Luxus a köbön – Hasselblad és Leica

Kicsit eltűntem a napokban, de ma pótolok. Elsőként a nemrégiben bejelentett luxuscikkekkel, ugyanis a Hasselblad is felforgatta a közvéleményt a napokban, és a Leica is jelentett be új gépeket.

Első körben a Hassy jelentette be, hogy a Sony technológiáját felhasználva hamarosan elkezdik gyártani a Lunar nevű MILC gépüket, potom 5000 dolláros áron. A bejelentést enyhe sokk követte, a formatervezők azt mondták, hogy egy elsőéves designer sulis is különbet tervez, a szakmabeliek pedig arra panaszkodtak, hogy a Hasselblad ugyanazt csinálja, mint a Leica a Panasonic-kal, vagyis nem történt más, minthogy “átcímkéztek” egy Sony NEX-7-et. No, MILCekre nem akarok túl sok szót pazarolni, a lényeg az, hogy a Hasselblad tagadja az állítást, azt mondják a Sony technológia csak alap, de Svédországban készülnek a gépek, és saját fejlesztés is lesz bennük. Persze már kifigurázták ezt a dolgot a neten, alább látható a Hasselblad koncepció, és a Lensrentalsos fiúk által tüntetőleg kifigurázott NEX-7 átöltöztetés :)

A lényeg nem is ez szerintem Hasselbladéknál, hanem a másik gép, amiről egyelőre csak rajzot közöltek. Ez egy fullframe DSLR, ami szintén Sony alapokra fog épülni, ám az új Sony a99-et elnézve, ez nem biztos hogy olyan nagy hátrány. Egyelőre csak annyit közöltek, hogy elérhető árú (legalábbis a középformátumnál elérhetőbb) fullframe DSLR lesz Hasselblad logoval és A-bajonettel.

A-bajonettel viszont eddig is kivételesen jó Carl-Zeiss optikák készültek, igaz eddig autofókusz nélkül, de kiszivárgott már egy prototípus 50/1.4 képe, amibe ultrahangos motort szerelt a Zeiss gyár. Így viszont, ha lesz a piacon egy fullframe szenzoros Hasselblad DSLR (és persze nem csak 1-1ben Sony koppintással, hanem saját fejlesztéssel), hozzá pedig egy Zeiss optika sor, ha az nagyot fog szólni. Gondolom árban is, de minden annyiba kerül, amennyiért megveszik, ugye tudjuk. És ha valaki 1DX-et vagy D4-et vesz a legdrágább objektívekkel, ezt a réteget, legalábbis egy részét simán elcsábíthatja a Hassy + Zeiss kombó. Sőt olyan pletykák is felmerültek, hogy a Hassy saját obikkal fogja kiadni a gépeit.

Lesifotón a Zeiss Planar 50/1.4 SSM autofókuszos fixobi

Az elmúlt hét másik luxuskategóriája a Leica három újdonsága volt. A patinás cég úgy döntött, hogy elhagyja a számozást, így az M9-es távmérős gépüket nem az M10 követte, hanem egyszerűen csak Leica M-nek hívják, 24 megapixeles full-frame szenzort kapott, FullHD videó képességeket és kornak megfelelő LCD-t. Kiadtak egy egyszerűsített verziót is, 7000 dollár helyett 5500-ért, ez a Leica M-E nevet kapta, 18 megapixeles fullframe szenzorral és kevesebb szolgáltatással, mint az M nagytesó. A harmadik Leica bejelentés pedig a középformátumú Leica S2 utódja volt, ami szintén nem vitte tovább a számozást, így Leica S néven megy tovább a sorozat. Az új középformátum áttervezett szenzort, új processzort kapott, ami magasabb érzékenységet (ISO 100-1600), jobb képminőséget, prediktív, témakövető autofókuszt és gyorsabb képfeldolgozást ígér, továbbá beépített GPS-t kapott a gép (középformátumba minek? valaki mondja már meg). Beépítettek továbbá egy ún. Szürkekártya üzemmódot is, ami a fehéregyensúly pontos helyszíni beállítását teszi lehetővé, de hogy pontosan hogyan működik, azt sajnos nem sikerült kiderítenem az idő alatt, amit erre szántam. :)

Leica M

Leica S

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot