Teszt: Triopo TTL és manuális vakuk

Két Triopo márkájú kínai vakut kaptam tesztelésre. Van egy jó és egy rossz hírem, melyikkel kezdjem?

Kezdem a jóval: olcsók és működnek. A Triopo TR-980C és a TR-960 az itthon kapható TTL és manuális vakuk közül a legolcsóbb kategóriát képviselik. A feladatukat úgy ahogy, de ellátják, szóval akinek ennyi elég is, annak azt mondom, ne habozzon, megérik az árukat. A rossz hír az az “úgy ahogy”, bizony vannak hibái ezeknek a vakuknak. Lássuk részletesen.

Triopo TR-980C Canon talpas TTL vaku

A Triopo TR-980C a két vaku közül a TTL képes verzió, de nem E-TTL II (Canon verzió járt nálam), csak sima TTL, tehát a gépvázról, menüből nem vezérelhetjük a vakut.

Lássuk először a pozitívumokat kis negatív megjegyzéssel:

  • Zoomfej: masszív 18-180mm tartománnyal rendelkezik, ezt nem sok vaku mondhatja el magáról. A kihajtható diffúzorral még nagyobb látószöget kapunk. Az már más kérdés, hogy a vaku mennyire találja el a tényleges gyújtótávolságot. A fix 50-es obival stimmelt, a 70-200-zal stimmelt, a 17-40-nel stimmelt, a 100-as fixszel valamiért 80mm-t állít be. TTL módban nem lehet a zoomállást kézzel beállítani, csak automata mód áll rendelkezésre, manuális módban pedig 85mm és 105mm van a 100-as tartomány környékén, szóval fogalmam sincs, automata módban miért és hogyan állít be 80mm-t. A vakufej viszont 360 fokban forgatható, ami dicséretes (a legtöbb vakunál 270 fok van csak), vagyis ha portréállásban (markolat használata estén) felfelé-magunk mögé akarunk villantani, akkor ennek nincs akadálya (a 270 fokos vakuknál épp ez a 90 fok hiányzik érthetetlen módon). Kapunk még kihúzható fehér lapkát is a derítéshez.
  • LCD és kezelőfelület: nagy és könnyen olvasható, automata, zöldes megvilágítású LCD-vel rendelkezik a TR-980C, szinte minden funkcióhoz dedikált gombbal. A gond csak az, hogy a gombokra nincs írva túl sok hasznos információ, így kezdetekkor agyalni, próbálkozni kell, hogy mikor melyikkel tudjuk SET állásba tenni a kívánt funkciót, hogy a tárcsával állítani tudjuk az értékét.
  • Vakuerősség: a vaku kulcsszáma 54-es (ISO100, méter, 105mm-en /elvileg/), szóval erőben nincs hiány.
  • Üzemmódok: a vakut használhatjuk TTL, manuális, stroboszkóp, kétféle slave és FEB módokban. TTL módban vakukompenzációt állíthatunk be ±3 FÉ tartományban. Ez viszont elég érdekesen működik. Az 5DII vázon pl. a vakukompenzációs skála ±2 FÉ, ezzel tudjuk is vezérelni a Triopo vaku villanási erősségét ebben a tartományban. Viszont ezt az értéket a vaku nem írja ki az LCD-jén. Ha magán a vakun állítunk kompenzációt és a vázon nullán hagyjuk az értéket, akkor nincs olyan látványos hatása a kompenzációnak, ha viszont mind a vázon, mind pedig a vakun maximális értéket állítunk be, akkor erősebbet fog villanni a vaku, mintha csak a vázon állítanánk maximumra a kompenzációt. Hozzáteszem, hogy a váz 0/vaku +2, és a váz +2/vaku 0 kombinációk esetén nem ugyanakkorát villan a ketyere, szóval maradok az első megfogalmazásnál: “érdekesen működik”. Manuális üzemmódban 1/1 és 1/128 értékek közt állíthatjuk a teljesítményt 0,3 FÉ-ként. Mivel mindezt a tárcsával tudjuk megtenni, ezért gyorsan megy, nem úgy kell elképzelni, hogy 24x kell nyomni egy gombot a maximumtól a minimumig. A stroboszkóp üzemmódban értelemszerűen állíthatjuk a villanások számát és a frekvenciát is. Sajnos ezt csak szűk keretek közt tudjuk használni, de erről majd később. A kétféle slave mód (CELL) esetén az elsőnél azonnal elvillan másik vaku fényére, a CELL 2 esetén pedig figyelmen kívül hagyja a másik vaku TTL vagy vörösszem elővillanását és csak a második, expozíciós villanásra reagál a Triopo…ahogy kell. FEB módban pedig bracketinget, vagyis vakuexpozíció sorozatot használhatunk, ±0,3 és ±0,7 FÉ lépésközökkel, sajnos csak CELL módban, manuálisan beállított 1/64 és 1/2 tartományértékek között.
  • AF segédfény: na ez majdnem egy  jó pont a Trioponak. Az AF segédfény ugyanis nem egy egyszerű vörös LED, mint a többi vakunál, hanem lézerfény, vagyis elvileg hatékonyabb kellene legyen, mint a hagyományos AF segédfény. Gyakorlatilag viszont lehetne erősebb is, közelre jól használható, de messzire ugyanúgy nem világít el, mint a LED. Elég nagy mintát rajzol ki, úgy képzeljétek el, mint a Loveparade logót, csak nem szív van a közepén :D, de ha kisebb mintát rajzolna ki, talán erősebb lenne a fénye (ha csak abból indulok hogy, hogy egy lézer pointer milyen messzire képes világítani).
  • Csatlakozók: majdnem csupa pozitívum – fém vakutalp, külső elemtartó csatlakozás, szinkronaljzat (PC). Utóbbinak a gumidugója épp olyan, mint a Nikon vázaké: ha egyszer kiszedted, soha nem tudod rendesen visszatenni. Legalábbis esélyes, a két nálam lévő vakunál az egyiken nem lehet rendesen visszadugni a PC aljzatra, a másiknál jobb a helyzet.
  • Szinkronmódok: a vaku tud 1. és 2. redőnyre is szinkronizálni, amit a váz menüjéből állíthatunk.
  • Elemtöltöttség jelző: ha az elemek már gyengék, megjelenik egy bazinagy figyelmeztető ikon az LCD-n. Pirospont!
  • Sleep mód és túlhevülés védelem: a vaku hosszabb szünet esetén alvó módba lép át, ebből a wake-up funkciót támogató rádiós kioldók felébresztik. Ha túl sokat villogunk vele, az automatika egy időre letiltja a működést, ezzel megakadályozhatjuk a vakucső károsodását. Szintén piros pont!
Triopo TR-980C
Triopo TR-980C vaku

És akkor jöjjön a feketeleves:

  • Feltöltési idő: a gyári specifikációban megadott max 3 másodperc csak mese. Mind a TTL verzió, mind pedig a manuális verzió esetében, maximális erejű villanás esetén közel 7 másodperces feltöltési időt mértem. Ez nagyon sok, idegtépő várakozás telik el két villanás között. Arról nem is beszélve, hogy ez a lassú feltöltési idő lekorlátozza a stroboszkóp üzemmódot is, nem állíthatunk be olyan “szélsőséges” értékeket, mint a jóval gyorsabb Yongnuo YN-560-II esetén.
  • Nincs HSS gyorsszinkron mód, bár az LCD-n halványan látszik egy FP logo, de nem lehet aktiválni, valószínűleg ez egy későbbi típus tulajdonsága lesz, ami majd ugyanezt az LCD-t kapja.
  • A vaku építési minősége hagy némi kívánnivalót maga után, gagyibban van összerakva, mint a hasonló Yongnuo, de azért elfogadható.
  • Nincs fejrögzítő gomb. Ráadásul a vaku feje elég könnyen mozog. Amíg nem volt körvaku feltétem, ez a dolog nem érdekelt, mostmár annál inkább, mert nem képes megtartani a feltétet a vaku feje. Persze ez nem mindenkinek jelent problémát.
  • Nincs benne hangjelzés: ami érdekes, mert az LCD-n ennek is látszik az ikonja, de sehogyan sem lehet bekapcsolni, és a használati útmutató sem említi, hogy lenne ilyen funkció. Vélhetőleg lesz egy ennél fullosabb verzió is, amibe már belekerül a csipogás (és remélhetőleg a fentebb említett HSS is)
  • Lassú villanási sebesség 1/1-ben: a hivatalos adatok szerint maximális erőn 1/200s a vaku villanási sebessége, ami mozgás megfagyasztásához kevés, ha gyors mozgást akarunk kimerevíteni vele, mindenképpen le kell szabályoznunk minimum 1/2-edre, de inkább 1/4-edre (ekkor kb 1/400s illetve 1/800s villanási sebességet kapunk).
  • A többi negatívumot leírtam a pozitívumok közt. ;)

Ez az egyik legolcsóbb TTL vaku a magyar piacon, ezért csodát ne várjunk. A feladatát ellátja, kisebb-nagyobb hiányosságokkal. Az első vakum nekem is olyan volt, hogy csak villanni tudott, semmi mást, akkor ennyire futotta, ez ennél jóval többet tud, szóval első TTL vakunak ideális, és a pénztárcát is kíméli.

Triopo TR-960 manuális vaku

A TR-960 a Triopo manuális változata, azonban ez nem egy középérintkezős vaku. Feltehetőleg azért van több csatlakozó tüske a vakutalpon, hogy a gépváz, vagy a rádiós kioldó fel tudja ébreszteni sleep módból.

Pozitívumok:

  • 4 féle üzemmód: manuális 1/1 – 1/128 tartományban szabályozható 0.3 FÉ lépésenként, hatékonyan, tárcsával. Van stroboszkóp üzemmód, kétféle slave (CELL) üzemmód, és vakusorozat üzemmód (csak CELL mód esetén)
  • Csatlakozók: ugyanúgy megtaláljuk a szabvány külső elemtartó és a szinkronaljzat csatlakozókat, a vakutalp is fémből van.
  • Az elemfedél – ugyanúgy mint a TTL verziónál – masszív, jól használható.
  • LCD: szintén zöld háttérvilágítást kapott, ugyanakkora, mint a TTL verzióé, de értelemszerűen jóval kevesebb információt jelez ki, illetve a háttérvilágítás nem automata, az erre szolgáló gombbal tudjuk ki-be kapcsolni (de legalább a kikapcsolás automatán történik).
  • A vakufej itt is 360 fokban forgatható, a TTL verziónál leírtam már, hogy ez miért jó. A manuális verzió feje valahogy precízebben, határozottabban állítható, de ezt inkább tudnám be gyártási szórásnak, mint feature-nek, azt is el tudom képzelni, hogy egy idő után kikopik, de ez csak feltételezés.
  • Kulcsszám: 35, de ez 35mm-es zoomállásban, mivel csak ez van, vagyis ez megegyezik a TTL verzió erejével (és a legtöbb csúcskategóriás vakuéval)
Triopo TR-960 vaku
Triopo TR-960 vaku

Negatívumok:

  • Nincs zoomfej: ami azért vicces, mert az LCD-n azt jelzi ki, hogy “Zoom 35mm”, de ezt az értéket nem lehet változtatni. De legalább kijelzi, hátha valaki nem tudja megjegyezni. :) Van viszont beépített diffúzor nagylátószöghöz, és kihúzható reflektor lapka is.
  • Építési minőség ugyanaz, mint a TTL verzió esetében: nem épp tökéletes, de elmegy.
  • Feltöltési idő ugyanaz, kb 7 másodperc 1/1 villanás esetén, ami elég sok (összehasonlításképpen a Yongnuo 560-asé valóban kb 2-3 másodperc max erőn)
  • Nincs hangjelzés, ami hasznos lehetne. A Yongnuo jelez, ha elvillant, jelez, ha feltöltött és jelez, ha merülőben vannak az elemek.
  • Fejrögzítő gombot itt sem kapunk, az oldalán lévő gumírozott dudor csak dísz.
  • Nincs AF segédfény – a TTL verzióval ellentétben

Az ára viszont ennek a vakunak is kedvező, ha valaki 3-4-5 vakus szettet akar összeszedni, akkor bizony számíthat a párezer forint különbség, cserébe néhány funkcióról le kell mondanunk.

A Tripo TR-980C/N TTL vaku 44.900 Ft-os, a Triopo TR-960 manuális vaku 24.900 Ft-os áron szerezhető be a FotóSarok Szaküzletben.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Zolcsik

    YN 560 II 22000 ft Jobbnak is tűnik.

    • Tamás Kiss

      jó nagyon a YN560II, viszont oda kell figyelni a fej zoom motorjára. Nekem megfeküdt a kis szervó motor, és sehol nemtalálok helyettesítőt (még donor vakut sem), ráadásul a yungnou nem foglalkozik javítással, ha van garid és érvényes, akkor vissza viszed az üzletbe ahol vetted, és adnak helyette egy másikat, ha nincs akkor kuka….

  • weser

    Tisztelt emkorec,

    kis segítséget szeretnék kérni. Kaptam ajándékba egy ilyen triopo 980-as vakut nikon d7000-el használom, de sehogy sem tudok rájönni, hogyan tudnám kikapcsolni az AF segédfényt. Remélem tud segíteni! Köszönöm!

    • Üdv, legjobb tudomásom szerint nem lehet kikapcsolni.

      • weser

        Köszönöm. Jobban örültem volna, ha ki lehet, de ez van. :)

  • Norbert

    Hát nekem van egy
    Triopo TR-980C Canon talpas TTL vakum

    És ezt egy EOS 600D vázon használom ttl módban valahogy sehogy nincs szinkronba a gépemmel. Sötét képeket kapok folyton. Csak manuálba tudom használni vagy segéd vaku ként. Még nem tudom mi lehet a hiba oka. Pedig nincs 2 hónapos a gép sem és a vaku sem.

    • Tamás Kiss

      Nem vagy egyedül ezzel a problémával.. Én is 600D-vel használnám, de nekem is ugyan ezt műveli.. elég bosszantó. Kipróbáltam egy 350D-n ott működött szépen TTL-módban (ráadásul a 350D-nél manuál módban sehogy nem lehet parametrizálni a vakut, max a beépítettnek a fényerejét lehet növelni/csökkenteni.. ) Feltételezem, hogy TTL vagy E-TTL módban megy csak rendesen, viszont a menüben a vaku mód E-TTL II-n van és le van tiltva…
      Előkerült még egy érdekes jelenség működésében: a vaku zoom feje nem mindíg követi az objektív zoom mozgását TTL módban, ami szintén bosszantó tud lenni…

  • AMG666

    Sikerült beszereznem egy TR-981c
    verziót, van HSS mód és kikapcsolható hangjelzés.
    Eos 600D- hibátlan működés!