ANALÓG – 21 magyar fotográfus a 20. századból címmel nyílt fotókiállítás a Kogart Házban

Első ízben mutatkozik be a Körmendi – Csák Fotográfiai Gyűjtemény egy válogatott kiállítás keretében az Andrássy úti Kogart Házban. A tárlat 21 magyar fotográfus mintegy 160 művének segítségével nyújt betekintést a 20. század magyar fotóművészetébe: különböző irányzatú (elsősorban dokumentarista, és avantgárd) művészfotók mutatják be a 20. század második felének egyedi látásmódjait.

A képeket 21 olyan magyar fotóművész készítette, akik mindannyian Magyarországon maradtak, itt élnek és alkotnak (Hemző Károly esetében sajnos már múlt időben). A gyűjtemény első képeit az 1950-es években, az utolsókat a századforduló környékén exponálták.

Fotó: Bánkuti András: Ladányi Andrea, 1983

 

A Körmendi – Csák Fotográfiai Gyűjtemény célja, hogy egy a magyar fotográfusok munkáinak szabad teret adó, nyitott, és folyamatosan bővülő gyűjteményt hozzon létre. A kollekció első periódusát bemutató tárlat nem kíván történeti áttekintést adni, hanem lenyűgöző felvéltelek bemutatásával szeretné a közönség érdeklődését felkelteni a kimagasló XX. századi magyar fotográfia iránt.

Fotó: Urbán Tamás: D.F., a Pillangó 3., 1989/90

 

Kiállító fotográfusok: Balla Demeter, Bánkuti András, Benkő Imre, Féner Tamás, Friedmann Endre, Gulyás Miklós, Hajdú József, Haris László, Hemző Károly, Horváth M. Judit, Horváth Péter, Jokesz Antal, Kerekes Gábor, Korniss Péter, Stalter György, Szebeni András, Szilágyi Lenke, Tímár Péter, Török László, Urbán Tamás, Vékás Magdolna.

Fotó: Friedmann Endre: Fény és árnyék, 1961

 

A kiállítás megtekinthető a KOGART Házban (1062 Budapest  Andrássy út 112.)

2013. május 9– től július 7-ig, 

hétfőtől vasárnapig 10.00 – 18.00 óra között

Fenti bélyegkép: Hemző Károly

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot