Videószerda: High-end fotózások, piszkos anyagiak, Hasselblad

A mai videószerda inkább észosztás, mint tanulságos videó, és a tegnapi Hasselblad bejelentés kapcsán pattant ki a fejemből. Ki engedhet meg magának egy ilyen gépet? Mennyit keres egy fotós, aki ilyen gépet használ? Milyen árak mennek a high-end kategóriában? Nem mindenre adok választ, de körvonalazható lesz a helyzet.

A videó és a szöveg most csak némiképp függ össze, de gondoltam megmutatom ezt a szépséget. Pár hónapja kezembe került egy Douglas prospektus, aminek a hátsó borítóján a Bvlgari Omnia parfüm reklámfotója virított. Egyből elvarázsolt a kép, szerintem gyönyörű. Kollégáknak áradoztam róla, aztán valakitől kaptam is egy YouTube linket, ahol a fotózás werkvideója látható. Pontosabban nem csak a fotózásé, mert reklámfilm is készült egyúttal.

Íme a fotó, így is tetszetős, de printben valami elképesztő volt, leugrottak a színek a papírról!

A Bvlgari nem kis cég, ez meg egy parfüm világkampány, így a képek kedvéért konkrétan egy jakuzzit vittek ki valami trópusi tó mellé, ott állították fel a stúdiót. És ez még nem is igazán nagy költségvetésű dolog mondjuk egy tipikus Annie Leibovitz fotózáshoz képest.

Aztán valamelyik nap megakadt a szemem egy Facebook poszton, mely szerint a Zoom modellügynökség szőke modelleket keres, mivel a Mercedes-Benz készülő parfüm reklámjához tartanak castingot. A kiírásban az szerepel, hogy ez világméretű reklámkampány, így a modelldíj 2.500.000 Ft, a forgatást pedig Dél-Afrikában tartják. Gondolom a fenti Bvlgari reklámnál sem működött ez másképpen.

Egyből az merült fel bennem, hogy ha a modell 2,5 millió forintot kap, akkor vajon mennyit kaphat a fotós, és a filmkészítő csapat? Na itt jön képbe a tegnapi Hasselblad. Hiába lesz az ára 3-9 millió Ft között típustól függően, bizony lesznek olyan emberek, nem is kevesen a világon, akik ezt simán kifizetik, ugyanis egy max két munkával visszakeresik az árát. A Hasselblad meg simán megél abból a párszázezer emberből. Szóval ne hazai mércével vizsgáljuk ezt a kategóriát, ahol mindenki 50-150ezer forint között dolgozik, de még a top fotósok se kapnak többet jó esetben 1,5 milliónál egy-egy magyar reklámkampányért. A Hasselblad nem a magyar piacra gyártja a gépeit, mint ahogy egyébként a Nikon és a Canon sem. Szóval lehet sírni, hogy 800ezer a D800, 950ezer az 5D Mark III és sokmillió a Phase One és a Hasselblad. Nem a felszerelések drágák, hanem keleten élünk egy 10 milliós országban. Sajnos ez van. Még keletebbre (ld. Erdély) 15-20ezer forintot hajlandóak kifizetni maximum egy esküvőfotózásért, szóval ne sírjunk itt, hogy nyugaton félmillió egy esküvő nálunk meg csak 80-150ezer, jobbaknak meg 200-250. Van ennél lejjebb is.

Szóval a kérdésre Hassy ügyben “Mé’ ilyen drága?”, a válasz – Azé’ mer’ ezek a gépek jó kezekbe kerülve olyan képet csinálnak, amiért egy Bvlgari vagy egy Mercedes szívesen kifizet többmillió forintot, ami eladja a terméküket, amivel visszakeresik a kifizetett pénzt. Ez pusztán üzlet, és a nagymenők terepe, mi meg csak bízhatunk benne, hogy egyszer talán eljutunk, ha nem is ide, de a közelébe….

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Photopilot

    Szokásos mondás jut eszembe mikor valaki ócsárol egy (megérdemelten) prémiumnak titulált eszközt, járművet, akármit, az ára miatt: “Nem drága az, csak te vagy csóró.” :)

    • Én a finomabb verziót használom: “Minden annyiba kerül amennyiért megveszik.” A lényege ugyanaz ;)

  • Kisspalbarna

    en most mar nem vagyok biztos abban hogy a highend es az uj nagyfelbontasu (nikon, canon) akkora kulonbseg van mint volt kb 10-15 evvel ezelott, meg az erdekelne hogy a net es igy az okoskutyuk, kindleipadstb terjedesevel lesz e meg igeny ilyen hyper magas minosegu fotok elkeszitesehez