Teljes körű TTL szolgáltatásokkal jön majd a nikonos YN-622 kioldó

Mikor a Yongnuo kiadta az YN-622C nevű Canon kompatibilis TTL kioldójukat, csak tippelni lehetett, hogy valaha érkezik-e egyáltalán Nikon verzió. Sokan ráadásul attól tartottak, hogy a nikonosok úgy fognak járni vele, mint a Pixel Kinggel, azaz jóformán csak egy TTL-kábel rádiós alternatívája lesz, nem sokkal több. Most úgy tűnik tévedtek, az YN-622N a Yongnuo szerint még fullosabb lesz mint a Canon verzió!

Jelen pillanatban a Yongnuo TTL-képes rádiós kioldói a legolcsóbbak a piacon (85-90 dollár az ebayen), mégis teljes körű szolgáltatást nyújtanak: TTL vakuvezérlés, 3 csoport független kezelése, csoportarányok, FEC, manuális mód, HSS, 2. redőny szinkron, beállítófény használat. Ezt viszont úgy tudták megtenni, hogy a Canon gépek menüiben eleve be van építve ez a kezelő felület, aminek segítségével szabályozhatjuk a rendszert. A Nikon gépeken nincs ilyen menü, így azon TTL-képes rádiós kioldók, melyeknek nincs saját kezelő felülete, nem tudják megfelelő módon szolgálni a csoportosított TTL vakurendszert, ugyanis nincs hol állítani a paramétereket. Ez a nagy hátránya például a Pixel King kioldónak, és ettől tartottak sokan a Yongnuo esetében is. A Pixel King Nikon verziója gyakorlatilag csak egy rádiós alternatívája a TTL vakukábeleknek, annyi előnnyel, hogy az A-B-C csoportokat ki-be tudjuk kapcsolni vele, szabályozni már nem lehet őket, miután nincs mivel.

Most azonban napvilágra került egy interjú a Yongnuo vezető fejlesztő mérnökével, Guanchao Liang mesterrel, aki azt nyilatkozta, hogy a népszerű YN-622 kioldó majdani Nikon verziója ugyanolyan képességekkel fog rendelkezni, mint a Canon változat, sőt még az is lehetővé válik, hogy egy Nikon SU-800 vezérlő egységet, vagy egy Commander vakut ráhelyezve a Yongnuo kioldó tetejére, a rádiós kioldó kezelő felületeként (interfészként) használhatjuk azt.

Funkciók

1. Masterrel a tetején: egy SU-800 vagy egy Master (Commander) módba állított vakuval a tetején annak beállításaival fog működni az YN-622N (vakumód, vakuerősség, vakukompenzáció).

2. Master nélkül: az adóra helyezett Master készülék nélkül is állíthatunk vakukompenzációt, manuális vakuerősséget, és 3 vakucsoportot.

3. Smart triggering: a beállításokat magán a vakun is elvégezhetjük (megegyezik az YN-622C mixed módjával)

4. FP HSS, 2. redőny szinkron stb: elérhető marad a gyors vakuszinkron akár 1/8000s-ig, 1. és 2. redőnyre szinkronizálás, vörösszem csökkentés, modellfény

5. Autofókusz segédfény: AF lámpát is kapunk a kioldóval, ami kikapcsolható, ha nincs rá szükség.

6. TTL módban az YN-622N úgy működik, mint a Nikon CLS rendszere, vagyis minden TTL csoport külön mér fényt.

7. 3 csoport, 7-féle kombináció

Ár és elérhetőség információ egyelőre nincs a birtokunkban, de valószínűleg nem kell már sokáig várni a készülékre.

Forrás: flashhavoc.com

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot