Legördült a gyártósorról az utolsó V szériás Hassy

A Hasselblad bejelentette, hogy nem gyártják tovább a legendás 500-as sorozat utolsó képviselőjét, az 503CW-t.

Őszintén szólva nem is gondoltam volna, hogy egyáltalán még gyártották, de kiderült, hogy kis szériában ugyan, de még jöttek ki új 503-asok a gyárból. A legendás, felülről betekintős keresővel ellátott, középformátumú rollfilmes gépsorozat utolsó képviselője a Hasselblad 503CW volt. A cég azzal indokolta a döntést, hogy az elmúlt 5 évben drasztikusan lecsökkent a kereslet a géptípus iránt, ezért úgy döntöttek itt az ideje végső búcsút inteni az ikonikus V szériás gépsorozatnak, pontot téve ezzel a gyár mintegy fél évszázados eredeti termékvonalára. Maga az 503-as széria 17 éven keresztül volt az igényes fotósok 6×6-os középformátumú választása.

A V szériát a H széria váltotta Hassyéknál, ennek gyümölcse ugye a legújabb H5D gépváz is, amit nemrég mutattak be, így a vásárlókat is efelé akarják terelni, illetve a lelkes (és pénzes) amatőröket a jövőbeni “enthusiast” szériáik felé, melynek első képviselője a 2012-es Photokinán bemutatott Hasselblad Lunar.

Mivel az 503-as gépvázakból rengeteg fogyott, ezért a használt piacon megannyi szép állapotút találhatunk, ha nem is itthon, de eBayen mindenképp.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot