Újabb nagy dobásra készül a Canon

Egyre több pletyka kerül napvilágra a Canon új csúcsgépéről, amit még idén bejelenthetnek. Jön az EOS-1S, minden idők legfejlettebb DSLR gépe?

Szeptember végén már írtam a Canon közelgő nagy megapixelszámú DSLR gépéről. Akkor viszont még nem lehetett tudni, hogy ezt most a Nikon D800 vetélytársának szánják-e, vagy teljesen más lesz-e az irányvonal? Bár a specifikációkból már akkor is kitűnt, hogy nem egy egyszerű masinát készülnek piacra dobni. Az irdatlan 46 megapixeles felbontás 5 kép/mp sorozatteljesítménnyel, az ezt támogató dupla processzor, a 16 bit színmélységű RAW file-ok, a dupla kártyafoglalat, és az 1DX-el megegyező autofókusz…ezek az adatok arról árulkodnak, hogy ez bizony egy csúcskategóriás stúdiómasina lesz, ami a középformátum szegmenséből igyekszik majd elcsábítani vásárlókat.

A legfrissebb pletykák szerint ennek elég jó esélye van, ugyanis az a hír járja, hogy az új masina az 1D-k beépített portrémarkolatos formavilágát örökli, tehát valóban felsőkategóriás gépet várhatunk. A nevéről még mindig mennek a találgatások, mostmár a sokadik helyen olvasom azt a teóriát, hogy a Canon elhagyja a “D” jelölést ennél a gépnél, így várhatóan Canon EOS 1S lesz a gyermek neve. Állítólag annyira komoly, új technológiájú szenzort pakolnak a gépbe, hogy a források szerint az elkövetkező 2-3 évre új sztenderdet állít majd a szenzorgyártás területén. A pletykaoldalak úgy emlegetik, hogy “superior low ISO performance”, amit így hirtelen nem tudok mire vélni – extra alacsony ISO értékek is lesznek a gépben, vagy extra alacsony zajosodást tapasztalunk magasabb ISO értékeken? Ez majd kiderül.

Az első infók alapján én úgy saccoltam, hogy ez a Canon új zászlóshajója lesz, magasabbra pozicionálják majd az 1DX-nél is, és bizony kétmillió Ft fölött lesz az ára. A mostani pletykák ezt támasztják alá, 9000 dolláros árat rebesgetnek a gépre, ami önmagában 2 millió Ft átszámítva, így ez mire Magyarországra kerülne, a 27%-os áfa miatt kb 2,5 millió Ft lenne az ára. Mindez pedig – mondjuk ki végre – középformátumot nyaldosó teljesítmény és árkategória.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot