Nagyobb akksival gyorsabb AF?

Nem mást állít Chuck Westfall a Canon szakembere, mint hogy a Canon 1D széria gyorsabb autofókuszt képes produkálni a nagyobb teljesítményű akkumulátor miatt. Ez önmagában is érdekes infó, hát még ha ez érinti a jövendő 7D Mark II-t is.

Egyes információk szerint a Canon 1D széria gyorsabb AF teljesítményt képes produkálni a nagyobb teleobjektívekkel, aminek az az oka, hogy a bennük lévő LP-E4 akkumulátor 11,1 voltos, míg a kisebb gépekben lévő LP-E6 akksik csak 7,2 voltosak. Nincs erről hivatalos információ, hogy az akkufeszültség összefüggésben lenne az AF teljesítménnyel, de van benne ráció.

Ráadásul az a pletyka járja, hogy az idén érkező Canon 7D Mark II gépvázból létezik beépített markolatos prototípus is, és ennek épp ez az oka. Sportfotósok és természetfotósok is egyaránt hasznát vennék a gyorsabb AF-nek nagytelék használata esetén, amihez hozzájárulna a 7D Mark II megnövelt akksi teljesítménye. Ezt viszont csak beépített markolattal lehet megoldani. Valószínűleg innen ered az az infó is, hogy a 7D Mark II-t bébi-1Dx-nek keresztelték. Ebben is van ráció, hiszen az APS-H szenzoros 1D vonal megszűnt, elképzelhető, hogy ennek pótlására fog kijönni egy APS-C szenzoros zászlóshajó a Canontól a 7D Mark II személyében. Ahogy a Canonrumors is fogalmaz: úgy tűnik a Canon most teszteli, hogy az emberek mennyit hajlandóak fizetni egy APS-C szenzoros gépvázért.

Az infók szerint egyébként a 7DII ez év nyár végén, ősz elején érkezik a piacra.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbantia

    Ez nem olyan nagy újdonság:
    http://www.youtube.com/watch?v=8Yr0BaYYCnQ

    Még az 1V-m is gyorsabban tekeri a fókuszt mint az 5D.
    De miért nem lesz APS-H a 7D? Tudom, ez nem az a kategória, pedig igazán jó lenne.

    • Mert akkor a rengeteg APS-C váz tulajnak nem lesz alternatíva az otthon sorakozó EF-S obik miatt.

  • Miért is kéne a nagyobb akkuhoz beépített markolat?

    A Nikon D700-nál meg tudták csinálni, hogy belemegy a D3 akkisja a leszerelhető markolatba…

    • Leszerelhető ez itt a kulcsszó. Ha nincs fent nem megy bele. Márpedig ez nem széria tartozék nincs mindenkinek.

      • de te egybeépítettről írsz, ami meg nem követelmény ahhoz, hogy nagyobb akkut használhasson a gép….hogy nem szériatartozék és nincs mindenkinek, az meg pont arról szól, hogy nem is kell mindenkinek.

        ha egybeépítik, egy csomó ember azért nem fogja megvenni, mert túl nagy, túlnehéz. ha opcionális a nagyobb akku, akkor mindenki eldöntheti, hogy kell-e nekik a plusz funkció a plusz méret és súly áraként, vagy nem…

  • Gabesz

    Nehezen tudom elképzelni, hogy ezt valóban egy mérnök nyilatkozta, egy marketingesből inkább kinézném :) Manapság egy DSLR-ben csak úgy hemzsegnek a DC-DC átalakítók, gyakorlatilag bármilyen feszültésgű akkuhoz tudják méretezni ezeket, ha pl egy egycellás 2V-os akkunak lenne a legbarátibb az előállítási költsége, akkor valószínűleg a legtöbb gépben ilyen lenne…
    Amúgy 1D-n, 50D-n és 300D-n lemértem az obi felé kiadott tápfeszt, mindegyiken 4,4V körüli. A legmagasabb feszt a 300D adta, kereken 4,4V-al, a többi váz picivel kevesebbet :) Amivel gond lehet, ha egy teleobjektív nagyobb áramot vesz fel fókuszálás közben, és azt mondjuk egy kissebb akku nem tudja kiszolgálni, erre megoldás lehet a dupla akkus markolat. Ámde mégis, hibába a fullra feltöltött dupla akku, az 1D ígyis-úgyis gyorsabb, szóval nem a tápellátás a hunyó :)