Bemutatta a Sony az új fullframe kompaktját

Itt a Sony RX1R a nemrég bemutatott RX1 társa. Élesebb képet készít, de nem kerül többe. Ami sovány vigasz, mert így is egymillió.

A Sony RX1 volt a világon az első igazán kompakt digitális gép, amelybe fullframe szenzort építettek (a másik Leica, de az M-széria azért valamivel nagyobb, itt látható összehasonlítás.). A gépvázban fixen beépített, fix gyújtótávolságú objektív van, egy Carl Zeiss Sonnar T* 35mm f/2, ami azért valljuk be nem rossz. Nem rossz a fullframe sem. Ennek a gépnek is két hibája van, az egyik, hogy nincs optikai keresője (vélhetőleg a kis méret fontosabb volt), a másik pedig az ára, hiába fele annyiba kerül, mint egy Leica, így is alulról súrolja az egymilliót, ami azért nonszensz.

Ugyanezért az árért júliustól megkaphatjuk a gépváz új verzióját RX1R néven, ami annyiban különbözik elődjétől, hogy nincs benne AA szűrő (hasonlóan pl a Nikon D800E-hez), így valamivel élesebb képet produkál, mint elődje. A R egyébként a Resolution szóra utal. Minden másban tökéletesen megegyezik elődjével, 24 megapixeles, FullHD videót tud, az érzékenysége ISO 100 és 25600 között állítható, és 14bites RAW fájlt köp ki magából. A két gép egyszerre lesz forgalomban.

Mellesleg legutóbb, mikor Bécsben jártam, egy nagy fotószaküzlet polcán láttam heverni a Sony RX1-et. Azon túl, hogy gyönyörűen néz ki, 2960 Eurós árcetli volt rajta, ami azért nem egymillió, “csak” 888.000 Ft. Ne feledjük, a különbözetből kijön egy belépőszintű DSLR.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • tom_67

    Ez egy vicc ezen az áron. Kíváncsi lennék hogy hányat adtak/adnak el az RX1/1R párosból. A Fuji X100s igaz hogy nem FF de annak legalább stítusa van (és keresője is) kevesebb mint az RX árának a feléért.

  • tankkiller

    Ettől kapok sikítófrászt: megjelenik egy SONY-gép, és pár hónap múlva jön egy javított kiadás, vagyis az első technikailag amortizálódott. Ékes példa rá a fentieken kívül még a NEX-sorozat, vagy az RX-100. Hát ezért (sem) rohanok SONY fényképezőgépeket venni.