A fotósok élete nem csak játék és mese…

Facebookon kering egy fotó, ami elég megrázó látványt nyújt. Völgyi Attila kolléga jóvoltából íme hozzá a sztori.

A képaláírás úgy hangzik magyarul:

“Minden riporter emlékére, akiket meggyilkoltak, vagy megsebesítettek a hírek »igaz« oldalát bemutatni szándékozó munkájuk során.”

A kép sztorija pedig a következő:

The camera of an injured photographer lies covered with blood on the 15th floor of Baghdad’s Palestine Hotel 08 April 2003. Five people, including a Spanish cameraman and three staff of British news agency Reuters were wounded when the hotel was hit during fighting between Iraqi and US troops acoss the capital. AFP PHOTO/Patrick BAZ

Vagyis egy megsebesült fotóriporter fényképezőgépe fekszik vérrel borítva a bagdadi Palestine Hotel 15. emeletén 2003. április 8-án. Öt ember sérült meg, beleértve egy spanyol operatőrt és a Reuters brit hírügynökségének három tagját is, mikor a hotelt csapás érte az iraki és az amerikai katonai erők közti harcban a fővárosban. AFP PHOTO/Patrick BAZ

Tisztelet ezen emberek munkájáért!

Bővebben a sztori hátteréről Völgyi Attila Blogján olvashattok.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Szerintem az a borzasztó, hogy a legtöbb ember bele se gondol, hogy egy ilyen üzenettel (becsüld a fotósok munkáját és áldozatait) mennyire ellentétes az, hogy forrásmegjelölés nélkül osztják meg a képeket – mert valójában az se érdekli őket, hogy ki készítette a képet, vagy hogy mi a történet, amiről szól.

    • Ádám Boros

      Ezzel teljesen egyetértek.

  • Ádám Boros

    Minden tiszteletem azoké, akik ezt a hivatást választották. (?) Legyen, hisz nem kis veszélynek teszik ki magukat. De azt azért mégsem várhatjuk el, hogy egy háborús övezetben golyóálló, fedett, légkondícionált lelátóból tudósítsák a hírek “igazi” oldalát! Mert egyrészről ezt sem tartom feltétlenül igaznak, másrészrőkl a Föld lakosságának pont annyira van szüksége ezekre a hírekre, mint a bulvárpletykákra. Mert, ha valaki egy nyugati nagyvárosban reggel munkába menet azt olvassa, hogy újab tíz gyereket mészároltak le Irak/Afganásztán/Palesztina…stb utcáink, akkor kb a következő kávéig emlékszik rá…s, hogy tenni nem fog ellene az pedig biztos. Még az is megeshet, hogy több értelme lett volna, ha egy tudományos cikket, verset, vagy valami olyasmit olvas, ami beindítja a gondolatait és maga körül javíthat a világ életminőségén.
    Még egyszer kiemelem, hogy rendkívül sajnálatos az esemény, de egy helyi gazda halála sem értelmetlenebb, mint a riportereké. Csak ők ezt nem tudják világgá kürtölni.

    Attila elolvastam a blogodat erről.
    “[…]Mikor meghallotta saját emeletén a kiáltozást és sírást, elrohant egy elsősegély csomagért, hogy segítsen, akin lehet.[…]”
    Azért az fura, hogy valaki nem érzékeli, hogy a szintjét érte találat…ez így elég furcsán hangzik, bár mivel nincs tapasztalatom benne, így cáfolni sem tudom. Csak kétkedni.

    “[…]“A háború veszélyes üzem, és aki háborús övezetbe megy, az nincs biztonságban.”[…]”
    Ezt kellene megérteni. Ha egy újságírót kirúgnak, akkor harsog, hogy persze, mert elmondta az igazat és ez nemtetszett valakinek. Ha egy újságírót megölnek, (akár a tűzvonalban) akkor őt is csak azért, mert az “igazságot” akarta bemutatni.
    Pedig mennyire jó lenne, ha bárki, aki “PRESS” feliratú láthatóságiban rohangál bárhol a világban, azt nem fogja a kés, nem lő rá senki, kikerüli a golyó, nem hat rá a robbanás. Főleg, ha van nála egy komolyabb fényképezőgép, kamera is.

    Szomorú, hogy egyesek (milliókat keresve, egy “nemes cél érdekében” kiélve az adrenalinfüggőségüket) meghalnak. Épp úgy értelmetlen, mint a háború maga.

  • Szali0020
  • Babits Laszlo György

    Én ezért szeretnék fotós lenni! Nem a hírnév, nem a pénz, azért hogy megmutathassam az embereknek a valóságot, ami a Tv-ből kimaradt! 15 éves vagyok 2 éve fotózok, nagyon remélem hogy sikerülni is fog egyszer!

    • Drukkolunk! :)

      • Babits Laszlo György

        Köszönöm szépen, sok érdekes dolgot találtam már, elértem azt a szintet hogy nem leüllök játszani, hanem felnézek id és a régi cikkeket olvasgatom! Köszönöm szépen! :D