Gépváz bejelentések és pletykák hada

Gépvázakat mutatott be a Pentax, és kiszivárgott a Samsung Galaxy NX MILC, továbbá a Sony RX1-R és RX100 Mark II.

Bemutatta a Pentax a legújabb középkategóriás és belépőszintű gépvázait. A Pentax K-50 a korábbi K-30-at váltja a sorban, a K-500 pedig a belépőszintet képviseli, de nem sokban marad el nagytestvérétől. Mindkét gépről elmondható azonban, hogy szakít a hagyományokkal, legalábbis ami a formatervet illeti. A gép designja is modernebb lett, továbbá rengetegféle színváltozatban lesz kapható.

Mindkét gép 16.3 megapixeles APS-C CMOS szenzorral lett szerelve (szenzorstabilizálással), érzékenységük ISO 100-51.200-ig terjed, 11 AF pontjuk van, 100%-os lefedettségű pentaprizmás(!) keresővel szerelt mindkét gép, ami például belépő szintnél kivételesnek mondható. A gépek legrövidebb zárideje 1/6000s, vakuszinkron idejük a szokásos Pentaxos 1/180s. Mindkettőben FullHD videó szolgáltatás van 30fps képfrissítéssel, SD kártya foglalattal, LCD kijelzőjük 3″ méretű, 921k képpontos. Eddig a közös jellemző, lássuk mi a különbség: a középkategóriás K-50 időjárásálló szigeteléssel bír, 6 kép/másodperc sorozatlövésre képes, és gyárilag lítium-ion akkumulátor van benne. Ehhez képest a K-500-as gép nem időjárásálló, az akku csak opcionális, egyébként AA ceruzaelemekkel működik, és 5 kép/mp a max sorozatlövő teljesítménye, legalábbis a ceruzaelemekkel. Li-ion akkuval a K-500 is bírja az 6fps-t. A K-50 800 dollár, a K-500 600 dollár áron jön.

Pentax K-50

Pentax K-50

Pentax K-500

Pentax K-50 színvariációk

A következő hír a Samsung kiszivárgott gépváza, a Samsung Galaxy NX. Nincs már messze már az idő, hogy a DSLR-ekbe is bekerül az okostelefonok szoftvere. Elsőként a Samsung mutatott be olyan tükörnélküli, cserélhető objektíves gépet, melybe nagyméretű érintőkijelzőt és Android szoftvert építettek. A gépváz ráadásul meglehetősen termetes méretű, teljes értékű markolattal, elektronikus keresővel és APS-C méretű szenzorral érkezik, mindehhez pedig 20 megapixel felbontás és FullHD videó társul. Ez a fotó része, az okos-része pedig egy 4,3″ méretű kijelzőt, Android Jelly Bean oprendszert, Enyxos 4 processzort és 2GB RAM-ot kap, 8 illetve 16 gigabájt tárhellyel. A gépet június 20-án mutatják be, az ára várhatóan 1000 Euro lesz.

A képeken látható objektívek pedig a géphez való stabilizált 18-200, stabilizált 18-55 és egy fix 85/1.4 optika.

Az utolsó hír pedig a Sonyé, június 27 mutatnak be két gépet, a fullframe szenzoros RX1-R-t, és az RX100 utódját Mark II jelöléssel, 20 megapixeles érzékelővel, kihajtható LCD kijelzővel, vakupapuccsal és beépített WiFi-vel.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot