Gyorsabb AF a Canon EOS M-ben

Firmware frissítésekről nemigen szoktunk írni itt a FotóSarok Blogon, de néha kivételt teszünk. Mint ahogy most is…

Ugyanis “game changer” (ahogy a művelt angol mondja) firmware-t hozott nyilvánosságra a Canon, legalábbis jó eséllyel. A tavaly nyáron bemutatott Canon EOS M MILC gép ugyanúgy nem hozta az elvárt eredményeket a Canonnak, mint ahogy a Nikon 1 a Nikonnak. Persze egyik gyártó sem adja fel egykönnyen a harcot, a Nikon 1 rendszert is folyamatosan frissítik, ahogy a Canon is fordít azért időt és energiát a saját MILC gépére. Egyelőre nem túl sokat, a Nikon 1 már a 3. generációnál jár (igaz régebbi is a széria, mint az EOS M), a Canon meg eddig csak vakargatta a kobakját, hogy mit csináljon. Ugyanis két fő oka volt vélhetőleg annak, hogy nem terjedt különösebben a Canon MILC gépe. Az egyik az EF-M (tehát MILChez való) objektívek választékának hiánya, a másik pedig a rossz hírek terjedése az EOS M autofókuszának lassúságáról.

Úgy tűnik mindkét vonalra rágyúr most a Canon, a minap bemutattak egy ultranagylátószögű obit a géphez, mellé pedig bejelentették, hogy új fimware-t gyártottak a masinához, melyet ha telepítünk 2,3x gyorsabb lesz a gép autofókusza. Nosza hát, elvileg most már nincs akadály, a pletykák szerint még 1-2 obit idén bemutatnak az EOS M-hez, továbbá még egy ilyen gépvázat fejlettebb képességekkel, és nincs más hátra, mint előre. Az új firmware e hónap végén jelenik meg.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • tom_67

    Nekem van egy ilyen szerkezetem és meg vagyok vele elégedve így is, de a firmware update mindig jól jön, főleg ha javítja a gyengeségeket.

    Elég alulértékelt gép, jelenleg 130eFt-ért elérhető 18-55-el és ezért jó vételnek tartottam. Persze a bemutatáskori 1000 eurós ár az egy vicc volt, én azt is az elterjedés gátjának tartom, és az AF reltív lassúsága is főleg ahhoz mérten volt elfogadhatatlan. A teszteket olvasva szkeptikus voltam, de használatban nem tűnik annyira lassúnak. Jelenlegi ár/érték arányban jó kis gép egy DSLR mellé, vagy akár egyetlen gépnek is ha valaki nem sportot akar fotózni vele. Az APS-C/DIGIC5 a kit obival is meglepően jó eredményeket tud produkálni, és adapter+EF objektívvel a képminősége veri a 7D-t, gondolom a DIGIC5 tud többet.

    Kiváncsi leszek mennyit fog a firmware update gyorsítani az AF-en, ha tényleg 2x gyorsabb lesz az szuper lenne!

  • LöLehel

    Nekem is van egy ilyen gépem és én is nagyon meg vagyok elégedve vele úgy, hogy 5Dm2-m is van és 1D-t is használtam olykor. Az EOS-M nem egy akciófotós gép. A képminősége viszont a nagyok között van és a mérete igen kompakt. Nagyon meg vagyok vele elégedve NA! :)

    • tom_67

      A firmware update kijött pár napja és az AF tényleg megtáltosodott!