Kipróbálható a Lightroom 5 Beta

Az Adobe nyilvánosságra hozta a Lightroom legújabb verziójának béta változatát. Bárki ingyenesen letöltheti és tesztelheti a végső verzió megjelenéséig.

A Lightroom 5-ben talán nincsenek olyan forradalmi változások, mint a 4-ben voltak (pl teljesen átalakított csúszkarendszer), de azért pár újdonsággal szolgál az új szoftver. Ahogy nézem egyre inkább olyan funkciókat tesznek bele, ami azt segíti elő, hogy a fotósok minél inkább kihagyhassák a Photoshop programot a munkafolyamatukból. PS huszárok és retusguruk most persze csóválják a fejüket, de például egy rendezvényfotós sorozat esetén már nem valószínű, hogy a feldolgozáskor meg kell nyitnunk a képszerkesztőt, hiszen a munka szinte 100%-át el tudjuk végezni a Lightroomban.

Íme az újdonságok:

Javított Healing brush

A folteltávolító funkciót fejlesztették tovább, immáron nem kell kizárólag foltokkal nyűglődni, hanem ha akarjuk ecsetvonásokkal távolíthatjuk el – jó esetben – egy mozdulattal a nemkívánatos elemeket a fotón, de persze továbbra is megadhatjuk a programnak, hogy a javításhoz honnan vegye a mintát. Ezeket a mozdulatokat tetszőleges sorrendben akár utólag is törölhetjük, ha akarjuk. Ehhez kapcsolódó újítás még a Visualize Spots funkció, ami a porszemeket emeli ki, és teszi könnyebben észrevehetővé a fotón (javításhoz), megkönnyítve ezzel az olyan fotósok dolgát, akiknek rendszeresen bosszúságot okoz a szenzorkosz, vagy a porszemek filmscannelés után.

Az alábbi videó szépen mutatja a Healing brush új funkcióit:

Sugárirányú átmenetes szűrő (Radial filter)

A rendkívül hasznos átmenetes szűrő eddig is rendelkezésre állt a Lightroomban, szinte kiváltva ezzel mindenféle fizikai szűrőt a fotográfiában (leszámítva a polárszűrőt és a teljes ND szűrőt hosszú expohoz). Eddig azonban csak lineáris formában használhattuk a funkciót, a Lightroom 5-ben viszont van körkörös irányú változat is. A körmaszk helyét, formáját, méretét, átmenetességét mi tudjuk szabályozni. Alább a videón láthatjuk hogyan:

Automatikus horizont és perspektíva korrekció

A Lighroom 5 egyik legnagyobb újítása az automatikus korrekció, melyet Uprightnak neveztek el. Ez a Lens Corrections menüben kapott helyet, segítségével egy gombnyomásra kiegyenesíti a program a fotónkat, korrigálja a perspektivikus torzítást és levágja a leeső részeket. Lásd az alábbi videón:

 

Smart Preview funkció

Ehhez a funkcióhoz nincs se videó se fotó, mégis hasznos tulajdonság lehet. A Smart Preview lényege az, hogy a szoftver minden RAW fájlunkról készít egy veszteséges tömörítéssel készült DNG formátumú változatot, ami értelemszerűen kisebb méretet és processzor/memóriaigényt hoz magával. Ezt a Preview fájlt ugyanúgy tudjuk szerkeszteni, mint az eredeti RAW fájlunkat, sőt az eredeti fájl nélkül is, ami akkor jó, ha valaki kisebb teljesítményű laptopon, ultrabookon dolgozik. Elég csak a Preview fájlt szerkeszteni, majd a későbbiekben akár egy külső merevlemezt csatlakoztatni. Amint a Lightroom 5 érzékeli az eredeti fájl meglétét, végrehajtja rajta a Preview fájl módosításait. Nincs szükség ezáltal helyet pazarolni az eredeti fájlokra a winchesteren, elég őket egy külső vinyón tartani és néha csatlakoztatni, hogy a módosítások aktiválódjanak.

Aztán van itt még pár unalmasabb újítás is, úgy mint PNG támogatás, valódi Full Screen mód, Windows High DPI támogatás (nagyfelbontású kijelzők), kibővített szűrők és collection funkciók, billentyűzettel működtethető távvezérlés (Tethered Capture), lineáris átmenetes szűrők duplikálása, helyi javító ecset duplikálása és még pár apróság.

A Lightroom 5 Béta letölthető ingyenesen az Adobe honlapjáról. Mivel ez tesztverzió, ezért nem ajánlják, hogy éles munkára használjuk, továbbá a szoftver június 30-ig lesz csak aktív.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot