Elindult az Adobe CC, új előfizetések jönnek

Már letölthető az Adobe legújabb szoftvercsomagja. A 30 napos próbaverzió továbbra is él, próbáljátok ki a legújabb Photoshop CC-t!

Tegnap az Adobe elérhetővé, letölthetővé tette a nemrégiben bejelentett, felhő alapú Adobe Creative Cloud csomagját, mely a legújabb Photoshop szoftvert is magába foglalja. A bejelentés egyik legnagyobb híre az volt, hogy megszűnnek a dobozos szoftverek, mostantól csak bérelni lehet majd az Adobe programjait havidíjas rendszerben, vagy egyenként, vagy az összeset egy csomagban. Ez nagy felháborodást váltott ki az emberekben, amit egyébként személy szerint nem nagyon értek, mert ha csak a Photoshopot nézzük, 3,5 év alatt fizeti ki az ember egy dobozos szoftver árát a havidíjas rendszerben, ennyi idő alatt pedig legalább két új verzió érkezik, ami a Creative Cloud használata esetén alapból jár minden esetben, a régi dobozos rendszerben meg fizetni kellett érte. Ha az egész Creative Suite csomagot nézzük, akkor még kedvezőbb a helyzet.

Az Adobe azonban nem hagyta annyiban a bírálatokat, így először azt jelentette be, hogy dolgoznak egy kedvezőbb árú “fotós-csomagon”, ami a Photoshopot és a Lightroomot foglalja magában (a Lightroom egyébként még mindig dobozos, nem része a CC-csomagnak), majd az a hír röppent fel, hogy teljesen átvariálják az árazást, így a tervek szerint egy program ára havi 20 dollár helyett 10 dollár lesz, a komplett csomag ára pedig havi 50 dollár helyett 30 dollár, ellenben 1 év helyett 3 év hűséget kell vállalni, ha ilyet árat kérünk. A 3 év leteltével azonban kapunk az Adobe-tól egy örökös verziójú CS6 programot (vagy csomagot) azzal az ígérettel, hogy ahhoz rendszeres frissítéseket fognak kiadni, már ami a fáljtípus és kameratípus támogatást illeti.

Nekem ez határozottan szimpatikus, bár az ajándék CS6 tényleg csak arról szól, hogy valamivel kiszúrják az elégedetlenkedők szemét, akik azzal jöttek, hogy semmi állandót, semmi kézzel foghatót nem kapnak a pénzükért a havidíjas rendszerben. Máskülönben mire lenne jó egy többéves szoftver, amikor az aktuális verzió már 3-4 generációval előrébb jár?

Az Adobe CC csomag a www.adobe.com oldalról szerezhető be.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot