Fejlett CA kezelés az új Photoshopban és Lightroomban

Ha valaki még nem tette, ezúton bátorítanám, hogy próbálja ki a Photoshop CS6-hoz való Camera RAW 7.3-at, vagy ha Lightroomot használ, akkor a LR 4-et, illetve az ezekben fellelhető Lens Corrections, vagyis a lencsekorrekciók menüpontját. Soha nem látott hatékonysággal dolgozik.

A Lens Corrections-ön belül is most a Kromatikus aberrációt (CA), vagyis az objektívek színi hibáját javító eszközt emelném ki. Régen is volt ilyen a Photoshopban és a Lightroomban, de nem volt ilyen hatékony, kisebb CA-t lehetett vele javítani, de nagyobb mértékűt, ami tényleg zavaró egy fotón, azt nem. Ezek a hibák rendszerint cián, magenta, zöld, kék vagy vörös színű kontúrvonalak a kontrasztos területeken, vagyis a kép azon részein, ahol éles váltás van nagyon sötét és nagyon világos képrészek között. Ezt az objektívek lencsehibája okozza, amit rekeszeléssel tudunk csökkenteni, de ugye nem mindig akarunk rekeszelni. A korábbi PS és LR verzióknál – főleg RAW formátum használata esetén – valamelyest lehetett korrigálni a színi elváltozást, de nagy mértékű CA esetén, ha sikerült eltüntetnünk pl. a zöld kontúrt a csúszkával, akkor más kontúroknál megjelent a vörös, így nem volt az igazi.

Az új Photoshop és Lightroom verzióknál már összetettebb a CA javítására szolgáló csúszka:

Itt már pontosan, színtónus skálán adhatjuk meg, hogy milyen színű a CA a fotón, és ezeket elég hatékonyan tudja szűrni a program. Íme egy minta, egy Sigma 70-200/2.8 objektívvel fotóztam pár éve egy pelikánt (na jó borzas gödényt) a Fővárosi Állatkertben. Hogy miért 2.8-as rekeszen azt ne kérdezzétek, így jött, emlékeim szerint kapáslövés volt. Viszont a csillogó vízfelületen olyan CA-t produkált az obi, hogy csak lestem. Akkor nem is tudtam mit kezdeni vele, ilyen mértékű kromatikus aberrációt régen nem lehetett kiszűrni, így anno áttettem a képet fekete-fehérbe oszt’ kész. Ma megpróbáltam az új verziójú RAW konverterrel és láss csodát, működik! :)

Ez a funkció viszont csak a Camera RAW 7.3 és újabb RAW konverterekben érhető el, ez pedig csak a Photoshop CS6 progival kompatibilis tudtommal. Ugyanilyen csúszka található a Lightroom 4-ben is. Szóval ha valaki eddig CA-val küzdött, akkor hajrá, tessék kipróbálni az új program verziókat, minden ilyen jellegű problémát megoldanak!

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbantia

    Nekem a LR-ban lévő CA pipetta tetszik nagyon, egy kattintás a lila csíkra, és már el is tüntette. Csak arcnál kell vigyázni nagyon, mert néha foltokban kiszedhet rózsaszínt is. Jó cucc, de le kell ellenőrizni mit csinál. Viszont kiszedi a fix objektívek nyitott rekesznél jelentkező színhibáit is.