Nagy megapixeles Canon és fullframe Pentax

Két pletyka terjeng a neten manapság, mindkettő egy-egy régóta várt gépvázzal kapcsolatos. Az egyik a nagy megapixel számú csúcs-Canon, a másik pedig a fullframe szenzoros csúcs-Pentax. Úgy tűnik idén mindkettőt viszont láthatjuk.

A nagyfelbontású Canonról már sokat esett szó, most a canonrumorson elég jó “oddszal” jelölték meg az erről szóló információt, miszerint idén ősszel jelentik be, de nem a piacra dobást, csak a gép fejlesztésének tényét. Hát igen, már azt is ünnepélyesen jelentjük be, hogy bejelenteni fogunk. Tényleges, kézbe fogható géppel csak jövő ilyenkor találkozhatunk nagy valószínűség szerint. Továbbra is tartja magát a pletyka, miszerint EOS 1-es vázba építik, és hogy több változatot is tesztelnek jelenleg. Elmondások szerint van 39 megapixeles, 47 megapixeles és 50+ megapixeles is a prototípusok között.

Az információkból az is kiderült, hogy az idén ősszel bemutatandó 7D Mark II technológiájából is fog kerülni a nagyfelbontású 1D-be, ami tovább erősíti azon híreket, melyek szerint a 7D utódja kategóriát ugrik és Pro gép lesz belőle.

A másik pletyka a Pentax áhított fullframe szenzoros DSLR-je. Időközben valaki megpróbálta kikotyogni, hogy épp teszteli az úgy gépet, és hogy micsoda dinamika átfogása van, meg mennyire zajmentes ISO6400-ig. Aztán kiderült, hogy jó eséllyel kamu volt az egész, egy nevenincs emberke állította csak magáról, hogy ő a Pentax prototípus tesztere. Viszont olvasói érdeklődésre a Pentax Ausztrália egy twitter bejegyzésben megerősítette, hogy idén bizony érkezni fog az új, Leica méretű szenzoros Pentax, de többet nem árultak róla. Sokan azonban kételkednek, ugyanis a Pentaxnak nincsenek ehhez megfelelő obijai a palettában, így az új FF vázzal 6-7 új objektívet is ki kellene adniuk, amik kiszolgálják a rendszert. Sokak szerint ebben elképzelhető, hogy a Sigma segít majd be nekik.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot