App ajánló: 500px képmentegetés helyett

Sok fotós – köztük jómagam is – előszeretettel gyűjtöget képeket, afféle inspiráció, ötlet jelleggel. Pláne fotózás előtt. Ősprofiknál ez lehet, hogy nem divat, de földi halandók gyakran visznek magukkal mintaképeket fotózásra, ha más nem azért, hogy legyen miből kiindulni. Ezt egyszerűsíti meg az 500px webgaléria okostelefonokra szánt alkalmazása.

Az ilyen mintafotókat eddig vagy lementegettük (ami gyakorlatilag nem más, mint képlopás), vagy kinyomtattuk, vagy lementettük és kinyomtattuk, vagy laptopon, okostelefonon, tableten vittük magunkkal fotózásra. Én személy szerint szinte mindig így indulok, leginkább modellfotózásra, az egy más kérdés, hogy az első kép után rendszerint elhagyom a képeken látott koncepciókat, és totál mást csinálok, ami ötlet a helyszínen épp eszembe jut, de kiindulásnak, vagy mondjuk úgy magabiztosságot adó támaszpontnak mindig  jól jönnek a netről szedett mintafotók.

Hogy ne kelljen ennyit bajlódni ezzel, felfedeztem egy halál egyszerű módját ennek, az 500px app személyében. Aki még nem ismerné, az 500px.com egy bárki számára ingyenesen elérhető webgaléria, olyan mint a Flickr, sőt utóbbit tudtommal már le is taszította a trónról a fotósok körében.

A módszer végtelenül egyszerű: az 500px-en megszámlálhatatlan jó fotó található, gyakorlatilag mindenféle témában. Leszűrhetjük a képeket Popular (Népszerű) vagy Editors’ choice (Szerkesztői válogatás) kategóriákra is, ekkor aztán tényleg csak a legjobb, legütősebb képekkel találjuk szembe magunkat, nem nehéz inspirációt gyűjteni belőlük. Nincs más teendő, mint beregisztrálni az oldalon, és azon fotók mellett, melyeket szeretnénk magunkkal vinni mintaként, rákattintunk a Fav gombra (Szivecske ld. lenti fotón).

Következő lépésként töltsük le az ingyenes 500px appot a telefonunkra vagy tabletünkre (Android itt, iOS emitt), és lépjünk be a fiókunkba. Ekkor a baloldali menüsor alján látható lesz egy Favorites menüpont, ha erre pöttyintünk, az előzőleg “favolt” fotóink szép sorban meg fognak jelenni egy kupacban.

Ergo nem kell letölteni, nem kell képernyőmentést csinálni, simán csak behívni őket. Csak legyen 3G hálózat ahol fotózunk, mert az 500px app minden fotót a netről hív be. Először csak kis előnézeti képet, ha rábökünk, akkor teljes képernyőset. Előszeretettel eszi az adatforgalom byte-jait, erre készüljünk fel, de azért annyira nem vészes.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot