A lopott Photoshopról

Egy nap alatt feltörték a Photoshop CC-t a szoftverkalózok. Néhány gondolatébresztő mondat, hogy miért ne lopj, olyan érvek, amit eddig talán végig sem gondoltál. Ne csak legyints, olvasd el…sőt el fogod olvasni, a lelkiismereted olvastatja el veled. ;)

Tegnap jelent meg a neten a hír, hogy szoftverkalózok egy nappal a bemutatás után feltörték a Photoshop legújabb verzióját. Nem lepődünk meg, bár azért az egy nap durva. Mások szerint ez sem durva, a CS6-ot állítólag 1 óra alatt törték fel. Erre mondta egy kedves ismerős némi iróniával: “Már a feltörők sem a régiek. Egy komplett napot várni, hát a f…z kivan ettől a csigatempótól! :)”

A reakcióra sem kellett többet várni a feltörés idejénél, Zach Sutton az fstoppers.com szerzője, hamar reagált a történtekre, és teljes mértékben igaza van. Alább olvashatjátok írásának magyar fordítását, kicsit hazánkra szabva (pl valós forint árak dollár helyett). A cikk eredeti verziója itt érhető el.

“Miért kellene felháborodj azon, hogy feltörték az új Photoshopot?

Oké ismerem a sztorit. Több százezer hozzád hasonló ember háborodott fel azon, hogy az Adobe bevezette a Creative Cloud rendszert. Megértem, gyakorlatilag én magam álltam a felháborodók élén, fáklyával a kezemben. Szoftvert bérelni eléggé nevetségesen hangzik, pláne úgy, hogy a felét sosem fogod használni. Szóval miért ne töltenél le kalóz verziót?

A válasz egyszerű: mert a karriered miatt nem engedheted meg magadnak!

Legyél akár feltörekvő amatőr fotográfus, akár egy profi, aki már a második stúdióját készül megnyitni, ezt neked igencsak meg kellene értened. Egyetlen ok miatt vagy ebben az iparágban, az pedig nem más, mint az alkotás. Ha minden jól megy, akkor a készített képeidből megélsz te is és az ügyfeleid is. Senki sem azért csatlakozik egy művészeti iparághoz, hogy vagyonokat keressen, sőt, rendszeresen viccelődnek is az emberek világszerte az “éhező művész” szófordulattal. Nem a sok pénz és a nagy hírnév miatt vagy ebben az iparágban, mivel a művészek nem igazán tudnak nagy pénzeket keresni. […]

Szóval miért nem kellene Photoshop kalózverziót letöltened? Egyszerű a dolog: mert nem akarod, hogy az emberek ellopják a képeidet és kedvük szerint használják. Sőt, rengeteg időt töltesz el azzal, hogy kivédd a képlopásokat vagy épp az ötleteid lenyúlását. Folyamatosan panaszkodsz, ha valaki azt szeretné, hogy ingyen fotózd le, amit kér. Ki vagy akadva, ha pénz helyett ajándék koncertjegyet akar a zenekar adni, a róluk készült képekért cserébe. Azt szeretnéd, hogy a művészeti iparágadat komolyan vegyék, de nem okoz problémát lopni az Adobe-tól, hogy megspórolj párezer forintot. Azzal, hogy Photoshop kalózverziót telepítesz a gépedre, végső soron azt üzened a művészeti iparágaknak, hogy egyáltalán nem veszed őket komolyan.

“De az Adobe egy milliárd dolláros vállalat!”

Valóban, azok. De megérdemelnek minden egyes dollárt, amit keresnek. Nulláról építették fel a cégüket azáltal, hogy innovatívak voltak, és a piac igényei szerint faragták a termékeiket. Épp erről beszélgettünk egy fotóssal a hétvégén. Emlékszik még valaki a PaintShop Pro nevű szoftverre? Ha hiszed ha nem, még mindig létezik. Tíz évvel ezelőtt imádtam ezt a programot, jobban mint a Photoshopot, de az idők során a homályba veszett, mert nem felelt meg az épp aktuális iparági igényeknek, követelményeknek. Az Adobe mára minden téren megelőzte őket, mert állandóan azt kérdezgették maguktól “Mi legyen a következő lépés?”.

Az Adobe mindig is lenyűgözött minket az újításaival. Amikor megjelent a tartalomfüggő kitöltés (Content-Aware Fill), a hajamat letettem a csodálkozástól. A legutóbbi újításuk a berázáscsökkentés (Camera Shake Reduction) is szinte sci-fibe illő funkció. Meg vagyok róla győződve, hogy kb 2 évre vannak attól, hogy a CSI Helyszínelők-féle “képfeljavítás” is valósággá váljon.

Folyamatosan alkalmazkodnak, és fejlődnek, jobban mint bárki más a szoftverpiacon, és ezt a kemény munkát és szorgalmat neked kell jutalmaznod. Lehet, hogy a Creative Cloud olyan, minta seggbe rúgnának. Nekem is, egyáltalán nem olyan érzés, mint mikor van egy lemez előtted az asztalon, és birtokolsz egy szoftvert. De ha elkezded használni, rá fogsz jönni, hogy nem azért készítették, hogy tojjanak a fejedre, hanem azért, hogy felgyorsítsák az innovációt. Arra tervezték, hogy meggyorsítsa a munkafolyamatodat, hogy letölthesd a Premiere Prot egy kattintással, vagy hogy többezer font között válogathass, amit ingyenesen kínálnak fel neked (amik egyébként kb 200.000 dollár piaci értéket képviselnek).

Az Adobe milliókat keres a termékeivel, de ez nem szabad hogy okot adjon neked a bojkottálásukra mindaddig, amíg fantasztikus termékekkel rukkolnak elő. Amikor a fotós karriered beindul és elkezdesz pénzt keresni belőle, ugye neked sem tetszene, ha valaki berúgná az ajtódat és elvinné a cuccaidat?

“De szoftverre havi 18 500 / 7400 Ft-ot költeni őrülten sok “

Valóban az? Úgy értem ez évente 222 000 Ft az összes Adobe szoftverért és 88 800 Ft per év csak a Photoshopért. Nyilván ezek soknak tűnnek, de ha belegondolok, 2 hete vettem meg a Canon 5D Mark III gépemet. Ez a fényképezőgép bőven 800 000 Ft felett van, és észre vettem én bármiféle megdöbbentő változást a munkámon azóta, hogy váltottam az 5D Mark II-ről? Abszolúte nem. A weboldalamon szereplő fotók két hétnél öregebbek, és a nyomtatott portfólióm jottányit sem változott, mióta megvettem az új kamerát. Miért van ez? Mert ez csak egy eszköz, és abban ahogy a képeket készítem nincs szerepe annak, hogy Mark III-mal vagy Mark II-vel teszem azt. Azért akartam ezt a gépet mert akartam, nem azért mert szükségem volt rá.

A Photoshopra viszont SZÜKSÉGEM van. Annyira beépült a munkafolyamatomba, hogy nincs visszaút. Ráadásul a Photoshop sokkal nagyobb mértékben hatott a munkám fejlődésére, mint amennyire a Canon 5D Mark III valaha is fog, mégis a Mark III sokkal többe került, mint amennyit az Adobe-nak valaha is fizeti fogok bármiért. Szóval miért okés dolog az, hogy többszázezer forintot kiadunk a Nikonnak/Canonnak évente mindenféle probléma nélkül, de az Adobe-nak pénzt adni a legfejlettebb eszközeikért abszurd dolognak számít? Ez csak azért van, mert nem töltheted le illegálisan a Mark III firmware-t a Mark II-dre? Jó kifogás.

Ha egy kicsit utána számolsz, a Cloud olcsóbbra jön ki. Ha csak a Photoshopot használod, 7400 Forintért kapod meg havonta (…és tervezik a csökkentést! – a szerk.). A Photoshop CS6 ára a boltban kb 270.000 Ft, vagyis kereken 3 év alatt éri el a Photoshop CC a dobozos szoftver árát. Ezalatt a 3 év alatt az Adobe biztos, hogy ki fog adni legalább egy, de inkább két új verziót a szoftverből. Tehát miért mondod azt, hogy nem spórolsz ezzel az új konstrukcióval?

Mint sokan mások, én magam is havi 10 dollárt költök a Netflixre (online TV és videotéka), 9 dollárt a Spotify Premiumra (zeneletöltős weboldal), és 9 dollárt a Hulu Plus-ra (online TV és videotéka). (Magyar viszonylatban vegyük mondjuk a kábeltévé előfizetést – a szerk.) Hogyan hatottak ezek a szolgáltatások a karrieremre, mint fotográfus? Ha hatottak is, akkor csak ártottak és nem használtak, ugyanis rendszerint időpocsékolásra használom őket, arra, hogy otthagyjam a munkát, amit egyébként csinálnom kellene.

Szóval magadra hagylak ezzel az üggyel, gondolkozz el rajta! A kalózkodás mindig is létezni fog, ilyen a Gonosz természete. Ha te fel tudsz építeni valamit, valaki mindig lesz odakint, aki megtalálja a módját, hogy lerombolja. Innentől csak az a kérdés, hogy te melyik oldalt támogatod? Az oldalt, ahol olyan emberek csoportja van, akik a saját fantáziádat is meghaladva alkotnak dolgokat, vagy azt az oldalt, ahol arról szól a történet, hogy ezeket az alkotásokat és innovációkat lerombolják? Kreatív ember lévén én inkább az első csoportot támogatom.

(UI: nem vagyok az Adobe embere, sem szponzoráltja vagy bármi más hasonló. A fenti gondolatok a sajátjaim, nem másé, a fenti cikk kb 15 perc alatt íródott reagálásul a tegnapi hírre, miszerint feltörték a legújabb Photoshopot).”

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • na, akkor ezt nem fordítom le én is…
    ,-))

  • Borz Gergely

    na bekopizom ide is, amit fb-n írtam. kérdéseim:

    1. miért lényegesen több a cc nettó ára magyarországi előfizetőknek, mint egy amerikainak?

    2. miért nincs lehetőség magyarországon diákkedvezményt érvényesíteni a cc-re, szemben más országokkal?

    ezeket feltettem a HAUG-on keresztül egyenesen az Adobe-nak is, a válasz maszatolás volt, “nem tudjuk”, “majd talán…”, stb. ezeket a szempontokat valahogy sikerült kihagyni a cikkből sajnos.

    btw tegnap letöltöttem és felraktam a tört ps cc-t, pedig SZERETNÉK fizetni ezért a termékért – azt az árat, amit egy amerikai diák is fizet érte.

    • Attila

      1. USA nettó vs. EU (magyar) nettó ár közti különbözet: tényleg idegesítő, de erről nem az Adobe tehet. Valahol Brüsszelben kell kezdeni a kérdezősködést, és Budapesten folytatni (vámok, adók, stb.).

      2. Én sem tudom. Bár amióta olvastam 1-2 fórumhozzászólást a diákjeggyel ügyeskedésről (“megveszi a fiam, és egy év elteltével eladja nekem”), azóta kezdem érteni ezt is… Magyarország az a hely, ahol minden szabályt megtanultunk kijátszani.

      • szerintem ez elég téves gondolat, attól, hogy valaki diák kedvezménnyel megvesz egy diák licencet, aztán eladja valakinek, attó még nem lesz a szoftver használata legális, ha olyan használja, akinek nincsen jogogsultsága a diák licencet használni….például hiába veszel magadnak diák kedvezménnyel diák licencet, attól még te magad is illegálisan használod fizetős munkára.

        • gutmann
          • “A programot csak Te használhatod, annak használati jogát nem ruházhatod át, azaz nem adhatod el a szoftvert.”

            viszont

            “Üzleti célra, jövedelemszerzésre szabadon használhatod a saját számítógépeden (cég által birtokolt gépen nem), tanulmányaid befejezését követően is.”

          • gutmann

            Akkor mi a gond, semmi, ha csak nem könyökvédős bürokrata vagy.

          • semmi, pontosítottunk félreértéseket. köszi a linket!

    • ha eszedbe jut a Ferrarik árát is összehasonlítani a kintiekkel, akkor nekiállsz autókat is lopni? értem a felháborodásodat, lehetsz mérges az árazásra, de senki nem kényszerít, hogy Adobe programokat használj, ha nem tudod/akarod megfizetni, akkor ne tedd – ez nem jogosít fel önkényeskedésre.

      • Borz Gergely

        én csak mondtam két szempontot, ami árnyalja a képet. az eredeti írás szerzője csaknem feleannyit (sőt, diákként negyedannyit) fizet ugyanazért a szolgáltatásért, mint neked vagy nekem kéne. ha pl. az AppStore-ban a dupláját fizetnéd minden appért, mint egy amerikai/angol, ugyanilyen lelkesen nyomogatnád a buy gombot? nem hiszem.

        röviden: a warez nem korrekt dolog, nem is legitimálható, nem is akarom legitimálni. viszont az adobe sem korrekt, amikor gyakorlatilag diszkriminál magyarországi felhasználókat / diákokat.

        • én most is zömében ingyenes alkalmazásokat használok. tableten, telefonon és laptopon is. amiből nem felel meg az ingyenes, abból megnézem, mibe kerül a fizetős és mérlegelem, hogy annyit megér-e nekem. ha igen, akkor megveszem, ha nem, akkor nem veszem meg.

          ha soknak tartod, akkor reklamálj, buzdíts másokat is reklamálásra, indíts petíciót, stb. ha megteszed még támogatlak is benne, mert igazad van.

          de a warez ettől még illegális és elvtelen dolog egy fotóstól (meg bármilyen alkotótól).

        • Nem csak magyar felhasználókat diszkriminál, hanem európai felhasználókat. Ahogy a Canon is, a Nikon is, a Sigma, a Zeiss, de hogy ne csak a fotós ipart nézzük, ugyanez a helyzet a kozmetikum márkákkal, de még a vadászíjászok által használt csigásíjak is majd’ feleannyiba kerülnek kint mint nálunk.

          • gborz

            a laptopomat 35%-al, a canon dslr-emet 20%-al vettem drágábban, mint az aktuális bruttó usa ár (ráadásul utóbbit épp nálatok). ezen egy kicsit sem sírt a szám.

            na de ez mégis egy szoftver: az os x mountain lion és bármilyen ios vagy maces szoftver (pl. aperture, pixelmator) kb. 15%-al drágább európai accounttal, az office 365 előfizetés pedig 25%-al kerül többe itthonról, mint az usa-ból.

            mégegyszer az én problémám: az adobe cc előfizetésnél (és most hagyjuk a diákverziót) ez a differencia majdnem 70%.

          • 70%? 20 dollár nettó a PS kint és 26 Euro bruttó nálunk. 20×1,27×230= 5.842 Ft magyar bruttóval számolva, amásik 26×300= 7.800 Ft. 33,5%-al drágább Európában. Ahogy néztem vám az maximum 3,5% lehet rajta ha egyáltalán van, szóval ez a 33 százalék sem igazságos, de valahogy mégis így működik. Egyszer már jó lenne megkérdezni valami szagértőt hogy mi ennek az átlag 30%-os felárnak az oka.

    • Robi

      En tobb mint fel eve elofizeto vagyok, diakkent, de sajnos nem magyar cimmel. A dijat sem dollarban, hanem euroban fizetem. :(
      A supportjuk egesz jo, itthonrol az Irorszagi/Londoni szamot erdemes hivni.

    • Gergely nem személyeskedni akarok, de ahogy láttam a Facebookon (ahová szintén leírtad ezt a kommentet), egy cégnél Webdesinger és fejlesztő vagy, egy másik cégnél pedig kreatív designer. Két helyen dolgozol olyan minősítésben, ami abszolút az Adobe célközönsége, miért is kellene neked diák-licencet fizetni?

      • gborz

        céges licensz a céges gépen lakik, és ha az nem feltétlenül a legújabb, attól én még szerethetnék magamnak cc-t, egyetemi hallgatóként, korrekt áron. de egészen biztos vagy benne, hogy ez befolyásolja az általam felvetett problémát?

      • MegmondoEmber

        Úgy kezdeni a mondatot, hogy nem személyeskedni akarsz, és csak a hozzászóló személyes helyzezére kihegyezni a kommentet, nem paradox? :D
        De legalább lenne annyi gerinced, hogy legalább reagálj a problémára. A szónoklás az megy, értelmes kommunikáció nem?

        Egyébként szoftverfejlesztőként mondom, hogy egy szoftver lekalózkodása és egy fizikai termék eltulajdonítása még csak megközelítőleg sem ugyanaz.
        Egyikkel megkárosítod a gyárót/forgalmazót, míg a fejlesztőt/kereskedőt maximum NEM TÁMOGATOD, ami probléma, de nem egyenlő a lopással.

        Mellesleg az Adobe-ot jelenleg annyira nem foglalkoztatja a régiónk, hogy nem is tudod megvenni az eredeti oldalon a szoftvereket.
        Hazai forgalmazón keresztül pedig másfélszer drágább. Ez nem legitimálja a kalózkodást, igaz, de én úgy fogalmaznék inkább, hogy mindkét fél egyformán sáros a témában.

        Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

    • papa

      Mit szépítsük: piti kis tolvaj vagy.

  • HK

    Érdekes iromány. Minden esetre akkor sem értek vele egyet. Aki ebből él az megteheti, hogy havi 8.000 forintot kifizet érte, és tegye is meg. Aki hobbifotós az soha sem fogja megvenni. Tegye mindenki a szívére a kezét és mondja azt, hogy egy kalózprogramot sem használ, és minden programot legálisan megvásárol, előfizet! A PS miért lenne más, mint az összes többi program?

    Ejnyeeee…kicsit álszentkedést érzek!!!

    • Miért KELLENE neked hobbifotósként PS-t használnod? Minden mást is ellopsz, amit nem tudsz megfizetni? Fényképezőgépből is olyanra spórolsz, amilyet szeretnél, nem lopsz egy jobbat gondolom.

      • HK

        Értem. Szóval Attila, Te vagy az az egyetlen ember aki azt mered állítani magadról, hogy életedben letöltött filmet nem néztél meg, MERT AKKOR LOPTÁL. Te vagy az egyetlen aki mp3-at nem töltött le és hallgatott így zenét, MERT AKKOR LOPTÁL. Te vagy az egyetlen aki egy programot, játékot nem töltött le soha, MERT AKKOR LOPTÁL.
        Illetve minden programod jogtiszta…hagyjuk már… ne röhögtess, kérlek!

        Az mind ugyanolyan szellemi termék, mint a programok, csak hajlamosak vagytok ezt elfelejteni. Hobbifotósként miért kellene PS??? Jézusom, Te hol élsz? Vajon miért? Ezt a kérdést még csak komolyan sem tudom venni.

        Vérpistikét játszotok a PS-t istenítve, ami egyébként jogos is. Én is imádom, de ne legyetek már ennyire szűk látókörűek. Azért mert egy képet meg akarok PS-elni egy hónapban azért nem fogok havi 8.000-et fizetni… LOL!!!

        Annyira egyszerű termékek lopásához hasonlítani egy szellemi terméket, és közben pedig annyira butaság amit mondasz, hogy az hihetetlen. Ez nem fekete és fehér. Nem véletlenül van az, hogy ez a téma újra és újra feljön.

        • tom_67

          “életedben letöltött filmet nem néztél meg, MERT AKKOR LOPTÁL. Te vagy az egyetlen aki mp3-at nem töltött le és hallgatott így zenét, MERT AKKOR LOPTÁL. Te vagy az egyetlen aki egy programot, játékot nem töltött le soha, MERT AKKOR LOPTÁL.”

          Kíváncsi lennék a válaszra… :)

          Ezzel nem azt akarom mondani hogy feltört szoftvert használni helyes, de a felvetéseid teljesen jogosak.

          • Igen, használtam már illegálisan letöltött programot, mikor a legális próbaidő alatt nem volt elég időm kipróbálni. Aztán amint lehetett vagy letöröltem, vagy megvettem.
            De közben nem vertem a mellemet, hogy nekem ezért meg azért mennyire nagyon jogom van hozzá, hanem kussoltam, mert tudtam, hogy amit csinálok az nem helyes és hogy pontosan ugyanez az elvtelenség mennyi kollégám megélhetését teszi tönkre napról-napra.

          • HK

            Ahogy most kussolsz a filmekről és az mp3-akról. Értem ;)!

            Olvasd vissza amit írtam. Egy mondatomban nem vertem a mellem. Részemről itt befejeztem, csak arra kérek mindenkit, hogy akkor szónokoljon, ha MINDENT és még egyszer mondom MINDENT (szellemi termékeken belül IS) megvesz!!!!

          • minek töltenék le filmeket, ha nincs időm megnézni őket? zenét meg webrádión hallgatok

          • Fülöp László

            Igazad van Attila. Ez így van ahogy mondod.

      • Guest

        A PS-t berled, a fenykepezogepet megvasarolod.. Nagy kulonbseg.. Altalaban ingyenes fotokezelöket hasznalok, Szerintem könnyebb öket hsznalni..

    • Fülöp László

      Aki nem ebből él, az használjon ingyenest!!!!
      az miért nem jut eszébe senkinek???? És némelyik van olan jó mint a PS…

  • Gálos Viktor

    A hozzászólók azon csoportját egyáltalán nem értem, aki azt mondja hogy drága neki ezért ellopja. Felháborítónak tartom, főleg hogy még meg is magyarázzák …. Ja, és igen van akinek egyetlen illegális szoftver sincs a gépén, pedig sokfélét használ a munkájához. Nekem mindegyik legális. Eszembe sem jutna szoftvert lopni.

  • otacon86

    Nem a PS drága, csak a mi pénzünk nevetségesen kevés. Megértem ezt az álláspontot is, és az is aki feltörve használja. Tekintve, hogy 800 környékén keresnék kint nekem is 2 heti fizetésem lenne egy fullos szoftvercsomag, a sima Ps meg !egyheti!. Így valóban lehet erkölcsi vonatkozásban már vizsgálni a dolgokat. Én megvásároltam a cs5-öt arról frissítettem 6-ra, de nem fújjolok arra aki feltöri. Nekem jobb érzés így hasunálni, de valaki meg nem teheti meg, és nem kell rá újjal mutogatni, lehet 4x olyan ügyesen dolgozik benne mint aki megvette.

    CC-re visszatérve az előfizetés nálunk JÓVAL magasabb mint máshol, de azért előfizetés szoftvert feltörni enyhén pofátlanság. Aki ezzel keresi a kenyerét az még így is ki tudja fizetni a díjat.

  • Fülöp László

    Igen is helyes az érvelés. Tessék megvásárolni!!! Vagy ha mégsem, van ingyenes alternatív megoldás, és azok is egészen jók.
    Én sem szertném ha tőlem lopnának.
    Meg megnézném azon kedves “kollégákat” akik nap mint nap ugy teremnek mint a bolondgomba, mert hát “megtehettem és tegnap vettem egy tükörreflexes gépet” s hirtelen kineveztem magam profinak, és elmegyek akár 10.000 forintért is esküvőt fotózni (a teljesen mindegy milyen munka tükrében), csak hogy legyen egy kis zsebpénzem mellékesben……
    … ha meg kéne vásárolni ezeket a dolgokat, és fizetni minden járulékot ahogy illik, akkor szerintem ők is felháborodnának a lopásokon stb. stb.
    Szerintem sokan kapják fel a fejüket, hogy hülye vagyok, nincs ennek semmi értelme, főleg ebben az országban………
    De és akkor is azt mondom: mi elvárjuk a becsületességet másoktól, és fálháborodunk, ha velünk szemben ezt nem teszi meg valaki, de ehhez nekünk is kéne tenni, nekünk is becsülettel kellene hozzá a dolgokhoz………..

    vagy rosszul gondolom???

  • erwing

    volgyi attila, neked akkora arcod meg szakmai arroganciad van, hogy biztos vilagszinvonalu fotosnak kell lenned, kulonben neked kenyeret nem adna joerzesu ember. mit kepzelsz te magadrol hogy erkolcsrendeszetet jatszol egy olyan temaban amihez semmi kozod? nem szamit hogy igazad van-e vagy nincs, de igy leirni azt aki hobbistakent ps-ezgetni a sajat kis kepeit a csaladnak meg baratoknak es nem akar szazezreket kolteni ra? hat oruljel hogy neked ennyi penzed van, bar a sirasaidbol itelve te is latod mar ennek a veget hogy ilyen mocsok irigy es ellenseges vagy mindenkivel aki kezdokent/amatorkent dslr-t mer venni a kezebe.

  • erwing

    emkorec vagy ki, aki a bolt neveben (?) irogat, azert az kemeny hogy nyilvanosan nekimesz egy vasarlodnak es nezegeted facsevukon hogy hol meg mit dolgozik. piti kis spion lehetsz, lejaratod magad a boltoddal egyutt, remelem a dizajner srac se vasarol nalad tobbet ahogy en se, aztan majd ehenhalsz egyszer te is mint a volgyi haverod, mert nem voltal kepes kisebb arccal nyomulni ha mar egyszer a vasarloidbol elsz