Kell-e RAW fotó az okostelefonokba?

A popphoto.com weboldal cikke szerint nem valószínű, hogy lesz RAW képformátum az oktostelefonokban, el is magyarázzák miért.

Sokan használják az okostelefonjukat fotózásra, én magam is néha csak azt viszem kirándulásra, kisebb nyaralásra stb. A fotósokban persze felmerült a kérdés, hogy milyen jó lenne, ha lenne RAW formátum a telefonban, hogy annak a képével is lehessen bíbelődni. Van is erre próbálkozás, létezik olyan app, ami ezt próbálja szolgálni, de az sem igazi RAW fotót készít csak JPEG helyett tömörítetlen formátumba menti a képet. Stan Horaczek elmondja, hogy miért nem lesz szerinte soha RAW formátum az okostelefonokban:

Az okostelefonokból manapság elég jó minőségű fotók jönnek ki. Őszintén szólva olyan jó minőségűek, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni a hardver korlátairól, mert a képfeldolgozó algoritmus olyan jól kezeli a zajt és a torzítást, hogy simán publikálható képeket kapunk.

Az első igazi probléma viszont az optika. Azok a hangyányi üveg “objektívek” nagylátószögű képet alkotnak, ebből fakadóan torzítanak és vignettálnak, amit korrigálni kell. Mivel nincs bennük zoom, ezért a gyártó egy általános lencsekorrekció tud nyomni minden képre. Mintha csak a RAW feldolgozásnál nyomnánk be a profilos lencsekorrekciót. Ha RAW formátumunk lenne korrekció nélkül, meglepődnénk mennyire más képet mutatnának ezek az optikák. Negatív irányban értve persze.

A másik dolog a zaj-kérdés. Azt már szinte mindenki a fejébe verte, hogy a kisebb szenzor nagyobb zajt produkál. Az okostelefonokban vannak a legkisebb méretű szenzorok, mégis 6-8 meg 13 megapixelesek, így RAW fotó esetén gondolhatjuk milyen zajos képet kapnánk belőlük.

Persze mindkét problémát meg lehetne oldani utómunkában, de a gyorsaság és megosztás lehetősége a nagy előnye az okostelefonos fotózásnak. Az utómunkás pepecselés révén ezt a báját rombolnák le a mobilos kattintgatásnak.

A következő probléma a fájlformátum. Egy ideális világban az okostelefonok DNG formátumot használnának RAW-ként. Ebben az esetben kompatibilisek lennének a fotóeditáló szoftverekkel, mint pl. a Lightroom. De mikor törekedtek az okostelefont gyártó cégek azzal, hogy maximalizálják a kompatibilitást? És akkor még nem is beszéltünk az Apple és az Adobe szokásos egymásra legyintéséről. A vége az lenne, hogy olyan RAW formátumot kapnánk amit nehéz feldolgozni. Ebből fakadóan az összes app, amit fotózáshoz használnál, ki lenne lőve egy időre, nem beszélve a fotótároló oldalakról.

Aztán itt van még a fáljméret kérdése. A legtöbb okostelefon ma már 8 megapixeles fotót gyárt. Ebben a felbontásban nagyjából 8 megabájtos képekkel számolhatnánk, de mivel a legtöbb app nem fog tudni mit kezdeni a RAW file-okkal, ezért kényetelenek lennénk JPEG-et is tárolni a RAW mellé. Ez rengeteg adatfeldolgozással, rögzítéssel és tárolással járna, ami különösen akkor jelentene problémát, ha mondjuk 16Gb-os iPhone-od van bővítési lehetőség nélkül.

Nektek hiányzik a RAW formátum a telóból?

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • tom_67

    Nekem nem hiányzik, szerintem teljesen felesleges lenne, mint ahogy a 13 megapixel is az. Telefonról az emberek nagy része FB-ra stb. tölt fel képet. Az ~5MP jó kompromisszum.

  • egy csomó ember még profi DSLR-el se fényképez RAW-ban….ez pedig nem jelent semmit
    ,-))