Hatékonyabb Lightroom használat a Paddyvel

Nem vitás, hogy a Lightroom meggyorsította a RAW feldolgozás folyamatát. Minden egy helyen van, könnyen kezelhető csúszkák és hasznos presetek jellemzik. Aztán jött a Paddy és még egyszerűbbé változtatta a folyamatot egy szoftver, egy keverőpult és egy egyedi billentyűzet segítségével. Az iPad vezérelt verziót is fejlesztik már.

Az eszköznek és Dorfl által fejlesztett szoftvernek köszönhetően egy MIDI kontroller potmétereivel vezérelhetjük a Lightroom csúszkáit, amik ráadásul automatikusan beugranak a képernyőn látható csúszkák pozíciójába. Ez azt jelenti, hogy ha váltogatunk (szintén gombok segítségével) az egyes LR funkciók között, a potik ugyanabba a pozícióba állnak a skálához és egymáshoz viszonyítva, mint amit a képernyőn látunk. Ha állítani akarsz az expozíción, csak told feljebb a potmétert, ha csökkentenéd a szaturációt, csak húzd lejjebb a másik potit. A videón egy custom-billentyűzetet használ az emberünk, de a Paddy szoftvere lehetővé teszi, hogy a saját, otthoni billentyűzetünket vessük be, és annak gombjaihoz rendeljük hozzá a funkciókat. Így gyakorlatilag szinte egér nélkül használhatjuk a Lightroomot.

A Paddy szoftver ingyenesen letölthető, igaz a szerzője adományozásra buzdít a weboldalán, hogy tovább tudja fejleszteni találmányát. A videón egy Behringer FADER BCR-2000-et használnak, de biztosan van erre más megoldás is.

Sőt a Paddy következő verziója iPad vezérlésre ad majd lehetőséget, hasonló elven. Erről is van már videó:

 

Forrás: fstoppers.com

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot