A PocketWizard bemutaja: Plus X rádiós kioldó

A mai napon napvilágra kerül az amerikai PocketWizard rádiós vakukioldó óriás legújabb terméke a Plus X adóvevő. Az új kioldó gyakorlatilag egy butított egyszerűsített PW Plus III, a PocketWizard jelenlegi legegyszerűbb (és legolcsóbb) terméke.

Az új rádiós kioldó egyszerre képes adóként és vevőként is működni, így egyféle változatot kapunk belőle melyek szabadon felcserélhetők egymással. Ez azért jó, mert így ha egy készülék ne adj isten felmondja a szolgálatot, könnyen helyettesíthető egy másikkal, míg a hagyományos adó+vevő felállásban ezt nem tudjuk megtenni: ha betojik az adó, vége a munkának. De ezen nem kell meglepődni, a PW manuális kioldói esetében ez mindig is így volt, már az első PW Plusok is transcieverek, vagyis adóvevők voltak.

A PocketWizard Plus X 10 csatornán képes működni, melyet egy nagy tárcsával állíthatnunk. A csatornát jelző szám megvilágított, így sötétben is könnyen ellenőrizhetjük. A készülék belső antennával rendelkezik, ennek ellenére 500m a hatótávolsága. Redőnyzáras gépekkel 1/250s szinkronidővel fotózhatunk (max., egyébként gépe válogatja), központi záras gépekkel pedig 1/500s a maximális vakuszinkron, amit a Plus X támogatni képes. A készülék kompatibilis a korábbi Plus modellekkel (Plus, Plus II, Plus III), így ha már van ilyen kioldónk, problémamentesen beilleszthetjük a Plus X-et a rendszerbe. Szóval miért jó ez nekünk? Mert 99 dollár lesz az ára (míg a Plus III jelenleg 149 dollár).

Azt viszont tudni kell, hogy nincs rajta vakupapucs, emiatt a vevőként működő egységet vezetékkel kell csatlakoztatni a vakuhoz. Stúdióvakuknál ez ugye megszokott, rendszervakuknál viszont van olyan középkategóriás modell (Canon 430EXII, Nikon SB-700), ami nem rendelkezik szinkronkábel csatlakozóval, így be kell iktatnunk egy erre szolgáló vakupapucs adaptert. Jó hír viszont, hogy a Plus X fényképezőgép kioldóként is képes működni.

Vehetjük úgy is, hogy ez egy PW Plus II a Plus III tokozásába építve. PocketWizard ezúttal is megmaradt a 433MHz-es frekvenciánál (Európában).

UPDATE: a PW Plus X ára mifelénk várhatóan 60.000 Ft /pár körül lesz.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot