Rádióvezérelt változatban jön a népszerű Bowens Gemini

A közkedvelt 400Ws-os Bowens Gemini stúdióvakut mostantól beépített rádiós kioldóval is gyártják, Bowens Gemini 400Rx néven.

Úgy látszik a műtermekben a vakuba épített, saját gyártású rádiós kioldóké lesz a jövő. Mondom ezt részben azért, mert egyre több gyártó rukkol elő a saját rádiós kioldó rendszerével, sőt a jobbaknál a vakuk erejét is szabályozhatjuk a kioldóról. A másik dolog ami miatt ezt mondom, az az a tény, hogy nagyon szegényes már a kínálat a 220V-ról működő rádiós kioldók piacán, szinte mindenhol már csak elemes kioldót kínálnak, amiknek többsége alapvetően rendszervakuhoz készül, és egy plusz, néhány esetben opcionálisan megvásárolható vezeték segítségével köthetjük őket stúdióvakuhoz. Ezekkel az a baj, hogy ki-be kell kapcsolgatni őket, amit könnyű elfelejteni, pláne egy olyan stúdióban, ahol alapvetően nagy a pörgés. Ha meg elfelejtjük kikapcsolni, pár nap alatt lemerülnek. Arról nem is beszélve, hogy ott lógnak szabadon a vaku végén, némelyiket ugyan rá lehet ragasztani a vaku oldalára, de valahogy nem olyan “rendszerbe simulóak”, mint a régi jó 220V-os kioldók, amik a tápkábelbe integrálódtak, illetve az új, vakufejbe épített saját gyártású kioldók, amiknek a jelenlétét vagy csak egy kis antenna árulja el, vagy semmi.

Így történik ez a kedvező árú stúdióvakukat gyártó Bowensnél is. Tavaly bemutatták a Pulsar nevű, saját fejlesztésű rádiós kioldójukat, amihez eddig egy a profibb vakuikba helyezhető vevőegység-kártyát és antennát lehetett megvásárolni. Most pedig bejelentették a Pulsar jeladóval kompatibilis, beépített vevőegységgel rendelkező Gemini 400Rx és Gemini 200Rx stúdióvaku fejeket. Az új rendszerből álló, kétvakus szett kb 30%-al lesz drágább, mint a rádiós kioldó nélküli változat. Sajnos a Bowens Pulsarral csak kioldhatjuk a vakukat, illetve csatornákat és csoportokat állíthatunk be, a vakuk erejét nem tudjuk szabályozni, míg például a Hensel, a Profoto vagy az Elinchrom vakuival akár ezt is megtehetjük. A másik hibája a készüléknek, hogy ezekből az Rx változatokból kihagyták az optikai (CELL) kioldást.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot