Teszt: W-Tianya – Polárszűrő 5500 Ft-ért

Horvátországban jártam a hétvégén, a legjobb alkalom volt arra, hogy kipróbáljam terepen a FotóSarok Szaküzletbe frissen érkezett, kedvező árú kínai polárszűrőt. Szép remények!

Ez a bizonyos szűrő első szembetűnő tulajdonsága az ára, ugyanis mérettől függően 5500 Ft-tól 8900 Ft-ig terjed, ami azért CPL szűrők között meglehetősen baráti. Ráadásul slim verzió, ami annyit tesz, hogy vékonyított, így ultranagylátószögű optikákkal is használhatjuk, nem okoz vignettálást a képsarkoknál, továbbá 2×1 rétegű, tükröződésmentesítő bevonattal ellátott felülettel rendelkezik.

A W-Tianya CPL szűrő egy helyes, szivaccsal bélelt MDF (farostlemez) dobozban érkezik, olyan jól néz ki, hogy az elvetemültebbek még kezet is megkérhetnek vele. :) Ráadásul a rajta lévő hatalmas W-Tianya arany színű feliratból a “W-“-t kitakarja a lehúzható műanyag borítás dekorációja, a maradék “Tianya” feliratot meg könnyen Tiarának olvashatjuk, így a kiszemelt hölgy tuti valami ékszerre fog számítani, ha meglátja ezt a dobozt a térdre ereszkedő fiatalember kezében.

Nade pár szót arról, hogy mi is az a polárszűrő, mert sok ember fejében ez a dolog sem tiszta. Nem egy embertől hallottam már, hogy azt hallotta valakitől, hogy ez kell, egyszer megvette és felrakta a gépére, és úgy hagyta, magyarul állandóan használja, mint egy UV-szűrőt. Pedig a polár szűrő végső soron egy effekt-szűrő, amit nem állandóan használunk, csak akkor ha szükség van rá.

Polárszűrőből kétféle létezik, a lineáris és cirkuláris, ma már jórészt csak az utóbbiak vannak forgalomban, ezek jelölése a CPL. Technikai és fizikai részletekben most nem vesznék el, a polárszűrő annyit tesz, hogy kiszűri, eltünteti a nem fémes felületeken lévő tükröződést. Ez lehet üvegen, vízfelületen lévő tükröződés, de lehet egészen más jellegű dolog is, hogy csak két példát mondjak: lehet első pillantásra nem tükröződőnek látszó felület is, mint egy háztető vagy egy fa lombozata, vagy épp lehet a kék ég is, ahol a levegőben lévő vízpára tükröződik. Utóbbi két esetben ugyanúgy kiszűri a polárszűrő a tükröződést, ezáltal élénkebb színeket varázsol a képre – színesebb lesz a cserép a háztetőn, zöldebb a lomb a fán, és amiért a legtöbben szeretik a polárszűrőt, az az, hogy mélyebb kék lesz az ég tőle, és emiatt fehérebbnek tűnnek a gomolyfelhők.

Ha szebb lesz tőle a kép, akkor miért nem használjuk állandóan? Több ok miatt is. Egyrészt ez egy újabb optikai elem, amit a rendszerbe építünk azáltal, hogy felcsavarjuk az objektívre, ergo többé-kevésbé, de ronthatja a képminőségünket, és ha nem elég jó minőségű a szűrő, el is színezheti azt. Ha tehát nincs szükség rá, többet árt mint használ, feleslegesen ne tartsuk fent. A másik dolog, hogy egy polárszűrő kb 0,5-2 fényérték között vesz le a fényképezőgépbe érkező hasznos fényből, így tágabb blendével, hosszabb záridővel, vagy magasabb ISO értékkel vagyunk kénytelenek fotózni ugyanazt a szituációt. Ez kompromisszum, de olyan szituációban, ahol nincs értelme a polárszűrőnek, ne kössünk kompromisszumot. Mikor nincs értelme tehát a polárszűrőnek? Az egyik eset evidens: ha a tükröződés hozzáad a képhez, nyilván nem akarjuk eltüntetni a szűrővel. Ha ezüstszínű vízfelületet akarunk, akkor nem kell polár. Ha valakit egy üveg mögött fotózunk, és szeretnénk, hogy az üvegben félig tükröződjön a kinti világ képe vagy az esti utcai fények, akkor sem kell polár szűrő. A másik eset már nem olyan evidens, és sokan nem is tudnak róla. Ez pedig az, hogy a polárszűrő nem tud mindenféle tükröződést kiszűrni, még a nem fémes felületekről sem. Csak a kamerához képest kb 90 fokban beeső fényeket képes kioltani, tehát például ha a kék égboltot vesszük alapul, akkor nappal szemben, vagy napnak teljesen háttal fotózva semmilyen hatását nem fogjuk látni a polárszűrőnek. Ha olyan helyen fotózunk, ahol többféle, változatos felület van (pl háztetők, ablakok, fák, víz, ég stb egy képen), a jóég sem tudja megmondani, hogy mit fog kiszűrni a polár, addig amíg ki nem próbáljuk.

Csak úgy tudjuk hasznosítani a polárszűrőt, ha fotózáskor oldalirányból vagy teljesen fentről süt a nap

Íme egy összehasonlítás, ami már a tesztben tárgyalt W-Tianya XS-Pro1 polárszűrővel készült. A polárszűrő ugye úgy működik, hogy az objektívre csavarás után forgatjuk addig, amíg a keresőben nem látjuk, hogy eltünteti a nem kívánt tükröződést. Az alábbi sorozat szűrő nélkül, szűrővel, és helyes állásba forgatott szűrővel készült. Látható, hogy mennyire színezi el az objektív eredeti képét, és látható, hogy beforgatva milyen sok fényt vesz el. Ugyanakkor az utolsó képen látható, hogy milyen szép lesz a végeredmény, ha ezt a fényveszteséget korrigáljuk. Az ég kékebb lett, a víz esetében lelátni az aljára, és az egész kép valahogy nagyobb dinamikájú, színesebb, szagosabb. Szóval, ha valaha is azon gondolkodtál hogyan fotózzák azokat a szép tengerparti képeket mondjuk Horvátországról, akkor most már tudod: polárszűrővel.

Canon 6D + 17-40L@28mm f/8

Ami az elszínezést illeti, a Canonnak talán még jól is jön ez, mert az általam nem igazán szeretett magentás elszíneződést éppen kompenzálja a finom zöldes-sárgás tónus, amit a W-Tianya CPL okoz. Nomeg, ha RAW formátumban fotózunk, akkor utólag büntetlenül tudunk korrigálni mindenfajta elszíneződést.

Az alábbi képen láthatjuk a 100%-os összehasonlítást, szűrővel és szűrő nélkül. Én nem látok élességbeli különbséget a kettő között, tehát lényegesen nem rontja le a W-Tianya szűrő az objektívünk képét, és azt hiszem ez a legfontosabb szempont egy szűrő esetében. Nomeg a hatékonyság, de ezt a mellékelt fotókon jól láthatjuk.

Eredeti mérethez jobb-klikk, megnyitás új lapon

Íme még néhány mintafotó, előtte-utána összehasonlításban. A látvány magáért beszél:

Összességében tehát a W-Tianya XS-Pro1 CPL szűrők jó beruházásnak tűnnek, a színeltolódás minimális, a képminőségen nem igazán ront, és mindezt 10 000 Ft alatt, álomszerűnek tűnik. Már megint ott tartunk, hogy meg akarom tartani a tesztelt eszközt.

A W-Tianya CPL szűrő kapható jelenleg 52mm, 58mm, 67mm, 72mm és 77mm-es méretekben.

Egyébként így június közepén még alig van turista Horvátországban, hideg a tenger, az ismert szórakozóhelyek még ki sem nyitottak, a főutak mellett lévő benzinkutak pedig még annyiért adják az üzemanyagot, mint a kevésbé frekventált helyen lévők (386 Ft a gázolaj…f*&#ck!). Ezt csak amolyan For Your Information jelleggel mondom…

A következő teszt egy hasonlóan olcsó Vari-ND szűrőről fog szólni.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ajtay Zoltan

    Tisztelt Emkorec!
    Hasznosnak es jonak tartom a cikkedet, csak egy dolog nem derult ki szamomra belole: a szuron van-e antireflex bevonat es milyen (azaz hanyszorosnak mondott)?
    Orommel olvatam, hogy a kovetkezo cikked a Vari-ND szurokrol lesz.
    Remelhetem-e, hogy a lehetosegekhez kepest alaposan korbejarod a temat:
    – kulonbozo gyujtotavolsagokon, fokent FF-en 16mm-en, valamint 20mm, 24mm
    28mm-en a valosagban hany fenyerteket lehet “sotetiteni” meg elfogadhato
    egyenletlenseg mellett?
    – a szineket mennyire modositja es azt egyedi feheregyensuly beallitassal mennyire
    sikerul visszaallitani?
    – teleobjektiv hasznalatakor (200-300mm) az elesseget (felbontokepesseget)
    mennyire rontja?
    – van-e bevonat rajta, mindket oldalon?
    Udvozlettel,
    Ajtay Zoltan

    • Kedves Zoltán,

      első kérdésére a válasz benne van a cikkben: “Ráadásul slim verzió, ami annyit tesz, hogy vékonyított, így
      ultranagylátószögű optikákkal is használhatjuk, nem okoz vignettálást a
      képsarkoknál, továbbá 2×1 rétegű, tükröződésmentesítő bevonattal
      ellátott felülettel rendelkezik.”

      A Vari-ND szűrő tesztje kicsit késik, mert eddig a FotóSarokban fellelhető 3 verzióból csak egyet volt módom tesztelni. Amint rendelkezésemre áll mind a három, meglesz a cikk.

      • Ajtay Zoltan

        Koszonom,

        figyelmetlen voltam.

        Udv,

        Ajtay Zoltan

  • dukzso

    Kedves Emkorec!
    Szeretnék érdeklődni, hogy a cikk végén igért Vari ND szűrős teszt várható-e valamikor?