Mac Pro – a világ legdrágább almakonzervje

Az Apple tegnap bemutatta a Mac Pro asztali munkaállomásának legújabb generációját. Külsőre és belsőre is vágykeltő a gép, ahogy az az Apple-nél lenni szokott.

Előre leszögezném, hogy nem vagyok Apple fanboy, az asszony iPhone 4-esén kívül egy fél darab Apple termék nincs otthon. Mégis szeretem ezt a márkát, és eddig is leginkább csak az ára tartott vissza attól, hogy lecseréljek otthon mindent rágott almásra. Szidtam a Windowst, állandóan összeomlott a Photoshop, belassult a gép. Cseréltem laptopot, Dual Core helyett lett i5 proci, 3,5 Gb RAM helyett lett 6 Gb, Windows XP helyett lett Windows 7. Minden flottul ment úgy fél évig. Most tartok kb fél évnél és megint kezdi produkálni a szokásos tüneteket a gép, i5 meg Win7 ide vagy oda. Ilyenkor a MAC-es ismerőseim persze röhögnek és csak annyit mondanak, miért nem váltasz?

Ráadásul amikor az Apple előrukkol egy ilyen hardware-rel (vagy épp a múltkori új iMac gépekkel), amit ráadásul kifejezetten grafikai, multimédiás melóra szánnak, méginkább elgondolkozik a váltáson az ember fia. Az új Mac Pro ugyanis szakít a hagyományokkal, a régi Mac Pro méretéhez képest 8-ad akkora, és henger alakú, mégis bivalyerős. A hengeralak az alábbi két fotót tekintve kézenfekvő megoldásnak tűnik, egy ventilátor hűti az egész rendszert a kialakításnak köszönhetően:

Nincs az a fotós szerintem, aki meg tudná izzasztani ezt a gépet, jó talán egy 20-30 réteges 80 megapixeles fotóval már biztos meg lehetne, de átlag felhasználásnál nem lehet probléma. Ugyanis az új Mac Pro csúcskonfigja kétszer gyorsabb, mint elődje. 12 magos Intel Xeon E5 processzor, dupla AMD FirePro 6Gb videókártya (akár 3db 4K monitort képes kiszolgálni), 1866Mhz-es, négycsatornás DDR3 RAM, PCI Expressen keresztül csatlakozó SSD meghajtó (ami a SATA-n csatlakozónál 2,5x gyorsabb, a hagyományos vinyónál 10x gyorsabb), 4db USB 3.0 és 6db Thunderbolt 2 port (“fancy” megvilágítással), és a legújabb 802.11ac Wifi és Blutetooth 4 szabvány jellemzi a gépet. Érdemes megnézni az apple.com weboldalán az animációt az új masináról. Gyönyörű!

Mire tippeltek, mennyibe fog kerülni? A jelenlegi legdrágább Mac Pro 1,26 millió Ft.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbantia

    Hát… Biztos erős, meg gyors. De ezerszer inkább egy ThinkStation D30. 2db Xeon processzor, RDIMM ECC szerver RAM-ok, 2x6db foglalattal, mely jelenleg összesen 512GB(!) RAM beépítését teszi lehetővé, igen komoly Quadro kártyákkal, beépített RAID vezérlővel, és halk, hűvös az egész gép. ISV tanúsítványokkal konkrét tervezőprogramokhoz, Adobe csomaghoz, stb.

    Személy szerint az Apple termékekben egy dolgot tudok értékelni, az OS X-et.
    A többi csak marketing. Nem rossz gépek, meg minőségi termékek, de az ár/érték aránnyal valahogy nagyon nem tudok megbékélni.

    • Van abban valami amit mondasz, de az új Mac Pronál nem csak a teljesítmény a truváj hanem az is, hogy mindezt belepréselték egy 26centi magas, tetszetős “sangriás” üvegbe. Ezáltal mobilis ha kell (nyilván a monitor azért szűk keresztmetszet), és esztétikus, nem kell betenni az asztal alá stb., kevesbb helyet foglal mint egy laptop. Illetve ha jól emlékszem azt olvastam hogy jóval kevesebbet is fogyaszt, mint a hagyományos nagy gépek.

      • scarbantia

        Asszem itt már az egyéni preferencia, és ízlés kérdése jelenik meg.
        Mondjuk én ilyen ódivatú vagyok, és nagyon tetszenek ezek a fekete masszív kocka Think-ek, legyen az asztali, vagy laptop.
        Nem tudom mennyi a fogyasztása ennek, de egy ThinkStation-nél se lehet rá panasz, egy ThinkCentre meg már lassan áramot termel. :-)
        Arról nem is beszélve, hogy kb. 60%-ban újrahasznosított anyagból van! (Nem 10-20, több mint a fele!)

        Jók amúgy a Mac-ek is, de nekem nem jön be a filozófiájuk.

        Használtam Macbook Pro-t, minőségi gép volt, a kijelzőjét nagyon szerettem, de egy idő után nagyon idegesített, hogy hímes tojásként kell bánni vele, rettentően melegszik, és fúj mint egy ló.
        A bővíthetetlenség meg nagyon bosszantó dolog, pedig én csak gyári konfigurációkon belül vagyok hajlandó bővíteni.

        • Enyedi Attila

          Melegszik.. persze ezért alu váz, és nem müanyag amibe önmaga megfő :)
          Amúgy Nem tudom mit nem lehet bővíteni. 1.5TB háttértár, ma már akár 960GB SSD, 16GB ram, i7-es erőművek, és a fene se bánik vele hímes tojásként. munkagépek :)

    • Enyedi Attila

      Azért ne feledjük el hogy jól hangzik amit összefoglalsz, de árban máris 5 Mac Pro áránál tartasz ;)

      • scarbantia

        Elég széleskörűen konfigurálható, olyan 300e-től kezdődik, persze határ a csillagos ég(többmillió HUF), viszont kíváncsi leszek, mennyibe kerül ez a Mr. Fusion-nak látszó tárgy, ha a mostani 1.26M Ft… ThinkStationból egy jó közepes konfiguráció 800e Ft, 1.26millióért pedig már nagyon komoly erőművet kapsz.

        Persze meg kell várni, de gyanítom, hogy két hasonló konfigurációban sokkal olcsóbb egy ThinkStation.
        És ami tetszik, hogy hosszú távra jól bővíthető.
        Nekem csak egy S20-asom van, de vígan megvagyok vele, amilyen olcsók a RAM-ok, még egy darabig jó lesz, a 48GB-ot még nem értem el. :-)

        A RAM slotokat elnéztem, nem 2×6, hanem 4×4, azaz 16 RAM slot van a D30-ban. ;-)

        • scarbantia

          Ja, arról megfeledkeztem, hogy egyből dupla Xeonos konfigurációkat néztem, így viszont esélye sincs árban versenyezni a ThinkStation D30-al. Igazából ez egy S30-al egy kategória kb, de ha már D30-at is lehet kapni az áráért… :P