Figyelem ez most komoly: új Canon kupakok! :)

Sokan hajlamosak voltak elsiklani egy új hír felett. Pedig fontos dolog. A bejelentés óta mocorgott bennem ez a kis írás, most végre volt időm rendesen megcsinálni. Talán vége a bosszúságnak, januártól kaphatók az új objektív sapik. Hogy miért fontos ez? Mondom…

A Sigma és a Nikon is jó ideje “csipkedős” objektív kupakokat használ (nem tudom mi ennek a rendes neve magyarul). Akinek eddig csak ilyen volt, ne is olvasson tovább. Van viszont a Canon használók klubja, akik még a legjobb obikon is a régimódi kupakokat találták, azokat, amiknek a szélét kellett megnyomni felhelyezéskor és eltávolításkor. Ez leginkább akkor okozott problémát, ha az objektíven napellenző volt. Ez a drága cég gondolt a kedves felhasználóira, és azok apró-cseprő nyűgjeire, de nem új kupakot tervezett, hanem olyan napellenzőt – némely objektívekre -, ami van annyira széles, hogy beférjen a júzer ujja a napellenző fala és az obisapka közé. Kedves gesztus, csakhogy ezzel például a 17-40L és a 16-35L objektívek, de talán még a EF-S 10-22-esek is akkora napellenzőt kaptak, hogy egy kis Swarovskival megpakolva simán elmennének diadémnak egy szépségverseny győztésnek a fején. Nincs az a táska, amibe ezek normálisan beférnének.

A 17-40L-nél befér az ember ujja a napellenző és a kupak közé
Napellenző nélkül szinte feleakkora helyet foglal el a táskában
Egyem a napellenződet te…

 Mint a képen is látható, ez még a jobbik eset, ha az ember “irányban” hagyja a napellenzőt, megfordítva (ahogy egyébként tárolni szokás) még több helyet foglal.

Végre azonban Canonék is eljutottak odáig, hogy olyan kupakot gyártsanak, amit a többiek. Középen csíptetőset….Mark II névvel…érzed… Ezek után ha valaki Mark II-ről magyaráz, rá kell kérdezni, hogy a jó öreg 5D-re gondol, vagy az új kupakra? :D Jövőre várhatóan jön a 7D Mark II, lesz ám kalamajka a beszélgetésekkor. Tudom, tudom van 1D-ből és 1Ds-ből is Mark II, de arról nem sűrűn beszélgetnek az emberek. Bezzeg majd az új kupakról…ezek legalább megfizethetők ellentétben az 1D-kkel. ;)

Az idén érkező obik már ezzel fognak érkezni, a többi objektív jövő januártól kapja meg az új kupakokat, és természetesen külön is megvásárolhatók lesznek. Ennek akkor örülnék a legjobban, ha a nagylátókhoz kiadnának új, ennek megfelelően méretcsökkentett napellenzőket is.

Alsókulcsos kupakfogás Sigmáéknál…ilyen lesz a Canon is

Itt vannak az aranyoskák, 82mm, 77mm, 72mm, 67mm, 58mm. Ja van más is? Őket most cserben hagyta a Canon. 30ezer forintért* ne várj babusgatást. Ilyen ez a popszakma…

(* EF 50mm f/1.8 objektív 52mm-es szűrőmérettel)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Nekem még soha nem volt gondom a lencse sapkával. Fotózás elején, mielőtt felteszem a napellenzőt, leveszem a lencsesapkát, és csak azután teszem vissza, miután befejeztem a fotózást és levettem a napellenzőt.
    Maga az objektív cserélgetés is éppen elég lassú, nem szivatom magam még a lencsesapkák folyamatos fel-levételével is…

    • “Fotózás elején, mielőtt felteszem a napellenzőt” – És hol tárolod a napellenzőket fotózás előtt?

      • Változó. Függ attól is, hogy használok-e épp táskát, és ha igen, akkor mi van benne…
        Nem mindig használok napellenzőt sem.

        Sőt a szintén népszerű “kütyü sale point: hogy ne hagyjuk el az objektívsapkákat?” probléma sem izgatott soha. Ha van nálam táska, abban tartom, ha nincs akkor a zsebemben, vagy eleve otthon hagyom.

  • Macron

    Utángyártott obisapka. Évek óta az önök szolgálatában. Ha valaki nem ódzkodik attól, hogy más van ráírva, akkor már régóta van lehetőség csíptetőset venni. Persze a napellenző, ahogy mondod, ettől nem lesz kisebb.