Time-lapse üzenet az ISS-ről minden embernek

A NASA honlapjáról számtalan fotó letölthető, melyek az ISS Nemzetközi Űrállomásról készültek. Páran csináltak is már ebből time-lapse videót, Giorgio Sardelli filmes még csavart egy kicsit ezen. Legyen ez a gyönyörű videó az újévi jókívánság 2013-ra.

A videó alatt az ISS-en dolgozó asztronauták hangja hallható, amint üzenetet küldenek a Föld lakóinak. Kicsit nehezen érthető az angol szöveg, az alábbi linken megnézhető felirattal is.

http://www.universalsubtitles.org/it/videos/MBCDEW7Cqdt3/info/further-up-yonder/#video

Mivel lehetőség volt saját fordítást készíteni, ezért lefordítottam magyarra, válasszátok a Hungarian opciót a videó alatti menüből (vigyázat, teljes képernyős módban nem látszik a felirat a fenti linken!).

Vagy gyönyörködjetek a time-lapse videóban itt és most:

Sardelli így nyilatkozik a munkájáról:

A képeket a NASA Johnson Space Center Image Science & Anlaysis Laboratory-ból töltöttem le és Photoshop CS6-tal szerkesztettem. Annak ellenére, hogy ezek nagyfelbontású fotók és  Nikon D3S kamerákkal készültek, nagyon sok zajszűrésre és színkorrekcióra volt szükség, főleg azoknál a képeknél, melyek ISO 3200-on készültek – ez volt a legmagasabb ISO érték, amit megengedtem magamnak, hogy felhasználjak, kivéve az utolsó képsorozatot a forgó világról, mely képsorozat ISO 12800-on készült. A nappali képek ISO 200-asak. Topaz Denoise 5 programot használtam, mert ez egy nagyon hatékony és pontos szoftver, ha az árnyékok és feketék kezeléséről van szó.

A vágást Adobe Premiere CS6-tal készítettem, 2K felbontású munkafolyamattal, ami lehetővé tette, hogy méretezzek, forgassak és nyújtsak képeket, miután azok natív felbontása 4K méretű volt. A videót 720p-re méreteztem le a Vimeo-s felhasználáshoz, az eredeti 2K verzió elérhető és letölthető a blogomból.

Forrás: petapixel.com

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot