Pörög a NAB: Black Magic Pocket Cinema Camera, Sony 4K prototípusok

Zajlik a NAB Show az USA-ban, ahol a gyártók érdekes koncepciókkal jelennek meg. A legnagyobb meglepetés a Black Magic “potom pénzért” kapható kamerája, a Pocket Cinema.

A pletykák állítólag egy ideje már rebesgették, hogy a profi videokamerát gyártó Black Magic elő fog rukkolni egy aktív bajonettes videokamerával (ez azt jelenti, hogy elektronikus kapcsolat lesz az obi és váz között, vagyis elektronikus rekesszel rendelkező obik is rámennek majd). Ez a mai napon napvilágra is került az amerikai NAB Show-n, egyelőre csak egy plakát “személyében”, ami egy kompakt gépet ábrázol. De nem akármilyen kompaktot: a leírás szerint Super 16 méretű szenzorral rendelkezik (ez kb a Nikon 1 1″ méretű szenzorának felel meg), 1080p FullHD videót készít (max 30fps) ráadásul tömörítésmentes CinemaDNG RAW formátumban, magyarul RAW videóról beszélünk. A kicsike 13 fényértéknyi dinamikatartománnyal bír majd, ami valljuk be igencsak jó. SD kártyára rögzíti majd a felvételeket, és Micro 4/3 bajonettes objektíveket csavarhatunk rá. És ami a legszebb: nem csak hogy mindez elfér majd a zsebünkben, de mindössze 1000 dollár lesz az ára a tengerentúlon (júliustól), ami ilyen tudás mellett aprópénznek számít.

UPDATE, hivatalos fotók is megjelentek a Black Magic Pocket Cinema Cameráról:

A másik újdonság a Sony két 4K prototípus kamerája. Ezek egyelőre csak mock-up-ok, más névem dummy-kamerák, tartalom nincs bennük csak vázak. Túl sokat nem is tudni róluk, csak annyit, hogy 4K felbontásban rögzítenek majd, A-bajonettesek, és hogy az egyik közülük DSLR formájú, amiből következtethetünk, hogy a Canon 1DC vetélytársa lesz.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot