnos azt sem osztogatják a Borároson százasé. Egyben el is érkeztünk oda, hogy egy átlag lelkes amatőr hogy juthat olyan kritikához, ami ér is valamit, ugyanis a legtöbb helyen valóban csak a “Váó, nagyon szép!” vagy a “Hát ez baromi állat lett!” jut, ami általában nem vezet fejlődéshez. Többek között ezért van, hogy a Flickr és minden más közösségi fotó oldalt parkolópályára tettem, egyszerűen nem látom értelmét, hogy egy csomó csoportba benyomjam a fotóm, ahol mindenhol kapok egy-egy “Nice”-t.
    Ugyan létezik olyan portfolio review oldal, de azt a lelkes amatőr viszont nem tudja kifizetni… Pedig nagy szükség lenne a használható kritikára (és néha egy-egy súlyosabb Like-ra… :) )

  • Szaboszilvi70

    Like :)

  • neup

    és azt hogy érem el, hogy azok is nézegessék a képeimet akikre felnézek? ez általában fordítva szokott lenni. én nézegetem az ő képeiket :D