Közfelháborodás: az LGT cenzúrázna és ingyenfotókat várna a sajtótól

A vezető hírportálok, illetve kedvenc jogvédőnk, Völgyi Attila cikke után e helyen is megemlíteném az LGT együttes közfelháborodást kiváltó húzását. Úgy gondolkoznak, mintha ők lennének a megrendelők és a fotós/média még fizessen is, hogy fotózhat. Fura egy felállás, de nem egyedi, legalábbis külföldön.

Mint ahogy az Index, a HVG, a Hír24, Szalmás Péter oktatónk a Népszavától, és Völgyi Attila is megírták már, nagy port kavart a tény, hogy az LGT együttes a hétvégi koncertjükre, illetve az azt megelőző próbára olyan szerződést akart aláíratni a sajtó képviselőivel, amely kiköti, hogy azok kötelesek beszolgáltatni az összes koncerten készült képeiket, melyből a zenekar menedzsmentje néhányat kiválaszt, és azokat térítésmentesen felhasználhatja bármilyen célra, továbbá lekorlátozzák az összes kép felhasználási jogát, és cenzúra joggal is élhetnek a sajtótermékek felé, akár visszamenőlegesen is. Ez a szerződési pont egyébként nem csak a fotókra, hanem a rendezvényen készült videókra is vonatkozik.

Ez olyan felháborodást keltett a magyar médiában, hogy több lap és portál is bojkottot hirdetett az LGT koncertre, így az Index, az Origo, a Hír24, a HVG, a Népszabadság, a Népszava és a Magyar Nemzet sem megy fotózni a koncertre, Völgyi Attila pedig arra szólítja fel a szabadúszó koncertfotósokat és fotóriportereket, hogy ők se írják alá ezt a szerződést, és ne menjenek dolgozni a koncertre ilyen feltételekkel, hiszen ez a szerzői szabadság megsértése – ahogy a MÚOSZ Fotóriporterek Társasága is fogalmaz, ugyanis ők is aggályukat fejezték ki az üggyel kapcsolatban.

Valóban nem egy korrekt dolog, ám nem egyedülálló próbálkozás. Külföldi zenekarok szeretnek ilyen jellegű megkötéseket szabni a koncertjeikre, persze azért nem ez a jellemző, de még itt nálunk is volt rá példa Ke$ha fellépésén pár éve, illetve Dániában Janet Jackson koncertjén. Persze akkor is nagy port kavart a dolog. Az ügyről bővebben a fent belinkelt cikkekben olvashattok.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot