HDSLR Videó Blog – Előnyök, hátrányok

Mióta megjelent az igény a fotóriporterekben, hogy állóképnél többet adjanak a nagyvilágnak, a piac legnagyobbjai előrukkoltak olyan gépekkel, amikkel könnyedén lehet HD minőségben videót előállítani. Noha sokan úgy gondolják ez pont ilyen egyszerű, ahogy én idebiggyesztettem, azért ez nem egészen így van.

A Nikon D90 géppel megszületett a HDSLRek világa. Ezzel a tükörreflexes masinával már nem csak álló, de mozgókép rögzítése is lehetségessé vált, lehetőségek ezreit tárva az újdonságokat próbálgató fotósok és – talán nem túlzás – a filmesek elé. Jómagam is ezeket a lehetőségeket próbálom kiaknázni HDSLR tulajdonosként és fiatal filmesként. 2010 –ben a filmes és televíziós produkciókban is egyre népszerűbbé váltak a HDSLRek a full frames szenzorjaik és kedvező áruk miatt. A FOX például a Dr. House című sorozatának, hetedik évadának fináléjában előszeretettel használt Canon 5D Mk2-t.

Gale Tattersall, a Dr. House sorozat operatőre

Mielőtt ejteném a Star Wars filmek elejéhez hasonló bevezető monológot és belemélyednék a HDSLR videózásba – előnyeibe, hátrányaiba, tesztekbe-, az alapfogalmakkal azért nem árt tisztában lenni. Sokan ma már videózás céljából vásárolnak fényképezőt, mert egy új/profi videókamerához képest olcsóbb és sokszor jobb is. Lévén, hogy jobban húz a szívem a mozgókép, mint, a fotográfia felé, cikkemben a filmes aspektusokból közelítem meg a videót fényképezővel témát.

Most tehát a tapasztalt fotós – videós hölgyeket és urakat megkérem, hogy ne nehezteljenek rám a következő „úgyis tudom” gondolatokért. A DSLRek tehát Digital Single Lens Reflex azaz Digitális Tükörreflexes fényképezőgépek – ezt nem magyaráznám. A HDSLR fogalmát azonban sokan keverik a videóban használt nagyfelbontással, helytelenül. HD ugyanis nem a High Definitiont hivatott jelölni, a betűk a Hybrid és a Digital szavakból jönnek. Hybrid mert már nem csak fotózni tudunk vele, hanem őrült jó klipeket is felvehetünk valahogy úgy mint egy videokamerával.


Előnyök

  • A szenzor mérete jóval nagyobb, mint egy kompakt videó kameráé, több fénnyel, információval képes dolgozni, valamint jobb a signal/noise azaz jel/zaj arány így jóval tisztább képet kapunk.
  • A legtöbb HDSLR időjárásálló és sok ütést bír, nem kell tehát félnünk attól, hogy úgy törnek és romlanak el, mint kompakt testvéreik.
  • A nem high-end camcorderek és videokamerák a HDSLRekkel ellenben nem rendelkeznek cserélhető optikákkal. Esetükben le kell mondanunk a szép mélységélességről vagy a macro felvételekről és a halszemről… Egy HDSLRnél ez a veszély nem fenyeget.
  • Miután HDSLRről beszélünk, videózni és fotózni is tudunk.
  • Egy professzionális kamera legalább 1-2 millió forint, ha filmes kamerákat nézzük, akkor az ár a csillagos ég. A profi videós tükörreflexes gépek már olyan árban vannak egy kamerához képest, ami egy produkció költségvetését sokkal olcsóbbá teheti.
  • Könnyű, könnyen hordozható, pakolászható, akárhol elfér. Egy táskába belefér mindenünk, ami csak egy fotózáshoz kellhet.

Hátrányok

  • Annak ellenére, hogy vesznek videót, nem a végtelenségig. A kamerák addig forognak, míg a nyersanyag vagy az akkumlátor el nem fogy. Ez egy picit talán több tervezést és pontosságot igényel, ami nem is biztos, hogy hátránya a HDSLReknek. A filmes kamerákban is körülbelül 10 percnyi filmnyersanyag fért bele, utána mindig magazint cseréltek, fel lehet ezt így is fogni. Picit nosztalgikus.
  • Olcsóbb kategóriákban még gyenge minőségű optikákkal és gépekkel is találkozhatunk. A minőségnek persze ára van, a kezdőknek ez mindenképpen nehézségeket okozhat. Mindazonáltal még a profi fotós optikák és gépek sem kerülnek annyiba, mint egy valamire való filmes kamera.
  • A videózás nem működik megfelelő hang nélkül, hiszen csak így tudjuk hitelesen elhelyezni a nézőt az adott környezetben. Ezekben a motyókban sajnos nincs megfelelő hangrögzítés egy profi pedig nem éri be a mono hanggal. Már van lehetőség külső mikrofonok csatlakoztatására is, amik már elfogadható minőségben rögzítenek hangot. Ezeket is inkább csak vezérhang rögzítésére javasolnám, ha tehetjük, hívjunk hangmérnököt egy kisfilm forgatására.
  • Túl könnyű. Nem vagyok osztrák testépítő bajnok, de tény, hogy a fényképezők 1-2 kilós súlya nem vészes. Ugyan belefér egy táskába és mindenhova magunkkal vihetjük, de súlya miatt a kézi felvételek bizony reszketősek. Profi kameráknál a nagy test lehetővé teszi a kisebb, általunk keltett rezgések, ingások minimalizálását. Egy HDSLRnél ehhez egy rig, steadycam vagy egy állvány is elkellhet.

A hátrányok ellenére mégis sokaknak megéri beruházni akár egy cropos, olcsóbb vázba is. Én is így kezdtem a videózáshoz, de mindig szebb felvételeket és finomabb kameramozgásokat szerettem volna elérni. Az ezekhez szükséges eszközök sokszor egy ilyen, olcsóbb váz árába kerülnek, amik használatát eleinte inkább bérléssel érdemes megtanulni, ha nincs folyamatos munkája a kedves HDSLR videographerünknek. Ahhoz, hogy valaki már ne az úton sétálgatós rapvideók királya legyen, sokkal inkább a videózás ezen irányzatában is professzionális technikával rendelkezzen, bizony már a zsebébe kell nyúlni a Deákbácsikért.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Nem szeretnék hülyeséget mondani, de a DSLR gépekkel maximum 29m59s videót lehet felvenni, ha nem tévedek. Ez pedig valamiféle VÁM/ÁFA okra vezethető vissza.

  • Ennek több oka is van, persze a legfontosabb, hogy Európában a 30 percnél több felvételi időre kvalifikált versenyzőket videokameráknak hívják amit meg is adóztatnak derekasan. A gyártók egyszerűen beépítik a firmwarebe, hogy 29:59nél megálljon a felvétel, így hivatalosan nem kamera van a kezünkben.

    Másrészről ezek a gépek FAT32 es rendszerrel futnak ami azt jelenti, hogy egyszerre maximum 2, vagy 4gb-s fileokat tudnak kezelni. Egy FullHD videó 40-50Mb/s es bitratel (erről majd a későbbi bejegyzésben )készül; amint a file nagysága eléri a határt egyszerűen leáll a felvétel. Beállítható, hogy rögtön újrainduljon, de erre néhány másodpercet várnunk kell, míg a kártya írása megtörténik.

    Akik nincsenek tisztában az előző két okkal, sokszor a túlmelegedést hozzák fel. Részben igaz is, hiszen a fényképezők szerzorai állóképek megörökítésére hivatottak. Folyamatos felvételnél ( több óra ) előfordulhat, hogy felvillan a túlmelegedést jelző ikon a kijelzőn. Ilyenkor pár perc kényszerpihenő után magához tér a gép. Ez persze időjárásfüggő is lehet. Mindenesetre nem ez az oka a recordlimitnek.

  • Marci

    a valódi hátrányokra ki sem tértél, mint a rolling shutter vagy a moire és ezek sokkal parábbak mint azok amiket felsoroltál szerintem.

    • Következő blogbejegyzésben, ahol az érzékelőről lesz szó, említem ezeket.