Digitális géppel nem lehet fotózni Abramovich jachtját

Korábban már felbukkant egy technológia a neten, aminek a segítségével elkerülhetjük, hogy a villanófényes traffipax lefotózza a rendszámunkat. Most kiderült, az öreg Abramovich már rég túl van ezen.

Nemrégiben bemutattak egy találmányt, egy olyan rendszámtábla keretet, amiben beépített slave xenonvakuk vannak kétoldalt. Ha villan a traffipax, a két xenonvaku az érzékelt fényre elvillan, és a képen gyakorlatilag kiégeti a rendszámtáblát, vagyis a rendőrök csak egy fehér vakfoltot látnak majd a fotón. Persze a feltaláló gyorsan hozzátette, hogy nem a törvénykerülőknek szánja találmányát, hanem azon gazdag embereknek, akik a paparazzik előtt akarják megtartani a magánszférájukat.

Most viszont kiderült, hogy ezek a gazdag emberek már rég túl vannak a dolgon, a Roman Abramovich milliáros tulajdonában álló Eclipse nevű jachton már 2009 óta van egy lézeres berendezés, ami nem engedi, hogy lefényképezzék a hajót. A világ legnagyobb magántulajdonban lévő jachtján ugyanis egy speckó detektor található, ami folyamatosan pásztázza a hajó környezetét, és kiszúrja, ha egy digitális szenzor a hajóra néz. Ha ilyet talál, azonnal egy lézersugarat küld a CCD-be, gyakorlatilag elvakítva ezzel a fényképezőgépet az expozíció idejére.

A rendszer egyébként nincs folyamatosan bekapcsolva, egy mozdulattal aktiválni és deaktiválni tudják, így a kiemelt vendégek nyugodtan készíthetnek privát fotókat, csak akkor kapcsolják be, ha paparazzoveszélyt érez a legénység.

Forrás: petapixel.com

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Imre Kardos

    Meglepne, ha ekkora hülyeséget telepítettek volna a hajóra. Bár kitelik tőlük. A techradar (http://www.techradar.com/news/world-of-tech/can-abramovichs-anti-paparazzi-laser-shield-work-637660) szerint egy hasonló célú kutatás során a CCD-k magas fényvisszaverő képességére alapozták a detektálást, ami egy sötét moziban video-felvevőknél működött, de nagyon kétséges, hogy napfénynél működhet-e.
    A tükrös gépekben nem is látszik az érzékelő annyi ideig, hogy legyen idő észlelni és szembelőni. Az is kétséges, hogy a CMOS-t vajon észlelhetné-e egy ilyen eszköz.
    A a legfőbb és legnyilvánvalóbb ellenérv az, hogy ki fejlesztene ki egy olyan védelmet, amit egy pár tízezer forintos filmes géppel át lehet verni?