Bemutatták a Nikkor 32mm f/1.2 objektívet

A Nikon piacra dobta a legnagyobb fényerejű portréobjektívét, sajnos csak a Nikon 1 rendszerhez.

Jelenleg nincs a Nikonnak gyártásban lévő f/1.2-es fényerejű objektíve, legyen szó bármilyen gyújtótávolságról, a legnagyobb az f/1.4-es. Hogy régen volt-e nekik azt nem tudom pontosan, de a Nikkor 32mm f/1.2-vel beálltak a Canon mellé a sorba (a Canonnál ugyanis létezik 50/1.2 és 85/1.2 is). Sajnos azonban csak a MILC, vagyis a tükörnélküli, cserélhető objektíves rendszerkompaktok világában, ugynais a Nikkor 32/1.2 optika a Nikon 1 gépekhez való kizárólag. Ezekhez viszont kitűnő portréobjektív, ugyanis a kis szenzorméret miatt gyújtótáv szorzót kell alkalmazni, vagyis fullframe rendszerbe átszámítva ez egy kb 86mm f/1.2-nek megfelelő optika.

A Nikkor 32mm f/1.2 nano-kristály bevonattal és ultrahangos fókuszmotorral jön, full-time-manual fókuszálással (vagyis kézzel bármikor beavatkozhatunk az autofókuszba). Az ára 896 dollár lesz.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Gábor

    1978 óta létezik manuális Nikkor 50mm f/1.2, a mai napig gyártják, kb. 700 dollár az ára.

  • Aron

    Én mindig azon gondolkozok ezeknél a szorzós dolgoknál, hogy nem is biztos hogy szerintem nem lehet midnent ilyen egyszerüen felszorozni.

    Az elismerem hogy ezt az objektivet azért csinálta a nikon hogy legyen egy fényerős “portré kivágást” adó objektivje. szüksége is van a 1.2 fényerőre, mivel a kis szenzorméret miatt nagyobb a mélységélesség, ezért kell lefele menni fényerőbe, hogy csökkenjen…

    Amivel nem értek teljesen egyet az az hogy 32 * 2.7 = 86.

    Ez az objektiv akkor is egy 32 mm-es nagylátószögű objetiv marad szerintem, aminek csak a 86-mm-nek megfelelő képkivágását használjuk.
    A telobjektivek közelebb hozzál, a nagylátöszügű objektivek távolabb viszik egymástól a dolgokat. Legalábbis igy tanitják.
    Azért lett a 85mm elterjedt portré obj, mert a 135mm-nél már sokkal erősebb a tele hatás, illetve FF-en a gyújtótáv miatt egy kényelmes munkatávolságot ad portréhoz. Utóbbi persze adja egy 32*2.7, de az elsőben már nem vagyok annyira biztos.