Hétfőn elstartolt a Stocksy

2013. március 25-én elindult a korábban bejelentett Stocksy weboldal. Egy új microstock site, ahol valódi fotográfiát találhatunk!

Nemrégiben beszámoltam itt a blogon arról, hogy Bruce Livingstone az iStockphoto alapítója új stockfotó weboldal elindításán dolgozik. A Stocksy névre keresztelt site a jelentkező fotósoknak már korábban is elérhető volt, akiket felvettek a “klubba” meg is kezdhették a képek feltöltését. A publikum, vagyis a vásárlók előtt tegnap nyitották meg a rendszert, vagyis mától a fotók megvásárolhatók. Designerek, képszerkesztők, art-directorok hajrá!

Abban a szerencsés helyzetben lehetek, hogy jómagam is felvételt nyertem a Stocksy-fotósok viszonylag zártkörű klubjába. Jelenleg kb 220-an vagyunk az egész világon, Livingstone elmondása szerint idén még bővítik a kört kb 500 főre, de ennél sokkal többet nem akarnak. Ha egy mód van rá – ahogy ők fogalmaztak -, szeretnének névről ismerni mindenkit, és azt szeretnék, hogy csak a legjobb fotósok alkossák a Stocksy csapatát, akik ráadásul egyfajta tulajdonosi részesedést is szereznek. Ez azt jelenti, hogy az egyébként kiemelten magas, 50-100%-os képeladási jutalékok mellett a tagok között év végén kifizetik a cég profitját az az évi letöltések arányában. Vagyis az kapja belőle a legtöbbet, akinek abban az évben a legtöbb letöltése volt. Nyilván ennek nagy hányada olyan embereké lesz, mint például a stock-nagyágyú Sean Locke, aki már az induláskor 1000 képpel szerepelt a rendszerben, de ettől függetlenül ez egy pozitív hozzáállás. Végre egy stock oldal, ahol megbecsülik a fotósokat, mellyel ráadásul elég jól időzítettek, mert a Getty Images és az iStockphoto háza táján mostanában épp balhék és “lázadások” zajlanak.

Van még egy fontos dolog, talán a legfontosabb, amit regisztrált fotósként már megtapasztaltam, és tegnap óta bárki láthat. A Stocksy politikája szerint ugyanis nem hagyományos stockfotókat lehet itt megvásárolni. Nem mobiltelefonáló, mosolygó üzletasszonyok lesznek fehér háttéren, hanem valódi fotográfiát találhatunk az oldalon. Igazi emberek igazi mosolyát, valódi lifestyle helyzeteket, utazási és sport fotókat, művészien bevilágított modell- és divatfotókat (amiket más stock oldalon simán kivágnak “poor lighting” címszóval, miután nincs homogénre kivilágítva), lenyűgöző tájképeket, természetfotókat. Egy kicsit olyan, mint a Vetta galéria az iStockphoton, azzal a különbséggel, hogy a Vetta korlátozott, csak válogatott képeket lehet oda feltölteni és szigorúan limitált számban.

(UPDATE, bennfentes olvasói tájékoztatás: az iStockphoto és a Getty háza táján már elcsendesedőben vannak a “balhék”, sőt az iStockphoto arra buzdítja a tagjait, hogy tendálódjanak a hagyományos microstock stílustól a kreatívabb fotográfia irányába.)

A Stocksy további pozitívumai közé tartozik, hogy “drag and drop” módszerel egyszerre feltölthetjük a fotóinkat, továbbá a rendszer kiolvassa a metaadatokat a képből, így ha fotózás után, katalogizáláskor már ellátjuk kulcsszavakkal a képeket, nem kell nyűglődni a keywordinggel feltöltéskor. Nem rossz, de van tovább is: modelljeinket szerződéseikkel együtt elmenthetjük az oldalon, így új képek feltöltésekor elég csak a listából kiválasztani a képen szereplő modellt, és már csatolva is van az egyszer feltöltött model release. Igen egyszer feltöltött, ugyanis nem kérnek minden fotózáshoz külön modell release-t, elég évente egyet készíteni az adott modellünkkel, amit aztán használni tudunk egy éven keresztül. Ráadásul elfogadják, sőt forszírozzák az Easy Release okostelefon app használatát, vagyis még papírral sem kell nyűglődnünk, mobilon elkészíthetjük a kívánt  modellszerződést, az érintőképernyőn aláírathatjuk, majd PDF-ben elküldhetjük a résztvevők (fotós, modell) emailcímére. Nem kell papírozni, nem kell scannelgetni. Nincs vége a pozitívumoknak: a stock oldalakon jellemző képelbírálás és -szűrés is egy mumus szokott lenni. Akármilyen jó is az ember, mindig átnézik és szűrik a feltöltött fotóit, ami időbe telik és sokszor indokolatlanul elutasítják. A Stocksyn ez is másképp fog működni, kezdetben itt is szűrnek, de akinél látják, hogy konstans módon jó minőségű, eladható képeket tölt fel, korrektül kitölti a képadatokat, kulcsszavakat, ügyel arra, hogy ne legyenek jogvédett logók és egyéb oda nem illő elemek a fotón, valamint nem felejti el a model és property release-eket csatolni a fotóihoz, annak később elengedik a kezét, és kevésbé vagy egyáltalán nem vizsgálják felül a fotóit, szabadon beengedik a rendszerbe. A modellszerződés koordinálása és a feltöltések ellenőrzése is azt mutatja, hogy a Stocksy bízik abban, hogy tagjai profik és betartják a szabályokat.

Negatívum viszont az, hogy a Stocksy exkluzivitást kér a náluk szereplő képekre. Ez azt jelenti, hogy más fotóinkkal beregisztrálhatunk más stock oldalakra, de a Stocksy-n szereplő képek licencét nem árulhatjuk máshol. Ez elvileg vonatkozik az ún. testvér-képekre is, tehát azt sem nézik jó szemmel, ha egy témáról készítettünk több variációt, és a felét a Stocksyra, felét pedig más microstock oldalra töltjük fel. Most még csak fotók szerepelnek az oldalon, de hamarosan megnyitják a rendszert a vektoros illusztrációk előtt is, stock-videók fogadását azonban egyelőre nem tervezik.

Jelen pillanatban álom lehetőségnek tűnik a Stocksy, mindenki abban bízik hogy a fent leírt feltételekkel, és nem utolsó sorban a képek a stock-iparban újszerűnek számító stílusával tarolni fog az oldal. Kíváncsian várjuk a piac reakcióját, egy-két év azonban biztosan kell, mire fellendül a vállalkozás.

A www.stocksy.com weboldalon megtekinthetitek a már eladásra kínált fotókat, inspirációnak is kiváló, hiszen gyönyörű fotográfiákat lehet fellelni. Aki pedig késztetést érez magában, próbálkozzon meg a fotós regisztrációval, kezdetben portfólió weboldalt kérnek (mindegy mit, lehet Flickr, 500px vagy saját weboldal is), ha megfelelt az emberfia, küldenek egy meghívót, amire rákattintva fel kell töltenünk 10 nagyfelbontású mintafotót. Ha ezt is elfogadják, teljes jogú tagjai leszünk a rendszernek, és a 10 feltöltött mintafotó már benne is lesz a galériánkban, csak ki kell tölteni az adatokat hozzá és már küldhetjük is elbírálásra. Eddigi tapasztalataim szerint a jobb fotókat aznap vagy másnap be is engedik, a gyengébbeken akár egy hétig is ülhetnek.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot