Ne felejtsetek el a kamerán is órát állítani!

Hajnalban óraállítás volt, gondolom már mindenki túl van rajta, hogy átállítsa az óráit otthon, a kocsiban, a karján, a telefonján, mínusz egy órával. Hajlamosak vagyunk azonban elfelejteni a fényképezőgépen az óraállítást. Ha mégis elrontottuk (nem most, hanem múltkor, vagy legközelebb), adok egy kis segítséget.

Ez a fránya óraállítás a Nikon 24/7 fotópályázaton résztvevőket is megviccelte, ugyanis ott 24 órán belül kell a kapott feladatot megoldani és feltölteni a rendszerbe, az óraállítás révén viszont nem kaptak a résztvevők plusz egy órát a feltöltéshez: ha valaki reggel 9-kor kapta meg a feladatát, akkor az óraállítás utáni másnap reggel 8-ig kellett feltöltenie a fotóját, különben kizárták a pályázatból. Na de ez egy másik történet…

Az óraállítás a fényképezőgépen egy fontos dolog. Sokszor hasznát vesszük az EXIF-be írt dátumnak és időpontnak, ha viszont egy helyszínen több fotós dogozik egyszerre ugyanazon megbízásból, vagy és mi magunk fotózunk két vagy több géppel (esküvőfotósok!), akkor különösképp fontos összeszinkronizálni az órákat. Velem is előfordult már, hogy egy kollégával ketten fotóztunk egy rendezvényen, a képeket összefűzve akartuk leadni a megrendelőnek, de sajnos egy óra különbség volt a két gép között, így dátum alapján rendezve összekeveredtek a fotók.

Ilyenkor jól jön egy kis segítség, anno én ezt a programot találtam, és kb 2 perc alatt megoldotta a problémámat. Van még sok ilyen ingyenes program a neten, én ezt ajánlom, mert próbáltam, egyszerű a használata és jól működik. A neve EXIF Date Changer, a nevéből is kiderül, hogy segítségével átírhatjuk a képek dátumozását, akár ±X óra formában is, ami a fenti esetet tekintve ajándék volt.

A képre kattintva eljuthattok a weboldalra, ahonnan le lehet ingyenesen tölteni.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot