Újdonságok a Yongnuotól

A népszerű vaku és fotós kiegészítő gyártó új termékeket jelentett be: elkészült az YN-622 TTL kioldó Nikon verziója, megjelenik az YN-500EX vaku és vélhetőleg jön az YN-560-II manuál vaku utódja.

A napokban a Yongnuo egyik fejlesztője nyilatkozott egy webblogon, ahol bemutatta a Canonhoz korábban már kiadott, YN-622C TTL-képes rádiós vakukioldó Nikonra szánt verzióját YN-622N névvel. A termékről nem sokat árult el, csupán annyit, hogy kezeli a Nikon i-TTL rendszerét, és lesz benne néhány “egyedi finomság” is, melyet nem nevezett meg egyelőre. A lightingrumours.com weboldal szerint az azonban várható, hogy nem fog annyi funkciót kínálni, mint a Canon verzió, ugyanis a Canonnál E-TTL II vakuk és az ezt kezelni képes kioldók (pl. az YN-622C) együttes használata esetén, a vaku(ka)t a gépváz menüjéből tudjuk irányítani. Mivel a Nikon rendszerekben nincs ilyen szolgáltatás, ott minden ilyesmit a gépen lévő vakuról vagy vakuvezérlőről lehet szabályozni, ezért a Yongnuo YN-622N nem lesz más, mint egy vagány, vezeték nélküli “TTL-kábel”, ugyanis az YN-622N-nek sem lesz jó eséllyel saját kezelőfelülete. Ugyanez a helyzet egyébként a Pixel King kioldó Nikon verziójával is.

A tényleges bejelentés hamarosan napvilágra kerül.

Az új vaku, a Yongnuo YN-500EX viszont már hivatalos. Ez egy kissé furcsa szerzet a már piacon lévő YN-565EX és YN-568EX mellett. Alább egy táblázat, ahol jól látható a szolgáltatásokbeli különbség. Az alap adatokat nem írtam be, ugyanis mindhárom vaku (az új YN-500EX-et is beleértve) 24-105mm-es zoomal, dönthető, forgatható fejjel, kihúzható diffúzorral és fehérkártyával felszerelt, mindegyiknek 3mp a max feltöltési ideje, 1/1-1/128 intervallumban szabályozhatók, mindegyik LCD-vel rendelkezik, hangjelzéssel, fém vakutalppal stb.

Amiben tehát különbözik az YN-568EX-től, az a kisebb kulcsszám, a már elavultnak kikiáltott PC-szinkron csatlakozó jackdugó helyett, és a megvilágított gombok. Utóbbi rendezvényfotósoknak jól jöhet. Hiányzik azonban belőle a külső elemtartó csatlakozás, ha valaki gyorsabb feltöltési időre vágyik, bár saját tapasztalataim szerint azért kellőképpen gyorsak a Yongnuo vakuk. Továbbra sem kínálja a vezeték nélküli irányító vaku funkciót a Yongnuo, erre a célra Canonhoz az ST-E2 nevű infra kioldót kell használnunk, vagy a már fentebb említett YN-622, vagy más egyéb rádiós TTL kioldót.

A harmadik hír egyelőre csak pletyka, miszerint a Yongnuo hamarosan leváltja az YN-560-II manuális vakuját, melyről egyébként mi is tesztet írtunk. Az információforrás egy Yongnuo disztribútortól jött a lightingrumours.com-hoz, de részleteket nem közöltek, csak annyit, hogy ez is manuális vaku lesz, és – mily’ meglepő – YN-560-III lesz a neve. A Yongnuo eddigi gyakorlatából következtetve azonban az új vaku megjelenésével az YN-560-II még egy ideig piacon marad majd.

UPDATE!!! Időközben napvilágra került az YN-560-III, köszönet Szabó Pál olvasónknak az információért. Az új manuális vakuban egy igen kellemes meglepetéssel rukkolt elő a Yongnuo, ugyanis az YN-560-III-ba beépített vevőt tettek, ami kompatibilis a cég két népszerű rádiós kioldójával, az RF-602-vel és az RF-603-mal. A vaku kijelzőjén láthatjuk az ehhez kapcsolódó információkat, úgymint rádiójelzés, 16 csatorna beállítása, illetve beállíthatunk vakucsoportokat. Az RF-602 és 603 kioldók ugyan nem tudnak csoportokat kezelni, szóval ez gyanús, elképzelhető, hogy a közeljövőben egy csoportokat kezelő manuális rádiós kioldó is napvilágot fog látni. A vaku egyéb paraméterei megegyeznek az előd YN-560-II-vel.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Annyira nem pletyka szerintem az 560-III
    http://www.hkyongnuo.com/e-detail.php?ID=311

    • Ó jessz, ezek szerint a lightingrumours cikke óta már kikerült. Kiegészítem az írást, köszi!

  • GaborGabor

    Szivesen látnék egy cikket ha lesz ára a Phottix Mitros -nak is, ami elvileg mindent tud amit a gyáriak. Kicsit már elvesztem a témában. A yn-568ex hiányzó tulajdonsága a wireless commander mode, de ha yn-622c -t használok akkor az megoldja a vezérlést (infra) és elsüt másik slave vakukat? Jól értem, hogy canon gépekben (még) egyikben sincs rádiós jeladó, csakis ST-E3 vezérelheti 600ex-rt -t? Nem látom tisztán, hogy a TTL pass-through ráhelyezett vaku nélkül is megy-e yn-622c -vel? Ha veszek 2db yn-622c -t plusz 2db yn-568ex -t akkor az egyiket rádión vezérli, a másikat elvillantja a pass-through?

    • Szia, ez a Phottix Mitros egy fura dolog, még a neve is utal a jelenségre: mítosz :) Mikor írtam a bejelentéséről (http://blog.fotosarok.hu/2012/09/uj-radios-kioldok-es-vaku-a-phottixtol/), egy hazai Phottix forgalmazó írt alá kommentet, hogy a Phottix két éve is bejelentett egy vakut és semmi nem lett belőle. Most úgy tűnik ugyanez a helyzet, a Mitrost szeptemberben mutatták be és még mindig nem kapható. Nem tudni, hogy lesz-e belőle valami.
      Ami a commandert illeti, a helyzet a következő. A 3rd party TTL-rádiós kioldókat gyártó cégeken (ld. Pocket Wizard, Phottix Odin, Pixel King, Yongnuo YN-622 stb) és a Canon ST-E3-RT + 600EX-RT kombón kívül SENKI nem gyárt rádiós TTL vezérlést. A Canon és Nikon gépvázakba épített funkció (ami beépített vakuval működik) illetve a gyártók nagy vakuiba épített Master/Commander módok mind infra-jel alapon működnek. A rendszervakuba épített Master/Commander vezérlés kizárólag infra alapú, a belépített, felugró vakuval működő vezérlés pedig infra + látható fény alapú (ezért villan a beépített vaku is ilyenkor, bár be lehet állítani, hogy a fénye részt vegyen-e az expozícióban vagy sem, de mindenképpen villan, hogy mi ennek a jelentősége azt nem tudom). Tehát beépített rádióvezérlés egyik gépvázban sincs jelenleg!
      A Yongnuo YN-568EX vakut vagy úgy tudod használni, hogy

      1. a gépváz beépített vakujával vezérled infra alapon (ekkor a beépített vaku a master és a yongnuo a slave),

      2. vagy egy Canon vagy Yongnuo ST-E2 kioldóval vezérled infra alapon (ekkor a kioldó a master a yongnuo a slave),

      3. vagy egy gépvázra helyezettt Canon 600EX vagy 580EX Master/Commander vakuval vezérled infra alapon (ekkor a Canon vaku a Master és a Yongnuo a slave),

      4. vagy egy rádiós TTL kioldót használsz (pl. az YN-622) a gépvázon és azzal vezérled az YN-568EX-et (vagy az YN-565EX-et) RÁDIÓjel alapon. Ez nem master-slave felállás, hanem egyszerű rádióalapú TTL jelátvitel.

      A TTL pass-through az YN-622 jeladón annyit jelent, hogy amellett, hogy rádióvezérléssel irányítasz távoli TTL-vakukat, nem kell lemondanod a fényképezőgép vakupapucsáról (gyakorlatilag az YN-622 nem foglalja le a vakupapucsodat), mert az YN-622-re is tehetsz egy TTL vakut és az is TTL-ben fog működni (de nem lesz egyik vakucsoport tagja sem, amiket az YN-622 vezérel ld. A-B-C csoportok, simán csak TTL-ben villan, mintha a gépvázon lenne mindenféle kioldó nélkül. Egyszerűbben leírva az YN-622 “felveszi” a TTL információt a gépváz vakupapucsából, rádiójelen keresztül továbbítja a távol lévő vevőknek, illetve továbbadja a saját vakupapucsába.). Igaz ez az YN-622 tetejére helyezett vaku működhet Masterként is (feltéve ha olyan vaku pl. 580EX) és vezérelhet további slave vakukat, de ennek nem sok értelme van, hiszen az YN-622 már rádiójellel vezérli a távoli vakukat, minek bevenni még egy infra alapú rendszert is a buliba?
      Mellesleg lesz egy Kreatív kisvakus világítás workshopunk amit én tartok, ha van kedved gyere el, ezt a témát is kitárgyaljuk :) http://fotosarok.hu/oktatokozpont/workshop/kreativ-kisvakus-vilagitas_mesterkepzes/