Mi várható Canonéknál 2013 első felében?

Miért mindig Canon? Mert a Canon pletykagépezete valahogy intenzívebb, mint a Nikoné. De hogy a Nikonosok se legyenek teljesen elhanyagolva, állítólag cirka két hét múlva megkezdik a D5200 forgalmazását…legalábbis a tengerentúlon. A Canontól ennél jóval több infó jött.

Canon 7D Mark II

Erről a gépről szól most a legtöbb pletyka. A susmus szerint a Canon megszünteti az xxD szériát, így a 60D és a 7D összeolvad egy 7D Mark II személyében, ami az APS-C szenzoros kategória csúcsát képviseli majd a továbbiakban is. A pletykák szerint a 7D II-vel a természet- és sportfotósok szívét fogják leginkább megmelengetni, ugyanis 21 vagy 24 megapixeles szenzort kap, 10fps sorozatlövésre lesz képes, az 1DX (vélhetőleg azért módosított) AF rendszerét és zajkezelési technológiáját kapja. Az hogy 21 vagy 24 megapixel, valószínűleg nem a pletykák megbízhatatlansága miatt kérdéses, hanem esélyes, hogy jelenleg mindkét verzióból létezik tesztváltozat a kiválasztott fotósok kezében és később döntik el, hogy melyik kerül sorozatgyártásba. A gép egyébként dupla Digic 5 processzort és dupla kártyafoglalatot kap majd. Állítólag 2013 februárjában mutatják be.

Canon EOS M

Jövő év elején kiadnak egy új MILC gépet is, mely lényegi különbsége a mostanihoz képest az elektronikus kereső lesz (EVF). Aki retrogépre vágyik, csalódnia kell, a formatervezés a mostani EOS M mintáját követi majd. A géppel együtt új obikat is kiadnak a rendszerhez, várhatóan egy telét és egy fényerős fixet.

Nagy megapixeles DSLR

Erről már jó ideje mennek a pletykák, a legújabb verzió szerint 2013 első negyedévében jelentik be, és a váz nagyobb lesz, mint az 5D Mark III, de kisebb, mint az 1DX, a szenzorát azonban egyelőre még az 1DX vázában tesztelik.

Új EF-S objeketívek

Nincsen elfelejtve Canonéknál az EF-S bajonett, várhatóan a 7D Mark II-vel együtt jelentenek be új obikat az APS-C rendszerhez.  Ezek a pletykák szerint zoom-halszem, stabilizált makró, esetleg az EF-S 10-22mm leváltása lesz, illetve egy EF-S 18-200 IS. Az új obik már mind az STM motorral fognak érkezni. Szólnak még pletykák arról is, hogy frissítik a 17-55/2.8 IS obit is, ami képminőségre eddig is szuper volt, így leginkább csak az építési minőségén kívánnak javítani. Azt is írják egyébként, hogy nem csak a 60D fog megszűnni egyenesági leszármazott nélkül, hanem az 1100D vonalat is beszüntetni a Canon.

Nagytelék

Hamarosan érkezik a sokak által régóta várt 200-400mm f/4 IS 1.4x, vagyis a beépített, 1.4-szerző telekonverterrel szerelt telezoom. Talány, hogy miért késik ennyit az obi, de állítólag 2013 elején ezt is bemutatják kb 11ezer dollárért (igen 2,2millió Ft, itthon plusz áfa). Akik már próbálták ezt az obit, azt mondják a súlya nagyjából a 600/4 II-é, a fókuszsebessége olyan, mint az 500 II-es obié 1DX vázon (gondolom ezzel most sokat mondtam :D), az 1.4-szerező meg úgy működik mint egy álom, gyakorlatilag gombnyomásra belenagyítás a képbe. A nagytelék közül váltani fogják a 800/5.6 IS-t is, de ez gondolom már keveseket érdekel.

Vakuk

Arról is szól a fáma, hogy lecserélik a Canon Speedlite 430EX II-t, mégpedig két új vaku is érkezni fog ebben a kategóriában. Ugyan mindkettő 45-ös kulcsszámú lesz (tehát némileg erősebb, mint a 430EX), egyikük azonban kompatibilis lesz a rádióvezérlést biztosító ST-E3-RT kioldóval (így a neve vélhetőleg Speedlite 450EX-RT lesz), a másik pedig rádióvezérlés nélküli változat lesz. A kulcsszám növekedés egyébként szerény véleményem szerint csak a megnövelt zoomtartománynak lesz köszönhető, mint ahogy az az 580EX/600EX váltás esetén történt. A Canontól kapott információk szerint a 600EX-RT-nek nem lesz rádió nélküli változata egyelőre.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot