Balhé a Nokia reklám körül

A Nokia nagyon belehúzott az olyan okostelefonok gyártásába, amikben komoly kameramodul van. A legújabb cuccban, a Nokia Lumia 920-ban optikai képstabilizátor is van, viszont az ezt hirdető reklámról kiderült hogy kamu. És ezen valaki meglepődik…

Tele vannak a fotós weboldalak és fórumok a hírrel, hogy a Nokia Lumia reklámvideója a “sugallttal” ellentétben valójában nem a mobiltelefonnal készült. Először nézzétek meg a kérdéses reklámfilmet:

Éles szemű olvasók (nevezzük nevén: fotósok) kiszúrtak pár hibát a videóban. Az egyik, hogy a bicikliző lányról készült videó biztos, hogy nem a telefonnal készült, ugyanis a háttérben egy tükröződés elárulja (0:26mp-nél), hogy a csajszit egy furgonból vették, és tisztán látszik, hogy nem mobilal.

A következő bakihoz még élesebb szem kell, egy árnyék árulkodik a fotós kilétéről, aki nem úgy tűnik, hogy egy mobiltelefont tart a kezében, miközben ül a riglispílen.

Aztán van még itt más is. Az éjszakai felvételeknél az egy dolog, hogy komplett világítástechnikával készültek, ld. az alábbi kép alján lévő werkfotó, de ebből a fotóból az is kilátszik, hogy egy állványra helyezett DSLR van a kép bal szélét. Ezt a tényt tovább erősíti, hogy a pontszerű fényforrások csillag alakúak, amit rekeszeléssel érhetünk el egy valódi fényképezőgép használatával. A mobilokban viszont fix rekesznyílás van, így ezek nem tudnak ilyen diffrakció okozta csillagot produkálni, ami a középső fotón is látható a lány mögött.

A Nokia hivatalosan elnézést kért a félrevezetésért, a magyarországi Nokia az Index cikke szerint meg élből cáfol. A kérdés csak az, hogy ki az, aki eddig egy szavát is elhitte a reklámoknak? A porból készíthető húsleves zacskóján vajon az a leves látható? Az autóreklámokban a fullosan felszerelt, 17 collos felnivel és műszerfalból felemelkedő LCD-vel ellátott autó mellé kiírják, hogy 2.999.999 Ft-tól elvihető? Persze, a fapados változat szervó nélkül, tekerős ablakkal. Mitöbb az is előfordul néha, hogy a plakáton látható kiegészítőket, felnit, spoilert nem is lehet rendelni a kocsihoz, csak másfajtát, ami nem is néz ki olyan jól.

Egyszer már megtettem itt, de megteszem még egyszer: ajánlom mindenkinek a Benetton egykori fotósának, Oliviero Toscaninak könyvét, Reklám te mosolygó hulla címmel…

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot