Újdonságok a Photoshopban

Az Adobe a napokban jelentette be a Photoshop CS6 frissített változatát, CS6 13.1 néven. A frissítések nem csak a fotósokat érintik, hanem a webszerkesztőket és a videósokat is, de itt azokat találjátok, melyek  a fotósok életét könnyítik meg ezentúl.

Visszatért a régi Crop, vagyis a vágó eszköz

A CS6-ban új Crop-tool jelent meg, én szeretem, hasonlít a Lightroomban ismerthez, de állítólag sokan panaszkodtak rá, ezért az Adobe meghallgatta a kérésüket, és az új verzióban át lehet állítani a vágóeszközt a régi változatra a Crop-tool beállításait felsorakoztató toolbarban lévő kis legördülő menüben.

Új feltételes Action funkció

Sokan használnak Action-öket, vagyis a Photoshop makró funkcióját, mely előre megadott lépéseket jegyez meg, majd gombnyomásra lefuttatja az adott képen. Ezzel eddig az volt a baj, hogy amint egyetlen változó különbözött a két kép között, az Action használata lehetetlenné vált. Például ha az Action-t egy olyan képen vették fel, ahol az alapréteg a Background volt, akkor nem lehetett futtatni egy olyan képen, ahol az alapréteg Layer 0. Vagy mondok másikat, ha vízjeleztük eddig a képeket Action segítségével, külön Action-t kellett készíteni a fekvő és állóképekhez. Mostantól megkönnyíti a dolgunkat az Adobe, ugyanis az Action-öknél megadhatunk HA és AKKOR (IF/THEN) feltételeket, így könnyebben kezelhetővé válik a funkció. Íme egy szemléltető videó:

Nagyobb JPEG támogatás

Az új PS CS6 nagyobb JPEG-ek kezelését és tömörítését támogatja összeomlás nélkül, mint elődje, amit pl. a Nikon D800 tulajdonosok fognak értékelni leginkább.

Smart Object támogatás a Blur galériában és a Liquifyban

Az életlenítés és Liquify effekteket ezetúl együtt használhatjuk a Smart Object funkcióval, így pontosan “adagolhatjuk” az effektet és akár mentés, kilépés után is módosítani tudjuk. Ld. az alábbi videón.

Retina kijelző támogatás

Mostantól a retina kijelzővel rendelkező MacBook Pro tulajdonosok is teljes pompájában használhatják a Photoshopot (és az Illustratort is), ugyanis az új CS6 már támogatja ezt a képernyő felbontást. A CS6 korábbi verzióját tulajdonlók is frissíthetik szoftverüket egy ingyenesen letölthető upgrade csomaggal.

A webdesignerek többek közt CSS mentést, javult 3D renderinget, a videószerkesztők pedig Layer-típusú videóeffektezést, a cégek pedig munkacsoportoknak kifejlesztett Creative Cloud szolgáltatásokat kaptak. Bővebb infó ezekről az adobe.com-on található.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot